Başkan Obama, IŞİD’le mücadele stratejisinin kilit parçalarından birinin ortaklardan oluşan geniş bir koalisyon olduğuna inanıyor.
Koalisyonun temelleri, geçen hafta Galler’de yapılan NATO zirvesinde on ükenin IŞİD’i yenilgiye uğratmak için işbirliği taahhüdünde bulunmasıyla atıldı. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden emekli Tuğgeneral Ben Barry’ye göre Avrupa ülkelerinde hem hükümetler hem de kamuoyları, bu müdahaleye öncekine oranla daha fazla destek verecek: ”Bu hükümetler, IŞİD’e yönelik müdahaleye siyasetçilerden, kamuoyundan ve basından destek alamayacaklarını düşünmüş olsalardı Galler’deki toplantı gerçekleşmezdi.”
Kamuoyu yoklamaları da bu görüşü yansıtıyor. Halk desteğini arttırmak ve koordinasyon sağlamak amacıyla Fransa’da bir toplantı yapılacak.
Ancak İngiliz düşünce kuruluşu Henry Jackson Society’den Robin Simcox’a göre Avrupalılar’ın bazı sınırları var: ”Kamuoyu, kara harekatına bu kadar destek vermez. Ancak ne yazık ki IŞİD’i tamamen yok etmek için kara harekatı gerekebilir.”
Başkan Obama, hava saldırılarına ve havadan yardıma ek olarak, yerel güçlere danışmanlık yapmak ve istihbarat paylaşımı sağlamak üzere Irak’a 475 asker gönderecek. Birkaç ülke de Irak’a askeri malzeme yollayacak.
Başkan Obama, daha fazla ülkeden katılım istiyor: ”Amerika’nın gücü büyük fark yaratabilir, ancak Iraklılar’ın kendileri için yapmaları gerekenleri biz onlar için yapamayız. Ortadoğu’nun güvenliği sözkonusu olduğunda Arap ortakların yerini alamayız.”
Dışişleri Bakanı John Kerry, bu desteği oluşturmak üzere Ortadoğu’da temaslarını sürdürdü bugün de Türkiye’de görüşmeler yaptı.
Robin Simcox’a göre bölge ülkelerinin desteği çok önemli: ”IŞİD sadece Amerika’nın sorunu değil. Örgüt, özellikle Ortadoğu bölgesini tehdit ediyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Türkiye’nin Amerika’yı destekleyeceğini umuyoruz.”
Ancak Chatham House düşünce kuruluşundan Kathleen McInnis, kilit Arap ülkelerinin militanlarla nasıl savaşılacağı ve sonra ne olacağı konusunda farklı görüşlere sahip olduğuna dikkati çekiyor: ”Bu konu yalnızca IŞİD’i yenilgiye uğratmakla değil, aynı zamanda gelecekte Ortadoğu’nun nasıl bir şekil alacağını belirlemekle de ilgili. Koalisyon sözkonusu olunca da durum daha karmaşık hale gelecek.”
IŞİD’le mücadelenin yıllar sürecek uzun vadeli bir çaba gerektireceğini belirten Başkan Obama, bazı aksamalar yaşanabileceği uyarısında da bulundu. Kurulacak koalisyonun uyumlu şekilde devam edip etmeyeceğini ise zaman gösterecek.