Erişilebilirlik

IŞİD Libya’da Korkutuyor


Ortadoğu’nun iki ülkesi Irak ve Suriye’de gerileyen, güç ve toprak yitiren IŞİD’in, kaostaki Libya’da etkinliğini giderek arttırması Washington’da önemli bir korku kaynağı haline geliyor.

Amerikan uçaklarının Libya’da IŞİD hedeflerini bir süre önce ikinci kez vurması ve Başkan Barack Obama’nın Libya’da IŞİD’e karşı planlar geliştirilmesi için talimat vermesinin ardından Sirte Vilayeti’ne yerleşen terör şebekesinin petrol tesislerine yönelik saldırıları korkuları arttırıyor. Uluslararası Kriz Grubu’ndan (ICG) Libya uzmanı Claudia Gazzini, Sirte’nin stratejik bir yer olduğuna dikkat çekerek, IŞİD ile mücadelede “ortak bir cephe” oluşturulması gereğinin altını çizdi. NPR radyo yayın kuruluşuna konuşan Gazzini, ABD’nin IŞİD’e karşı olanlar arasında bir köprü oluşturmasının önemini vurguladı.

Libya’da iki ayrı hükümet bulunuyor. Tobruk merkezli hükümet uluslararası camia tarafından tanınırken, Trablus merkezli ve Müslüman Kardeşler ağırlıklı hükümet tanınmıyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Libya’daki petrol dahil çeşitli gelir yollarının potansiyeline işaret ederken, bir süre önce, sözde bir halifelik yapılanmasının milyarlarca dolara ulaşmasının tehlikesine işaret etmişti. Libya’da stoklanan geniş bir silah varlığı bulunmasının yanı sıra ülkenin Avrupa’ya yakınlığı ve kaçakçılığa elverişli olması korkuları arttırıyor.

Kaddafi Kabilesi

Milliyet gazetesi, Sirte’de IŞİD’e katılanlar arasında, öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi’nin kabilesinin de yer aldığını yazdı. Gazete, Kadhadfa kabilesinden destek alan IŞİD’in Akdeniz kıyısı boyunca yayılmaya çalıştığını ve bu amaca yönelik saldırılarını sürdürdüğünü belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un verilerine göre, IŞİD’in, Irak ve Suriye’deki savaşçı sayısı azalırken Libya’daki savaşçıları ikiye katlandı ve 7 bine yaklaştı. Tunus ve Nijerya’dan da IŞİD’e Libya’da cihatçı katılımları olduğu belirtiliyor. ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Libya’da daha aktif olmaları için çeşitli planlarının masaya yatırıldığını belirtirken, ortak bir hükümet konusunda uzlaşma sağlanmasının işleri kolaylaştıracağını söyledi. Claudia Gazzini ise, Libya’nın ekonomik bir çöküşün eşiğinde olduğunu ve maaş ödemelerinin durması halinde herşeyin çok daha zorlaşacağını belirtti. Gazzini, “Bu, çeteler ve terörist şebekeleri için ideal bir durum olur” dedi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG