Millet İttifakı’ndaki altılı masa yapısıyla İyi Parti’ye haksızlık yapıldığı görüşündeki Meral Akşener, CHP’ye yönelik “kuyruk siyaseti” sona erdi mesajıyla birlikte kendi partisinde genel başkan olarak güven tazeledi. Akşener, parti üst yönetimini blok listeyle gençleştirme ağırlıklı yenileyerek Mart 2024’teki yerel seçimlere, İyi Parti iddialı şekilde hazırlamayı öngörüyor.
İyi Parti lideri Meral Akşener, geçerli 1127 oyun tamamını alarak yeniden genel başkan seçildiği kurultayda, 50 kişilik Genel İdare Kurulu’na seçilecek liste ile parti üst yönetimini de kendisi belirledi.
İyi Parti 3. Olağan Kurultayı, Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde hafta sonunda iki gün boyunca gerçekleşmesi planlanmasına rağmen Meral Akşener’in partisine “demir yumruk indirdi” şeklinde yorumlanan konuşmasıyla birlikte hızlıca yapılan blok liste seçimiyle bugün sona erdi. Kurultay delege sayısı 1350 olmasına karşın tüm delegeler kurultaya katılım göstermedi. İyi Parti Kurucular Kurulu içerisinde Akşener’e karşı kamuoyuna yönelik milletvekili aday listesi hazırlığı süreciyle ilgili açıklamalar yapmış bazı isimler delege olmalarına rağmen kurultaya katılmadı ve karşı aday veya liste çıkarılmadı.
Kurultayda, sadece tek aday ile yapılan genel başkan seçiminde 1151 delege oy kullandı. Bu delegelerden 24'ünün oyu geçersiz oldu ve Meral Akşener geçerli oyun tümünü yani 1127 delege oyu ile seçildi. Böylece “güven tazeledi” yorumu yapılan Akşener, liderlik konumunu partisinde sağlamlaştırdı.
Kurultay, “Rotamız Net, Pruvamız Millet” sloganıyla gerçekleşti. Bu slogan kapsamında, İyi Parti yönetimi “Millet İttifakı” yapısını değil ama markasını sahiplenerek, ittifak ortakları aksine millet tercihlerine ve kararlarına saygılı hareket edecekleri yönünde görüşleri ifade etti. Keza “Bizim siyaset anlayışımızın; yönü de yolu da pusulası da aziz milletimizin, ta kendisidir. Türkiye için vadettiğimiz, siyaset anlayışımızın, temeli, milletin kutlu iradesidir. Ve millet iradesinin ölçüsü de sandıktır, sandıktan çıkan sonuçtur” diyen Akşener, Cumhurbaşkanı adayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını hedef aldı. Akşener, “Geride bıraktığımız, seçimlerle birlikte; milletimizin, iki yumruk arasına sıkıştırılmaktan ne kadar yorulduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu dönemde siyaset, ne yazık ki; milletimizin gündeminde olmayan konular üzerinden yapıldı. Milletin sesini duymak istemeyenlerin sorumluluktan kaçmak için kutuplaşma alanlarını fütursuzca kaşıdığı bir kampanya dönemi geçti” eleştirisinde bulundu.
CHP’de “değişim” tartışmasına “hakiki yenilik” için saha mesajı
CHP’deki “değişim” tartışması devam etmesine karşın Meral Akşener’in ise İyi Parti’nin sahada millet ile buluşarak siyasette yeniliği hedeflediğini açıklaması da dikkat çekti. “Bizim, seçim sonuçlarından aldığımız mesaj; milletimizin, iktidarıyla muhalefetiyle Türk siyaseti için yeni bir anlayış talebinde bulunduğudur. Şüphesiz ki; hakiki yenilik, daima öze dönerek başlar. Bu yüzden biz de yine ve yeniden; özümüze, en büyük gücümüze yani milletimize kulak vereceğiz. Konuşan bir Türkiye için meydanlarda; gören bir Türkiye için, sokaklarda; duyan bir Türkiye için, kürsülerde olmaya aynı azimle, devam edeceğiz. Üreten bir Türkiye için, tarlalarda, yeşil bir Türkiye için, ormanlarda, mavi bir Türkiye için, ırmaklarda yaşayan, yaşatan ve mutlu bir Türkiye için; şehirlerde, ilçelerde, köylerde olmaya devam edeceğiz” diyen Akşener’in bayram ertesinde il, ilçe ziyaretlerine başlayacağı ve TBMM’de grup toplantısı gibi kürsü konuşmaları yerine halkla birebir konuşmalar gerçekleştireceği aktarıldı.
Tatlıoğlu: Vekil alınması CHP'nin bize ipoteği oldu
İyi Parti kurucusu ve eski Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, İyi Parti lideri Akşener'in konuşmasıyla ilgili “Alışamadık” yorumunu paylaştı. Millet İttifakı'nın bittiğini ancak önümüzdeki yerel seçimlerde sadece sınırlı iş birliği olabileceğini söyleyen Tatlıoğlu, Akşener’in bugün hem parti içine hem de CHP’yle birlikte yürütülen sürece tepkisinde haklı olduğu görüşünü aktardı.
AKP iktidarınca 24 Haziran 2018’daki 27. Dönem TBMM Genel Seçimi’nde İyi Parti'nin engellenmeye çalışıldığını anımsatan Tatlıoğlu, o dönemde İyi Parti'nin grup kurabilmesi ve dolayısıyla seçime katılma hakkı elde etmesi için CHP’den 15 milletvekili transfer edilmesi gerektiğini anımsattı. Tatlıoğlu, “Ancak CHP ile ilişkilerimizde bu durum parti irademiz üzerinde ipotek konulmasına yol açtı. Meral hanım da bugün bu ipoteği tamamiyle sonlandırdı. Artık ittifak bitti ama önümüzdeki yerel seçimlerde kısmi seçim iş birliği olabilecektir” diye konuştu.
Paçacı: Parti içi demokrasi yanlış anlaşıldı, disiplin ortadan kalktı
İyi Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı da, VOA Türkçe’ye değerlendirmesinde, Meral Akşener’in parti içinde toplantılarda herkes tarafından özgürce görüşler dile getirilmesine karşın son dönemde parti dışında parti disiplinine aykırı gelişmeler yaşandığı için bugün tepkisini kürsüye yansıttığını söyledi. Paçacı, Akşener’in üzüntülerini, duygularını içten bir konuşmayla anlattığını belirterek hak etmediği iddialara, bu şekilde yanıt verdiğini anlattı.
Akşener’in parti yönetim tarzını “parti içi demokrasiyi sonuna kadar işletiyor, eleştiriler rahatlıkla ifade ediliyor” şeklinde anlatan Paçacı, “Demokratik bu tutum algılanamamış görünüyor. Akşener’e, genel başkanımıza karşı haksız eleştiriler yapılabiliyor, yüksek tonda. Bu durum ,parti disiplinini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.
İyi Parti’nin kuruluşundan bugüne CHP’yle sürekli iş birliği içinde olduğunu anımsatan Paçacı, “Ama böylesi bir birliktelik nedeniyle partiler arasındaki farklılıklar gözden kaybolabiliyor ki oysa İyi Parti ile CHP rakip partiler. Dolayısıyla yeniden iş birliği olabilir mi, bugünden bir şey söylemek doğru değil. Bugün CHP’yle iş birliği içinde olmamak onlara karşı tavır anlamına da gelmemesi gerekiyor” dedi.
MHP kökenli Oktay Vural İyi Parti’ye yönetici olarak girdi
İyi Parti’nin yönetim kadrosu olan 50 kişilik Genel İdare Kurulu seçimi için Meral Akşener’in, parti tüzüğünde genel başkana tanınmış yetkisini kullanarak “blok liste” yöntemini tercih etmesi dikkat çekti.
Öncesinde Akşener, kürsüde sert sözler ile İyi Parti tüzüğü uyarınca parti üst yönetimi belirlenmesinde “çarşaf liste, yarı-çarşaf liste ve blok liste” şeklinde üç yöntemi kurultay gündemine getirme yetkisine sahip olduğunu anımsattı. “Artık bu partide şımarıklık, hadsizlik bitmiştir” diyen Akşener’in kürsü konuşmasında elindeki heybede isimler bulunduğunu belirterek “Bana kala kala kura kaldı. Ayıp be ayıp. Kura mı çekeyim ben? Milletvekillerini kurayla mı belirleyeyim? GİK’i kurayla mı belirleyeyim? Ne istiyorsunuz kardeşim? Saygısızlar. Evet hesabımızı bugün ortaya koyuyoruz” ifadesi sonrasında “çarşaf liste” ile delegelere kendileri de aday olabilecek parti üyeleri arasından GİK seçimi yapmayı rafa kaldırdı.
İyi Parti 2. Olağan Kurultayı’ndaki “çarşaf liste” uygulamasına rağmen konuşmasında kimseyi memnun edemediğini vurgulayan Akşener, “blok liste” ile GİK’te yer alacak 50 kişiyi ve Merkez Disiplin Kurulu’ndaki 11 kişiyi yedek üyeleriyle birlikte kendisi belirlemiş oldu.
Akşener’in blok listesiyle eski MHP’li, eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Oktay Vural, aylardır beklendiği üzere İyi Parti’li ve üstelik doğrudan parti yöneticisi oldu. Ancak Vural, kurultaya katılmadı.
İyi Parti Başkanlık Divanı ve GİK’te kimlerin isminin üzeri çizildi?
Kurultayda, 50 üyeden oluşan GİK ve 11 üyeden oluşan MDK için blok liste yöntemiyle yapılan seçimde, 1123 delege oy kullandı. Sonuçta 1100 oy geçerli sayıldı ve blok liste kabul edildi.
Meral Akşener’in kurultaya sunduğu GİK listesinde, mevcut GİK’ten 35 ismin üzeri çizilmiş oldu. Bu kapsamda Koray Aydın, Muhammed Emre Haberdar, Nuri Okutan, Orhan Çakırlar, Şenol Sunat, Rıdvan Uz, Arzu Önşen, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Dursun Ataş, Murat Karaman, Salim Ensarioğlu, Burcu Akçaru, Hasan Toktaş, Ümit Beyaz, Müberra Çakır, Meral Alemdar, Cihan Paçacı, Sırrı Özdolap, Kadriye Ünler, Sinan Sözen, Mehmet Arslan, Mümin İnan, Ahmet Kamil Erozan, Burhanettin Kocamaz, İsmet Koçak, Ümmü Gülsüm Paksoy, Halil Aydoğdu, Celal Karapınar, Ayhan Bölükbaşı, Ömer Süslü, Mine Baş, Yavuz Aydın, Temel Başbuğ, Mehmet Türe ve Yener Yıldırım yeni GİK’te yer almadı. Ancak bu isimlerden Koray Aydın’ın TBMM’de İyi Parti Grup Başkanı olduğu dolayısıyla geçmişte İsmail Tatlıoğlu gibi artık Başkanlık Divanı’nda yer alamayacağı işaret edildi.
GİK’teki Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Ümit Özlale, Bahadır Erdem, Ünzile Yüksel, Metin Ergun, Dursun Çolak, Mehmet Tolga Akalın, Naci Cinisli, Burak Akburak, Taha Orhun Ertürkmen, Şükrü Küleyin, Cumali Durmuş, Sevin Çağlayan ve Mehmet Aslan şeklindeki 15 isim ise yerini korudu.
Yeni GİK üyeleri arasında Oktay Vural’ın yanı sıra Adana’dan 14 Mayıs’ta milletvekili seçilen MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş ile eski Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Kolları Başkanı Ayşe Sucu göze çarptı.
İyi Parti’nin yeni GİK ve MDK’sında kimler var?
Kurultayda, Yeni GİK üyelerinin tamamı ise şu isimlerden oluştu:
“Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Bahadır Erdem, Metin Ergun, Bilge Yılmaz, Ümit Özlale, Tolga Akalın, Sevinç Atabay, Ayfer Yılmaz, Ünzile Yüksel, Burak Akburak, Kürşad Zorlu, Ayyüce Türkeş Taş, Ömer Karakaş, Turhan Çömez, Satuk Buğra Kavuncu, Selcan Hamşioğlu, Dursun Çolak, Naci Cinisli, Taha Orhun Ertürkmen, Şükrü Kuleyn, Cumali Durmuş, Sevinç Çağlayan, Mehmet Aslan, Cem Özdemir, Hayrettin Nuhoğlu, Ayşe Sucu, Hüseyin Özlik, Veysel Gündoğan, Oktay Vural, Berna Sukas, Rıdvan Yalçın, Ali Demir, Ahmet Zeki Üçok, Alparsan Yüce, Tamer Demirer, Birol Aydemir, Türker Yörükçüoğlu, Sedat Aksakallı, Ece Güner, Yetkin Öztürk, Ali Gökdemir, Erol Karapınar, İmren Tüfekçi, Orkun Kanber, Ayşen kurt, Emin Yetim, Raşit Emir Sürer, İrem Yaman, Fatih Koca.”
Kurultayda, MDK üyeleri ise Meral Alemdar, Kadriye Ünler, Hamza Yurtsever, Hatice Kayalı, Abdullah İlker Sungur, Hatice Elvan Ece, Süleyman Çetin, Batuhan Yılmaz, Zeynep Şeyda Irmak, Metehan Kutlu ve Kenan Kaçmaz oldu.
Ümit Dikbayır'a delege çiziği şoku iddiası
Kurultaydaki seçim sonrasında; Dikbayır'ın GİK asil üyeliğini kaybettiği öne sürüldü Kadın kotasını doldurmak için asil listede en az oy alan erkek üye Ümit Dikbayır (720) tüzük gereği yedeğe çekilirken; yedekteki kadın üyelerden en çok oyu alan Kübra Dursun (1017) ise asil üye oldu iddiası gündemde.
Akşener'in GİK için sunduğu blok listede asil üyeliklerdeki isimlerden en düşük oy alan dolayısıyla delegelerin üstlerine çizik attığı isimler şunlar oldu bilgisi söz konusu:
Ümit Dikbayır (Sakarya Milletvekili) 720, Metin Ergun (Muğla Milletvekili) 725, Ömer Karakaş (Aydın Milletvekili) 744, Uğur Poyraz (Antalya Milletvekili) 807 ve Mehmet Satuk Buğra Kavuncu (İstanbul Milletvekili) 904.