Erişilebilirlik

Kobani İçin Sosyal Medya


Kobani İçin Sosyal Medya
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Kobani’de çatışmalar devam ederken mülteciler ve basın, kentten haber alabilmek için sosyal medyadan yararlanıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bobb, sınırın Türkiye tarafında faaliyet gösteren sosyal medya aktivistlerinden biriyle görüştü

Nüfusunun çoğunluğunu Kürtler’in oluşturduğu Kobani’de Kürt milislerle IŞİD militanları arasında süren yoğun çatışmalar, sınırın Türkiye tarafından duyuluyor.

Kendini Ferhat olarak tanıtan bu kişi, Kobani’den haber alabilmek için internetten elektronik posta ve mesajlarına bakıyor: ”Sabah uyandığımda ilk işim Kobani’de neler olduğunu öğrenmek için Facebook ve Twitter’a bakmak oluyor. Sonra da Kobani’deki tanıdıklarımı arıyorum.”

Ferhat, Kürt yetkililerle konuşsa da bağımsız kaynakları tercih ediyor: ”Resmi kaynaklar size doğru olmamasına rağmen vermek istedikleri haberleri veriyor. Biz de Kobani içinde çatışmalara katılan milislerle konuşuyoruz, sınıra geldiğimizde durumu kendi gözlerimizle görüyoruz.”

Halep’te bir şirkette çalışırken üç yıl önce çatışmalar başladığında memleketi Kobani’ye kaçan Ferhat, mücadeleye, mültecilere ve gazetecilere bilgi sağlayarak katkıda bulunduğunu söylüyor: ”Savaşçı olsaydım savaşırdım ama değilim. Ben de böyle katkıda bulunuyorum.”

Ferhat, Kürtler’in devlet kurma arzusunu paylaşsa da hilafeti geri getirmek için savaşan IŞİD’e karşı verilen mücadelenin çok daha önemli olduğunu düşünüyor: ”Bu, geçmişle geleceğin savaşı. Kürt savaşçılar gelecek ve özgürlük arayışı içinde. IŞİD militanlarıysa geçmişi geri getirmek istiyor. Bin yıl geriye gitmenin peşindeler.”

Ferhat, savaşın bir süre daha devam edeceği görüşünde. Savaşın nasıl sonuçlanacağıysa uluslararası toplumun ve bölgedeki ılımlı grupların yapacağı katkılara bağlı.

XS
SM
MD
LG