Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden bir yıl sonra ATR, diğer tüm medya kuruluşları gibi 31 Mart’a kadar Kırım’da yayınlarını sürdürmek için kayıt yaptırmak durumundaydı. Ancak yalnızca Yeni Dünya isimli bir Tatar gazetesi kayıt yaptırmayı başarabildi.
ATR, Kırım yarımadasının 2 milyonluk nüfusunun yaklaşık 300 binini oluşturan Kırım Tatarları’na hizmet veriyordu. 1944 yılında Sovyet diktatörü Josef Stalin, Kırım Tatarları’nı Kırım’dan sürmüştü. Tatarlar, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra yarımadaya geri döndü.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ATR ile ilgili kararı kınadı. Poroşenko Twitter’dan, “ATR’yi kapatabilirler ancak Kırım Tatarları’nın gerçekleri duyma ve özgürlük arzularını köreltemezler,” diye mesaj geçti.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’in medya özgürlüğü temsilcisi Dunja Mijatoviç, Kırım Tatarları’na ait medya kuruluşlarına yayın izni verilmemesinin ‘taraflı’ nedenleri olduğunu ve bunun da Kırım’da özgür ve bağımsız seslerin siyasi nedenlerden dolayı kısıldığının yeni bir kanıtı olduğunu söyledi.
Uluslararası Af Örgütü yayınladığı açıklamada kayıt tarihi dolmadan önce Kırım Tatar diline ait medya kuruluşlarının defalarca ve nedensiz biçimde lisans başvurularının reddedilmesini eleştirdi.
Merkezi Londra’da olan örgütün açıklamasında “İdari bir işlemmiş gibi gösterilen ifade özgürlüğüne yönelik bu açık saldırı, bağımsız medyayı engellemek, muhalifleri susturmak ve Kırım Tatarları’nı korkutmak için girişilen haksız bir eylemdir” denildi.
ATR’nin Ukrayna’daki yayınları ise devam ediyor. Ancak kanalın sahibi Lenur İslamov, Kırım’da yayınlarına son verilmesini, ülkeden tekrar sürülmeye benzettikleri eleştirisinde bulundu.
ATR kanalı Rusya’nın Kırım’ı işgalinden sonra yarımadadaki ender eleştirel seslerden biriydi ve yayından kalkmadan önce de bu tutumunu sürdürüyordu.
Tatar Meclisi üyesi ve eylemci İrfan Kuddusov Amerika’nın Sesi’nin Özbekçe Yayın Bölümü’ne ATR’nin ve diğer Tatarca medya kuruluşlarının Tatar toplumunun dillerini, kültürlerini ve geleneklerini korumalarına ve geliştirmelerine yardımcı olduğunu söyledi.
Amerika’nın Sesi Özbekçe Yayın Bölümü Müdürü Cevdet Seyhan Kırım’da ATR Televizyonu’nun kapatılmasına tepkinin sürmesini beklediklerini söyledi.
Kırım’ın Tatarca yayın yapan bağımsız televizyonu ATR, Rus yetkililerin kanala yayın lisansı vermemesi üzerine Çarşamba günü yayına son verdi. Amerika'nın Sesi Özbekçe Yayın Bölümü Müdürü Cevdet Seyhan, son gelişmeler hakkında bilgi verdi
WASHINGTON —
VOA'YA ENGELSİZ ERİŞİM YOLLARI
EN SON HABERLER
VOA TÜRKÇE'DE İLK 5
1