Erişilebilirlik

'Irak Egemen ve Bağımsız Bir Devlettir'


Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irak kuvvetlerinin güvenlik sorumluluğunu tam olarak üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı.

Maliki, televizyonda yaptığı konuşmada Irak’ın “egemen ve bağımsız” bir devlet olduğunu belirtti.

Irak Başbakanı, bu açıklamaları Başkan Barack Obama Amerikan muharip kuvvetlerinin çekilmesiyle ilgili konuşmasına hazırlanırken yaptı.

Teksas’daki Fort Blix üssüne giderek Irak’ta görev yapmış olan askerlerle bir araya gelen Obama, önümüzdeki saatlerde, Beyaz Saray’da Amerikan halkına hitaben bir konuşma yapacak.

Bu arada, Bağdat’ta Iraklı liderlerle görüşen Başkan Yardımcısı Joe Biden, yarın Amerikan kuvvetlerinin muharebe operasyonun sona ermesiyle ilgili düzenlenen resmi törene katılacak.



Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden yeni hükümet kurma çalışmalarını hızlandırma amacıyla Iraklı liderlerle biraraya geldi. Biden’in Bağdat ziyareti, Amerika’nın Irak’taki muharebe operasyonlarına resmen son vermesiyle aynı döneme denk geliyor.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Amerikan muharip kuvvetlerinin çekilmesini övgüyle karşılarken ülkesinin yeniden egemen ve bağımsız bir devlet haline geldiğini söyledi

Maliki, yabancı kuvvetlerin çekilmesi anlaşmasının uygulanmasının, Irak’ın egemenlik haklarına tam olarak kavuşmasında ve Irak halkının özgür, bağımsız ve müreffeh bir ülke olma hedefinin gerçekleşmesinde önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Maliki, Iraklı liderleri ve siyasi partileri çekişmeyi bırakıp biraraya gelmeye de çağırdı.

Başbakan Maliki, Irak’taki tüm partilerden terörle mücadele ve devletle güvenlik güçlerinin yeniden inşası çabalarında birleşmelerini istedi.

Savunma Bakanı Abdülkadir Cevat el Bolani, Irak güvenlik güçlerinin iyi eğitildiğini ve Irak halkını koruma görevini üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

Ancak Uluslararası Kriz Grubu uzmanı Peter Harling, Amerika’nın sorumluluğu Irak güvenlik güçlerine devretmesinin erken olduğu görüşünde.

Amerika’nın çekilmesinin Irak’ta boşluk bırakacağını savunan Harling, yedi yıl önce Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden buyana ortaya çıkan sorunların hiçbirinin çözülmediğini belirtti. Harling, bu sorunları Irak toplumunun çeşitli kesimleri arasında iktidar paylaşımıyla ilgili hala bir anlaşma olmaması, doğal kaynakların yeniden dağıtımının gerçekleşmemesi, Sünniler, Şiiler; Araplar ve Kürtler arasındaki toprak uyuşmazlıklarının sürmesi olarak sıraladı.

Irak’ta durumun 2006-2007 döneminde doruğuna çıkan şiddete kıyasla nispeten sakin olduğunu kabul eden uzman, ülkeyi nasıl bir gelecek beklediği konusunda tahmin yürütmenin zor olduğunu söyledi.

Şam’da görevli uzman yine de tamamen kötümser olmadığını “Amerika’nın katkısıyla bir tür dengeye ulaştığını” belirtti. Irak’ta kuvvetler dengesinin yeniden belirlenmesi sürecinin devam edeceğini vurgulayan Harling ancak bunun sonuçta daha mı çok yoksa daha mı az şiddete yolaçacağını kestiremediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG