1 Ekim’de başlayan protestolarda 400’den fazla kişinin öldüğü, 20 bine yakın kişinin de yaralandığı Irak’taki son durum, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde masaya yatırıldı.
BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı ve Özel Temsilci Jeanine Hennis-Plasschaert, Bağdat’tan video konferans aracılığıyla katıldığı toplantıda ülkede yaşanan gelişmeler konusunda konsey üyelerine ayrıntılı bilgi verdi.
BM Irak Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert, ülkede on yıllardır süren mezhep savaşları sonrasında Iraklılar'ın yeni bir vatanseverlik duygusuyla sokaklara döküldüğünü, protesto gösterilerinde hayatın her kesiminden kişilerin aynı amaçlar doğrultusunda yer aldığını kaydederek, “Yıllar süren mezhepsel çatışmalar sonrasında ülkede bunların yerini yenilenmiş bir vatanseverlik duygusu aldı. Hayatın farklı kesimindeki insanlar aynı duygular ve ortak Iraklı kimliğiyle, vatan aşkıyla sokaklara döküldüler” dedi.
“Yüz binler Irak kimliğiyle sokaklara çıktı”
Protesto gösterilerinde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yüz binlerce Iraklı'nın yüreklerindeki ortak vatan sevgisiyle, ülkelerindeki ekonomik krizi, yoklukları, yolsuzlukları protesto ettiklerini belirten Hennis-Plasschaert, “Vatan sevgisiyle, Irak kimliğiyle sokaklara dökülen yüz binler sosyal ve siyasi beklentileri konusunda yaşadıkları hayal kırıklıklarını dile getirip seslerini yükselttiler. Daha iyi koşullarda yaşama arzularını dile getirmek için hayatın her kesiminden yüz binlerce kişi, Iraklı kimlikliklerini öne çıkartarak vatan sevgisiyle sokaklara çıktılar. Tek istedikleri ülkedeki tüm Iraklılar'ın yararına olacak bir durumun yaratılmasıydı" dedi.
“Saddam sonrası vaat edilen hayatın farkındalar”
Özel Temsilci Hennis-Plasschaert, barışçıl amaçla sokağa çıkan protestocuların seslerini duyurmak için çok büyük bir bedel ödediklerini belirterek, “Irak’taki protesto gösterilerinde Ekim ayının başından bu yana 400'den fazla kişi öldürüldü, 19 binden fazla kişi de yaralandı. Şimdi, bu gençler, Saddam Hüseyin döneminde birçok Iraklı için hayatın ne kadar korkunç olduğunu bilmiyorlar. Ancak Saddam Hüseyin'den sonra vaat edilen hayatın da oldukça farkındalar. Daha iyi bir geleceğin mümkün olabileceğini çok iyi biliyorlar” diye konuştu.
“Iraklılar bağımsız ve tarafsız seçim istiyor”
Özel Temsilci Hennis-Plasschaert şöyle devam etti:
“Hükümetin gençlerinin potansiyelini sıcak bir şekilde benimsemesi gerekiyor. Irak'ta oldukça genç nüfusuyla bu daha önemli. Gösterilerin ilk gecesinde olaylar kontroldan çıktı. Yetkililer hemen aşırı kuvvete başvurdu. Aşırı can kaybı, çok sayıda yaralanma, şiddet sonucunda olaylar krize dönüştü. Hükümetin, konut, işsizlik, maddi destek ve eğitim gibi konuları ele alan çeşitli reform paketlerini açıklandı. Bunların çoğu zaman gerçekçi değildi ve çok gecikmiş olarak algılandı. Protestocuların büyük çoğunluğu barışçıldı. Halkını korumak devletin temel sorumluluğudur. Özgür, adil ve güvenilir seçimler yapılmalı. Seçim reformu çağrısı tüm Irak'ta yankılanıyor. Iraklılar bağımsız ve tarafsız seçim istiyor.”