Erişilebilirlik

İran Ankara'yı Zayıf mı Yakaladı?


Turkey Iran
Turkey Iran

İran'ın, ABD, Batı, Rusya ve komşuları ile sorunlu bir dönemden geçen Ankara'nın "zayıf bir noktada" olduğunu düşündüğü öne sürülüyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in Türkiye'ye yaptığı ziyareti Amerika'nın Sesi'ne değerlendiren İranlı "rejim karşıtı" bir gazeteci, "Türkiye, Ortadoğu'da beş-altı yıl önce sahip olduğu itibara ve popüleriteye artık sahip değil" dedi. İran'da ailesi bulunduğu için adının açıklanmasını istemeyen bu gazeteci, Türkiye'nin çevresi ile çok ciddi sorunları bulunduğunu ve bunların başında ise Moskova ile dibe vuran ilişkilerin geldiğini savundu. İranlı gazeteci, "Tahran, Ankara'yı zayıf ve güçsüz yakaladığını ve bunun bir iyi bir fırsat olduğunu düşünebilir" görüşünü dile getirdi.

Pazar ihtiyacı

Uzun yıllar Tahran'da Anadolu Ajansı Temsilcisi olarak gazetecilik yapan Sami Oğuz ise, Cevap Zarif'in ziyaretinin beklenmedik olmadığını belirtti. Oğuz, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, "Acil mesele Türkiye'nin ekonomik sıkıntıları ve Suriye konusu" dedi. Sami Oğuz, Rusya'nın ticari ve ekonomik yaptırımlarının Türkiye için "yeni pazarlar" ihtiyacını doğurduğunu ve İran'ın da "en yakın pazar" olduğunu kaydetti. Oğuz, özellikle "İranlı turist" pazarına dikkat çekti.

Sami Oğuz, "Bir diğer mesele tabi ki, Suriye ve Rusya konusu. Türkiye Rusya ile görüşemediği için İran ile görüşüyor diyebiliriz" dedi. Sami Oğuz, bölgeye ilişkin politikalarda Ankara ile Tahran arasında "örtüşebilen tek mesele" olarak Kürt meselesine dikkat çekti, ancak bu konuda bile "yüzde yüz örtüşme olduğunun söylenemeyeceğini" ifade etti. Oğuz, "İki ülkenin Suriye politikaları tamamen zıt. Bu ülkedeki Kürt meselesine bakış dahi doğrudan Suriye ile ilgili olduğu için tam olarak örtüşmeyebilir düşüncesindeyim" dedi.

'İki ülke için önemli'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevat Zarif ile İstanbul'da yaptığı görüşmeden sonra, terörizmle mücadele konusunda iki ülke arasındaki işbirliğine kuvvet kazandırma kararlılığını ortaya koyduklarını söyledi. Çavuşoğlu, "Bu konuda içişleri bakanlarımız ve ilgili kurumlarımız önümüzdeki süreçte biraraya gelecek" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak istediklerini belirtti. Mevlüt Çavuşoğlu, İran'dan Türkiye'ye yılda 1,7 milyon turist geldiğine işaret ederek, İran'dan Alanya Gazipaşa Havalimanı'na doğrudan uçuşların başlamasının gündeme geldiğini ifade etti. Çavuşoğlu, Cevat Zarif'in bu konuyu İran'da ilgili makamlara aktaracağını söylediğini kaydetti.

Çavuşoğlu, doğalgaz fiyatıyla ilgili anlaşmazlık konusundaki Tahkim Mahkemesi kararına her iki tarafın da saygı duyduğunu belirtti. Karar, Türkiye lehine olmuştu. Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün "her iki ülke için de önemli" olduğunun altını çizdi ve bu ülkede ateşkesin sağlanması için iki ülkenin birlikte hareket ettiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, Tahran ile Riyad arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için katkıda bulunmaya devam edeceklerini de dile getirdi.

Zirve yaklaşırken

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi gelecek ay Türkiye'de yapılacak. Zirve'ye İslam ülkelerinin liderleri katılacak. Çavuşoğlu, "İran'ı ağırlamaktan mutluluk duyacağız" dedi.

Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağının geçen Kasım'da düşürülmesi, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkilerin dibe vurmasına neden olmuştu. Moskova tarafından alınan ticari ve ekonomik yaptırım kararları Türkiye'nin daha şimdiden milyarlarca dolar zarar etmesine yol açtı. Turizm ise, Türkiye'nin en çok etkilendiği sektörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Rusya ve İran, Suriye'de Beşar Esad rejimine her türlü desteği verirken, Türkiye muhalifleri destekliyor.

XS
SM
MD
LG