Amerikalı seçmenler 2 Kasım’da Kongre seçimleri için sandık başına gidiyor. Kamuoyu yoklamalarına göre seçmenlerin en çok öncelik verdikleri konu ekonomi. Uzmanlar dış politikanın seçmenin tercihinde etkili olmayacağını düşünüyor. Uzmanlara göre, Cumhuriyetçilerin seçimlerde elde edeceği kazanım, Amerikan dış siyasetinin önümüzdeki iki yıl boyunca izleyeceği rotayı belirlemede etkili olabilir.
Bu yılki Kongre seçimlerinde ekonominin etkili olacağına şüphe yok.
Seçmenlerin Başkan Obama’nın önümüzdeki yılın ortasında Amerikan güçlerinin sayısını azaltacağı Afganistan savaşına daha az odaklandığı gözleniyor.
Obama şöyle demişti: "Afganistan’daki askerlerimizin sayısını azaltma hızımızı bölgedeki durum belirleyecek. Afganistan’ı desteklemeye devam edeceğiz. Ancak hiç şüpheniz olmasın ki geçiş dönemi başlayacak. Ucu açık savaşın ne bize ne de Afgan halkına yararı var."
Afganistan savaşı Obama Yönetimi’nin en başta gelen dış politika sorunu. Quinnipiac Üniversitesi’nden Peter Brown, son aylarda ölen Amerikan askerlerinin sayısı artsa da yurtiçinde savaşa verilen destek oranının değişmediğini söylüyor: "Başkan Obama’nın savaş politikasını en çok destekleyenlerin Cumhuriyetçiler ve muhafazakarlar olması çok ilginç. Bu gruplar Başkanın diğer politikalarına fazla destek vermiyor."
Cumhuriyetçilerin seçimlerden kazançlı çıkması kısa vadede Afganistan savaşına verilen desteği güçlendirebilir. Ancak American Üniversitesi’nden Allan Lichtman Demokratların askerlerin çekilmesi için baskı yapması durumunda anlaşmazlık çıkabileceğini söylüyor: "Cumhuriyetçilerin zafer elde etmesi ve liberallerin kayba uğraması Afganistan’daki savaşı sürdürmesi için Obama’nın işine yarayabilir. Ancak işin ilginç yanı, bu durumun Afganistan’dan çekilme sürecini zora sokması da mümkün."
Cumhuriyetçilerin elde edeceği kazanımlar askeri kuvvete başvurma seçeneği de dahil İran’a karşı daha sert olmak isteyen muhafazakarların elini güçlendirebilir. Henry Nau muhafazakar eğilimli Heritage Vakfı’ndan: "İran’ı nükleer programından vazgeçirmede yaptırımların işe yarayacağından şüpheliyim. İran sorun çıkarmaya devam edecek."
Allan Lichtman’a göre, Kongre’de muhafazakarların sesinin yükselmesi, Başkan Obama’ya Rusya, Çin ve Kuzey Kore konularında daha fazla baskı yapılmasına yol açabilir: "Muhafazakarlar daha da güçlenecek ve Obama’ya George W. Bush’ya benzemesi, daha tek taraflı, daha sert ve askeri güç kullanmaya daha istekli olması için baskı yapacaklar."
Cumhuriyetçiler Kasım’da Kongre’de çoğunluğu ele geçirirse, bu, Rusya’yla stratejik silahların azaltılması anlaşmasını etkileyebilir, çünkü anlaşmanın Senato’nun üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.
Uzmanlar dış politikanın seçmenin tercihinde etkili olmayacağını düşünüyor