CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Brüksel’de temaslarda bulunuyor. Ziyaretin ana amacı CHP’yle Avrupa Birliği arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği’nin de merakla beklediği ziyaretinin ilk gününde hem iç politikaya hem de üyelik sürecine yönelik mesajlar verdi. Brüksel’e adım atar atmaz basın mensuplarının karşısına geçen Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın, kurultay çağrısını değerlendirdi. Kurultay toplanması hakkında kararı verecek olanların kendileri değil, delegeler olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, yeterli imza toplanması ve kurultaya karar verilmesi halinde sürecin gereklerinin yerine getirileceği mesajını verdi. Kılıçdaroğlu, bireysel bazda "kurultay olsun ya da olmasın" diye bir düşüncesinin bulunmadığını belirtmekle birlikte bu fikre sıcak bakmadığını hissettirdi: “Biz yeni bir kurultay süreci yaşamayacağız çünkü bizim süratle seçimlere hazırlanmamız lazım.”
Avrupa Birliği’nin de sıklıkla vurguladığı yeni anayasa konusuna değinen Kılıçdaroğlu özellikle uzlaşı kültürünü öne çıkardı: “Biz uzlaşma kültürünün demokrasinin gereği olduğuna inanan bir partiyiz. Dayatma kültürünün toplumu ayrıştırdığını, uzlaşma kültürünün ise entegre ettiğini bilen bir siyasal partiyiz. Gerçekten evrensel değerler esas alınarak bir anayasa değişikliği yapılacaksa kim buna itiraz edebilir? Bizim istedigimiz de o.”
Kılıçdaroğlu’nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “kumsallar” olarak nitelediği sahil kentlerinde “hayır” oylarının yoğunlaşması konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Onların büyük bir kısmı emekleriyle geçinen insanlar. Eğitimli, toplumun ve Türkiye’nin dinamosunu oluşturan insanlar. Geleceğe yönelik öngörüleri, kaygıları, düşünceleri, projeleri olan insanlar."
Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin öncelikli hedefleri arasında Avrupa Birliği’yle ilişkilerde yeni bir sayfa açmak, ilişkileri rayına oturtmak ve CHP’nin daha iyi anlaşılmasını sağlamak yer alıyor. Kılıçdaroğlu, Avrupa soluyla aynı dili konuşacaklarının mesajını verdi: “Evrensel sosyal demokrat ilkelere sahip olan bir partiyiz biz. Öyle olacağız, aynı dili konuşacağız bütün sosyal demokrat partilerle çünkü bizim düşüncemizin özünde insan vardır çıkar yoktur.”
Kılıçdaroğlu ziyaretinin ilk gününde Avrupa Parlamentosu’ndaki ikinci büyük grup olan Sosyalistler ve Demokratlar’ın Başkanı Martin Schulz’la bir araya geldi. Yıllardır CHP'yle ortak paydalarda buluşamayan bu grubun tepesinden gelen açıklamalar, Kılıçdaroğlu ve ekibinin AB'yle ilişkileri raya oturtma stratejisinin olumlu yankı bulduğunun ilk göstergesi olması açısından önem taşıyor. Schulz, mevcut hükümete saygı duymakla birlikte tercihlerinin, CHP’nin çoğunlukta olduğu bir iktidar olduğunu söyledi.