Erişilebilirlik

Le Figaro: ‘S-400 Moskova'nın NATO'yu Karıştırma Silahı’


Türkiye ile NATO ve Amerika arasında büyük krize yol açan S-400 füze savunma sistemiyle ilgili geniş analizlere yer veren Fransız medyası, Türkiye'nin geri adım atarak ihaleden vazgeçme ihtimalinin güçlü olduğunu yazdı. Le Figaro gazetesi, Türkiye'nin kendisini büyük bir çıkmaza soktuğunu ve sonunda ihaleden vazgeçmek zorunda kalacağı görüşlerine yer verdi. Gazete, Amerika'nın baskısı sonunda Türkiye S-400 alımından vazgeçse de Putin'in Türkiye'yi cezalandırmayacağı yorumunda da bulundu.

Le Figaro gazetesi, yaşanan S-400 krizine ilişkin haberinde, NATO üyesi olan Türkiye'nin Rus füze savunma sistemini almakta kararlı olduğunu belirtti ve "Dört adet füze bataryası bulunan, saatte 17 bin kilometrelik hızla, 400 kilometrelik alandaki uçakları vurabilen S-400 füzeleri NATO müttefikleri arasında büyük anlaşmazlık doğurdu. İttifakın bir numaralı düşmanı olan Rusya tarafından üretilen söz konusu silah, NATO'nun Amerika'dan sonraki en önemli ayağı olan Türkiye'ye gönderilecek. NATO'nun 70'inci yıl kutlamaları sona ererken, Ankara ve Washington, diğer üye ülkelerin gözleri önünde birbirlerini parçalıyorlar. Gösteri Kremlin'i hoşnut ediyor elbette" yorumunu yaptı.

Gazete, uzmanların güvenlik uyarılarına rağmen, ülkesinin egemenliğini savunmak adına Vladimir Putin ile taktik ve stratejik bir yakınlık içine giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu yıl içinde S-400'leri almaya kesin karar verdiğini de belirtti. Bundan 3 yıl önce sona eren müzakerelerin ardından 2,5 milyar dolar bedelindeki S-400'lerin bu yıl teslim edilmesinin beklendiğini yazan Le Figaro, "Washington bu alımın NATO'nun güvenliğine uygun olmadığını, Türkiye'ye sattığı F-35'lerin bütünlüğünü de bozacağı tehlikesinden endişe ederek bu alıma karşı çıkıyor ve bu satışın Moskova'nın NATO'yu içerden torpillemesine yol açacağını dile getiriyor" diye yazdı.

"Türkiye kendisini çok büyük bir çıkmaza soktu"

Le Figaro, "Washington, F-35 tesliminin durdurulmasından kaynaklanacak mali zararı kaldırmaya hazır, hatta müttefiki Türkiye aleyhinde mali yaptırımlara bile başvurabilir" diyerek Türkiye'nin geri adım atacağını savundu.

Gazete, "Washington'un baskısı karşısında, Türkiye de aynı tonda yanıt vererek, geri adım atmayacaklarını söyledi. Türk diplomasisinin şefi Mevlüt Çavuşoğlu S-400 alımının ardından güvenlik konusunu görüşmek üzere iki taraflı bir çalışma grubu kurulmasını önerdi. Ancak bu da Washington'a güvence vermek için yeterli olmadı. Ankara eski büyükelçisi Marc Pierini, 'Türkiye kendisini çok büyük bir çıkmaza soktu. Erdoğan'ın anlaşmayı bırakmaktan başka çaresi kalmayacak' dedi. Aksi taktirde, Türkiye'deki füze sistemlerinin faaliyete geçmesini sağladıklarında, Ruslar, altı NATO ordusunu destekleyen F-35'teki stratejik verileri ele geçirecekler" ifadelerine yer verdi.

Amerika, Türkiye'ye S-400'lerin Amerikan versiyonu Patriot füze savarlarını alternatif olarak öneriyor. Ama müzakereler fiyat ve teknoloji transferinde tökezliyor. Silah satışları konusunda bir referans enstitüsü olan Sipri uzmanı Siemon Wezeman, "Washington taviz verebilir ama artık çok geç, Ankara Rusya ile imzayı attı ve geri adım atması çok zor" diyor.

Rusya istediğini aldı, Putin sert davranmayacak

Öte yandan Moskova, ABD ile yaşanan gerginlik karşısında böyle bir duruma hazırlanıyor. Washington'un Türkiye üzerindeki baskısını kınayan Rus Meclisi Duma Savunma Komisyonu Başkanı Vladimir Shamanov, "Türkiye'nin S400 ihalesinden vazgeçmesi ihtimalini dışlayamayız" açıklamasıyla bu ihtimalin her an masada olduğunun altını çiziyor.

Le Figaro anlaşmanın başarısızlıkla sonuçlanması durumunda, 8 Nisan'da Erdoğan ile görüşmeye hazırlanan Putin'in, Türkiye'ye sert davranmayacağını belirtiyor. Eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini, "Sözleşmeyi kaybetse bile, ustaca bir yöntemle NATO'yu karıştırmayı başaran Rusya için bu adım bir zaferdir" dedi.

Le Monde: "S400 derin bir problem"

Demokrat eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın danışmanlarından Jullian Smith ise Le Monde gazetesine yaptığı değerlendirmede, 70'inci yılını geride bırakan birliğin, tarihinden gurur duyabileceğini, bu tip bir uluslararası örgütün ömrünün en fazla 20 yıl olduğunu dile getirdi. Smith, soğuk savaş dahil pek çok krizi atlatmayı başaran NATO'nun bugün derin bir krizden geçtiğini dile getirerek, "Birlik pek çok iç krizden geçiyor. Demokrasilerin gerilediği Macaristan ve Polonya gibi üyeler, ittifakın değerleri ile çelişiyor. Almanya gibi büyük üyeler askeri harcamalar konusundaki taahhütlerini yerine getirmiyor. Kurucu üye ABD, birliğin yararından şüphe ediyor. Türkiye ise, NATO içinde büyük sorunlar yaratacak S400 füze bataryaları alma niyetini açıkladı. Bu sorunlar aşılabilir ancak önümüzde düşünülmesi gereken pek çok konu var. Yapay zeka, siber savaşlar, bütün bunları bırakıp iç sorunlara odaklanırsa, diğerleri NATO'yu geçer" uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG