Türk askerleri PKK ile mücadele çerçevesinde geçen hafta Kuzey Irak’a sınır ötesi bir operasyon gerçekleştirdi. Bir gün süren operasyon son iki yıldır yapılan ilk sınır ötesi harekat oldu. Buarada Türk hükümetinin geçen yıl başlattığı Demokrasi Açılımı’nda ilerleme sağlanamadığı için barış umutları azalıyor.
İki komando birliği ve özel harekat timleri PKK militanlarını yakalamak için Kuzey Irak sınırından içeri girdi. Operasyon, helikopterler ve savaş uçaklarıyla desteklendi. Eski askeri pilot ve gazeteci Metehan Demir operasyona şaşırmadığını söyledi: Bu operasyon uzun zamandır bekleniyordu. PKK’nın son saldırıları halktan büyük tepki aldı. Asker ve hükümet bir şeyler yapmak istedi. Her gün bir iki asker PKK ile savaşta hayatını kaybediyor.
Son iki ay içinde onlarca Türk askeri Güneydoğu’daki PKK saldırılarında hayatını kaybetti. Son sınır ötesi operasyon 2008’den beri bir ilk. 2008 yılında yüzlerce Türk askeri Irak’taki PKK üslerine operasyon düzenlemiş ve bu durum Bağdat ve bölgesel Kürt yönetiminin tepkisine yol açmıştı. Ancak geçen haftaki operasyon siyasi tepkiye hedef olmadı. Ankara Irak ile ilişkilerini son yıllarda çok geliştirdi. Bu ay başında Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Ankara’ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Kürt Yönetimi Sözcüsü Safin Dizayi ikili ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini söylüyor: Türkiye ile ilişkilerimizden ve Türkiye’nin kendi Kürt halkıyla ilişkilerinde yaşadığı gelişmelerden memnunluk duyuyoruz. Hükümetin açılımı büyük ve cesur bir hareket.
Hükümet, demokratik açılımı geçenyıl açıkladı. Bu girişimin amacı, PKK’yla savaşı sona erdirmek. Ancak açılım şimdilerde ilerlemiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Barış ve Demokrasi Partisi’ni şiddetle eleştiriyor.
Erdoğan’ın sözlerinin, BDP’nin yasaklanması anlamına gelebileceği şeklinde yorumlar yapılıyor. Halen yaklaşık 1500 parti üyesi, yetkilisi, seçilmiş belediye başkanları terör suçlarıyla gözaltında. Gazeteci Demir barış penceresinin kapanmış olabileceğini söylüyor: Türkiye’nin tek sorunu PKK değil. Gazze krizi, Mavi Marmara krizi Türkiye’nin baş krizi. Avrupa Birliği, Kıbrıs, Amerika’yla ilişkiler, ekonomi, işsizlik, anayasal değişiklikler, referandum gibi birçok sorun var. Erdoğan ayaklarının üzerinde rahat duracak durumda değil.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir yıl kala başbakan üzerindeki baskılar da artıyor. Gözlemciler PKK’nın saldırılarını arttıracağını tahmin ediyor. Bu saldırılarda daha fazla askerin ölmesi muhtemel. Uzmanlar Türkiye’nin bir şiddet çemberine çekilebileceği uyarısında bulunuyor.