Pakistan, Kuzey Veziristan bölgesindeki militanlara karşı askeri operasyon başlattığında, evlerinden kaçmak zorunda kalan çok sayıda aile Afganistan’a sığındı. Bu sığınmacılardan bazıları, Afganistan’ın Nangarhar bölgesinde IŞİD’in uzantısı niteliğinde bir örgüt kurdu. Doğu Afganistan’daki aşiret liderleri, İslamcı radikallerin bölgede kontrolu ele geçirmesinden kaygı duyuyor.
Doğu Afganistan’da, beyaz takkeleriyle kolayca tanınan Şinvari aşiretinin üyeleri, bu yılın başında, Pakistan’dan kaçan sığınmacılara kapılarını açmış.
Aşiret lideri Melik Nayaz, “İlk bakışta, dost gibi göründüler. Yanlarında aileleri ve eşyaları vardı. Afgan hükümetinin dostu olduklarını söylediler. Kardeş olduğumuzu söyleyip, bizden kalacak yer istediler,” diye konuştu.
Ancak birkaç ay sonra silahla dolaşmaya ve kasabadaki olaylara müdahale etmeye başlayan sığınmacılar, en sonunda kendilerini IŞİD’in Afganistan’daki uzantısı ilan etmiş.
Nayaz yaşananları şöyle aktarıyor: “Yöre halkından kendilerine bağlılık yemini etmelerini istediler. Ayda 500 ila 600 dolar maaş ödeyeceklerini söylediler. ‘Biz sizi koruyacağız, siz de bizim dostumuz olun’ dediler.”
Örgütün şiddeti, Şinvari aşiretinin binlerce üyesini evinden kaçmaya zorlamış. Çoğu şimdi prefabrik barınaklarda kalıyor.
O zamandan beri, militanlar faaliyet alanlarını genişletti ve bölgede başkent Celalabad dahil her yerde saldırı düzenledi.
IŞİD’in Doğu Afganistan’da üstlendiği ilk büyük eylem, bir bankaya düzenlenen saldırı oldu. Onlarca insanın öldüğü bu saldırı geçtiğimiz Nisan ayında yapıldı.
Yetkililer, yerel halkı militanlara karşı direnişe geçirmeye çalışıyor. Ancak halk, Afgan hükümeti bölgede askeri bir operasyon başlatmadan IŞİD’e karşı direnişe girmekten korkuyor.