Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada, İsrailliler’i, Filistinliler’i, bölge devletleri ve uluslararası toplumu, barış sürecine yeniden katılımı sağlamak için daha pratik adımlar atmaya davet etti. Görevini Ocak ayında Norveçli diplomat Tor Wennesland'a devredecek olan Mladenov, Güvenlik Konseyi’ne son kez hitap etti.
Mladenov, barış sürecinin yeniden işlemesi için geniş bir ortaklıkla hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. BM Özel Koordinatörü, 2002’de, AB, BM, ABD ve Rusya’nın katılımıyla kurulan Ortadoğu Dörtlüsü ile Arap ortakların birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Mladenov, Ortadoğu Dörtlüsü ile diğer diğer uluslararası aktörlerin hem Filistinli hem de İsrailli taraflarla müzakerelere yeniden dönülmesi için ortak çalışmasının önemine dikkat çekti. Özel Koordinatör Mladenov, "İsrail ve Filistin halkı arasında adil ve kalıcı bir barış hedefinin müzakereler yoluyla elde edilebilir olmaya devam edeceğine, Ortadoğu Dörtlüsü ile Arap ortaklar arasında arabuluculuk yapılabileceğine kesinlikle inanıyorum" dedi.
“Filistin topraklarına yerleşim iki devletli çözümü engelliyor”
İsrail–Filistin sorununun çok uzun bir süreden beri devam ettiğini kaydeden Mladenov, bu gerilimin birçok kişinin yerinden edilmesine neden olduğunu belirtti. Mladenov, taraflar arasındaki çatışmanın sadece toprak veya tarih nedeniyle olmadığını, iki ulusun bir arada yaşama hakkı konusundaki ihtilaflardan ortaya çıkan bir anlaşmazlık olduğunu belirtti.
BM Özel Koordinatörü, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'daki genişlemelerle birlikte İsrail'in yerleşimleriyle ilgili gelişmelerin sürdüğünü belirterek, “Bu durum iki devletli bir çözüm olasılığını baltalıyor” dedi.
Filistinli mülteciler için yardım çağrısı
Mladenov, bölgede yaşayan Filistinli mülteciler için kurulan BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA), 88 milyon dolar açığı olduğunu açıkladı. Mladenov, çalışan 30 bin kişiye maaş ödemek için 22 milyon dolarlık bir mali açıkla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Ödenemeyen maaşlar yüzünden, Filistinli mültecilere sağlanan eğitim, sağlık ve sosyal yardımların aksadığını belirten Mladenov, yardım ajansının devamlılığının sağlanması gerektiğini belirtti.
Nikolay Mladenov, ajansın milyonlarca Filistinli mülteciye genel yardımın dışında Corona virüsü salgınıyla ilgili de destek sağladığını belirterek, “BM ajansının devamlılığı için yeterli finansman şart. Destek istiyorum” diye konuştu.
Mladenov, Filistin halkının yüzde 47'si olan 2 milyon 450 bin kişinin gelecek yıl insani yardıma muhtaç olduğuna dikkat çekti; Filistin halkının insani yardım ihtiyaçlarını karşılamak için 417 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.