IŞİD’e katılmak üzere ülkesinden ayrılan, daha sonra da fikrini değiştirdiği için geri döndüğünü iddia eden bir Amerikan vatandaşı çıkarıldığı mahkemede terör suçlarından yargılanıyor. Muhammed Cemal Khweis Virginia eyaletine bağlı Alexandria’da federal mahkemeye çıkarıldı.
Mahkeme girişinde sanığı annesi ve babası beklerken avukat ailesinin, Khweis’I IŞİD’e katılmak için Amerika’yı terk ettiğinden bu yana ilk kez gördüğünü söyüyor.
26 yaşındaki Khweis Mart ayında Irak’ın kuzeyinde Peşmerge güçleri tarafından yakalanmıştı. Khweis’in kendi başına teslim olduğu da iddia edilliyor. IŞİD’e katılan çok az sayıda Amerikan vatandaşı şimdiye kadar sağ ele geçirilebildi.
IŞİD’e destek vermekle suçlanan Khweis, 20 yıl cezaevinde kalabilir, 250 bin dolar da para cezası alması gündemde.
Khweis davası
İddianameye göre Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) bağlı ajanlar Khweis ile tutuklu olduğu sırada Irak’ta görüştü. Khweis, IŞİD’e katılmak için Amerika’da araştırmalar yaptığını, propaganda videoları izlediğin ve 2015’te seyahat etmeyi planladığını kabul etti.
Khweis iddianameye göre Aralık 2015’te Londra’ya gitti, Londra’da birkaç gün kaldıktan sonra da Suriye’ye geçmek için Türkiye’ye gitti.
Rakka’ya ulaştığında bir eve götürüldü, IŞİD yetkilileri tarafından sorgulandı ve Ebu Ömer el Amriki adı verildi.
FBI ajanı bir diğer IŞİD militanının Khweis’a intihar saldırganı olup olmak istemediğini sorduğunu onun da ‘evet’ yanıtını verdiğini söyledi.
FBI ajanı Martinez, Khweis’ın ‘evet’i örgütün onun bağlılığını test ettiğini düşünerek söylediğini ilettiğini kaydetti.
Khweis Rakka’da ayrıca kendisi ve diğer yabancıların IŞİD’in elit askeri birimi üyesi Ceyş Kalifa ile nasıl karşılaştığını da anlattı.
Araştırmacılar, Khweis’ın elinin silaha bir kez değdiğini söylediğini belirtiyor. O zaman da Khweis sadece oturabilmek için silahı kenara itmiş.
Tutarsızlıklar
Khweis’in davasıyla ilgili hala soru işaretleri var, özellikle de bir Kürt televizyonuna yaptığı konuşmayla FBI ajanlarına anlattıkları arasında tutmayanlar var.
Khweis röportajda, doğru düşünemediğini belirtti, “Musul’a bir kızla gitmekle kötü bir karar verdim” dedi.
Ayrıca, IŞİD militanı ile evli olan bir kadının Iraklı kız kardeşinin seyahat için bütün ayarlamaları nasıl yaptığını da anlattı.
Ancak iddianamede hiçbir kızdan bahsedilmedi.
Khweis’in Kürt güçlere teslim olduğunda neler taşıdığıyla ilgili de soru işaretleri var: Virginia sürücü ehliyeti, 3 cep telefonu, 2 banka kartı ve 450 dolardan fazla para.
Khweis’ın avukatı John Zwerling, 26 yaşındaki Khweis’ın teslim olduğundan beri Kürtler tarafından gözaltında tutulduğunu söyledi ve Kürt yetkililerin FBI sorgularken bile Khweis’ın yanında olduğunu söyledi.
Khweis’ın dönmesinden memnunlar
Zwerling, Khweis’ın anne ve babasının oğulları döndüğü için mutlu olduklarını söyledi.
Khweis’ın Kürt güçlerce yakalandığının ortaya çıkması sırasında anne ve babası çok şaşırdıklarını olduklarını belirtmiş, Irak’ta olduğuna ya da herhangi bir aşırıcı grupla bağlantısı olduğuna dair fikirleri olmadığını belirtmişlerdi.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan Khweis’ın annesi “Kanada’da olduğunu düşünüyorduk, Türkiye’ye seyahat ettiğini de biliyorduk” dedi.
Khweis’ın anne babası 1988’de Amerika’ya geldiklerini, Filistin kökenli olduklarını da belirtti.
CNN haberine göre hakim Khweis’ın 14 Haziran’daki duruşmaya kadar tutuklu kalmasını istedi.
Kürt güçler tarafından yakalandıktan sonra Khweis, IŞİD’in İslam’ın temsilcisi olmadığını söyledi ve IŞİD altında yaşamanın “gerçekten kötü” olduğunu kaydetti.
Khweis, Kürt medyasına yaptığı açıklamada diğerlerini IŞİD’e karşı uyarmak istediğini söylemişti.
Khweis, “Amerikan halkına mesajım, Musul’da hayat gerçekten gerçekten kötü. Musul’u kontrol edenler dini temsil etmiyor, onları iyi Müslüman olarak görmüyorum” demişti.
Kweis ayrıca “onların ideolojisine katılmıyorum ve bunun için kaçmak istedim” ifadelerini de kullanmıştı.
Ulusal İstihbarat Direktörü’ne göre Suriye’de 250’den fazla Amerikalı IŞİD militanı bulunuyor. Kweis, IŞİD içinde başka bir Amerikalıyla görüşmediğini de kaydetmişti.