Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin üçlü buluşmasında mini anayasa değişikliği paketi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) durumu ele alındı.
Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ardından iktidar ile muhalefet arasında yaşanan diyalog atmosferinde, AKP, CHP ve MHP’nin gelişmeleri birlikte değerlendirme yaklaşımı sürüyor.
TBMM’de geçtiğimiz cuma günü üç siyasi parti temsilcilerince mini anayasa değişikliği paketi konusunda uzlaşmaya varıldığının açıklanması sonrasında bugün liderler düzeyinde nasıl bir değişiklik yapılabileceği konuşuldu. Başbakan Yıldırım’ın davetiyle Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin katılımıyla Çankaya Köşkü’nde saat 10.00’da başlayan toplantı, 3 saat sürdü. Başbakanlık kaynaklarından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “FETÖ ile mücadele sürecine ilişkin liderlere bilgi verildi. Irak ve Suriye’deki gelişmeler de ele alındı. Mini anayasa paketi ile ilgili değerlendirmeler yapıldı” bilgisi paylaşıldı.
Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Saray’a davet etmesiyle 25 Temmuz’da başlayan liderler düzeyindeki temaslarda HDP’nin dışlanması da gündeme geldi. Başbakanlık kaynaklarınca HDP’nin, Çankaya’ya davet edilmemesiyle ilgili olarak “HDP, PKK ile arasına net bir mesafe koymalı” denildi.
Sivil ağırlıklı YAŞ ilk kez toplanacak
Günün sürpriz gelişmesi ise yarın Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı yapılacağı yönündeki açıklama oldu. Buna göre; yarın Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yıldırım’ın başkanlığında YAŞ toplantısı gerçekleştirilecek. Yarınki YAŞ ile birlikte Cumhuriyet tarihinde ilk kez henüz son toplantısı üzerinden 1 ay geçmemiş iken yeniden Şura toplanmış olacak.
Darbe girişimi sonrasında Ağustos ayında toplanması gerekli YAŞ toplantısı 28 Temmuz’da gerçekleştirilmişti. YAŞ kararıyla 99 albay generalliğe-amiralliğe yükseltilirken 48 general-amiral emekliliğe sevk edilmişti. Ağustos yerine acilen bu YAŞ toplantısının yapılabilmesi için 27 Temmuz günü 668 sayılı kararname ile 1612 sayılı “Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun”da yeniden değişiklikler yapılmıştı.
Bunun ardından 31 Temmuz günü 669 sayılı kararname ile yeniden YAŞ Kanunu’nda değişiklikler gerçekleştirilmişti. Bu kararname artık YAŞ üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanları şeklinde belirlendi. Öncesinde YAŞ üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile silahlı kuvvetlerdeki orgeneral ve oramiraller şeklindeydi. Dolayısıyla OHAL kararnamesiyle YAŞ’ın yapısı sivil üye ağırlıklı bir yapıya dönüştürüldü.
Ayrıca daha önce YAŞ’ın Genel Sekreteri Genelkurmay 2. Başkanı idi. Kararname ile sekretarya hizmetlerini Milli Savunma Bakanlığı’nca yürütmesi hükme bağlandı.
YAŞ Kanunu’ndaki “Başbakan, Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanı'nın lüzum gördükleri hallerde silahlı kuvvetlerle ilgili diğer konular halinde görüş bildirmek” hükmü ise, “Başbakan'ın, lüzum gördüğü hallerde silahlı kuvvetlerle diğer konular halinde görüş bildirmek” olarak değiştirildi.
İşte bu yeni sivil ağırlıklı YAŞ yapısıyla birlikte yarın ilk kez Şura toplantısı gerçekleştirilecek.