Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu: 'İş Yeri Kapananlara Maaş Ödensin'


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Corona krizine karşı alınması gereken ekonomik tedbirler kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu aracılığıyla geçici süreyle kapatılmış işyerlerindeki çalışanlara asgari ücret ödenmesi çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu, sağlık çalışanlarına her ay 2 maaş tutarında ücret ödenmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu: 'İş Yeri Kapananlara Maaş Ödensin'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, bugün parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında 13 maddelik ekonomik tedbir paketi taleplerini açıkladı. Bugünkü önerileriyle siyasi polemik oluşturmak istemediğini belirterek, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki hükümete dayanışma mesajı verdiği gözlemlenen Kılıçdaroğlu, açıklaması sona erdikten sonra soruları yanıtlamadı. Corona virüsüyle ilgili daha önceki önerilerini videolu mesajıyla paylaşan Kılıçdaroğlu'nun bugün basına davet yapılması nedeniyle soruları yanıtlaması beklenmişti, ancak soru alınmadı.

Kılıçdaroğlu, Koceli’nin Derince ilçesi Toylar köyünde dün kız kardeşi Fikriye Dalgıç’ın cenazesine katılmıştı. Kılıçdaroğlu ve ailesinin Corona virüsü nedeniyle cenaze sırasında maske taktıkları görülmüştü. Kılıçdaroğlu, “Kız kardeşimin vefatı nedeniyle arayan herkese şükranlarımı sunuyorum. Taziyelerin ben ve ailem için çok değerli olduklarını söylemek isterim” diyerek konuşmasına başladı.

Bugünkü basın açıklaması, genel merkezdeki büyük salonda yapıldı. Gazetecilerden hem Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu kürsü hem de kendi aralarında mesafe bırakmaları talep edildi. Salona girişte tek kullanımlık maske ve eldiven de dağıtıldı.

Kılıçdaroğlu, sosyal medyada paylaşılan “Birlikte Başaracağız, Yarınlar Bizim, Evde Kal Türkiye” etiketleri yazılı pano önünde, sorumluluk ve dayanışma mesajı verdi. Kılıçdaroğlu, “Ülkemiz tüm dünya gibi salgına karşı amansız bir mücadele veriyor. Sağlık çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu salgın bize farklılıklarımızı bir kenara bırakarak birlikte hareket etmemiz gerektiğini göstermiştir. Bu salgın bize ancak herkesin kurallara uyması halinde sağlıklı kalınabileceğini göstermiştir. Bilimsel aklın yol göstericiliğinde tüm sorunların çözülebileceğini göstermiştir. Bu salgın bize hiç tanımadığımız bir kişinin de sağlığından sorumlu olduğumuzu göstermiştir. Bu salgını dayanışma içinde hep birlikte yeneceğiz. Bu salgın bize birlikte hareket etmeyi gösterdi. Dayanışma güzeldir ve güçlendirir” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Bugün siyasi polemik yapmaksızın bazı önerilerimizi sizinle paylaşacağım” diyerek 13 maddelik öneri paketini şöyle açıkladı:

“1. 5 Şubat 2009 tarihinden bu yana toplanmayan ve bir Anayasal kurum olan “Ekonomik ve Sosyal Konsey” ivedilikle toplanmalı. Bu süreçte Konsey çalışmalarını belli aralıklarla sürdürmeli. Konsey toplantısına ilgili tüm taraflar davet edilmeli, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, DİSK gibi… Kimse dışlanmamalı.

2. Sağlık kuruluşlarının ve sağlık personelinin tıbbi ve konaklama ihtiyaçları öncelik ve ivedilikle karşılanmalı.

3. Kamu sağlık kuruluşlarındaki eleman açığı hızla giderilmeli, ayrıca KHK ile görevlerine son verilen ve haklarında kesin hüküm bulunmayan sağlık elemanları yeniden görevlerine iade edilmeli.

4. Hem salgınla mücadele hem de milli güvenlik açısından hayati öneme sahip askeri hastaneler süratle yeniden açılmalı.

5. Salgınla mücadelede merkezi yönetimle belediyelerin eşgüdüm içinde çalışmalarına azami dikkat edilmeli. İktidar partisinden olmayan belediyelerin, sorunu aşmak için gösterdikleri çabalar engellenmemeli. Bu bağlamda;

a. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İller Bankası'nca belediyelere yapılan ödemelerden bir yıl süreyle herhangi bir kesinti yapılmamalı, belediyelerin borçlanma limitleri arttırılmalı.

b. Belediyelere ve dağıtım şirketlerine ödenemeyen elektrik, su, doğalgaz faturaları nedeniyle borçlu konutların elektriği, suyu ve doğalgazı kesilmemeli ve faiz işletilmemeli.

6. Cumhurbaşkanlığı veya Bakanlık kararlarıyla geçici olarak kapatılan işyerlerinde;

a. Esnafın kira harcamaları (AVM’ler hariç) Maliye ve Hazine Bakanlığınca karşılanmalı.

b. Bu işyerlerinde çalışan işçilerin ücretleri (kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar hariç) asgari ücret üzerinden ve işyeri kapalı kaldığı sürece İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmalı.

c. Bu işyerlerinde çalışan işçilerin kredi kartı ya da tüketici kredisi borçları bankalar tarafından üç ay süreyle faizsiz ertelenmeli.

7. Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılarak, bir yıl süreyle faizsiz ertelenmeli.

8. Milli Eğitim Bakanlığı'nca okulların zorunlu olarak tatil edilmesi nedeniyle sayıları 100.000’i bulan ücretli öğretmenler ile Halk Eğitimde görev yapan ve sayıları 90.000’i bulan kursiyer öğretmenler, ücret alamaz duruma düşmüşlerdir. Bu öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ivedilikle bir yasal düzenleme yapılmalı.

9. Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankalardan kredi kullanabilmeleri için TBMM’nden süratle bir “sicil affı” yasası çıkarılmalı.

10. Salgından en fazla etkilenecek turizm, eğlence, konaklama ve ulaştırma gibi sektörlerin banka kredileri yeniden yapılandırılmalı. “Turizm Tanıtma Fonu” ve “Konaklama Vergisi” getiren yasa yürürlükten kaldırılmalı.

11. Bu süreçte; yoksullar, işsizler sağlıklarıyla uğraşırken, bunların ödeyemedikleri faturaları düşünmemeleri için süratle bir “Aile Yardımları Sigortası” yasası çıkarılmalı, her yoksul aileye asgari 2.000 TL’lik gelir güvencesi sağlanmalı.

12. Bu süreçte kendi sağlıklarını tehlikeye atarak, günün 24 saati çalışan sağlık personeline kriz süresince her ay iki maaş tutarında ödeme yapılmalı. Ayrıca sağlık personelinin uzun süredir beklediği “sağlıkta şiddeti önleme yasası” da ivedilikle çıkarılmalı.

13. Kamu özel işbirliğiyle yaptırılan yol, tünel, köprü, şehir hastaneleri ve havaalanlarının müteahhitlerine bütçeden yapılan Hazine garantili ödemeler bir yıl süreyle ertelenmeli ve garantiler Türk Lirasına çevrilmeli.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG