Erişilebilirlik

'Memlekette Yaz Tatili' Yurtdışındaki Türkler'i Kaygılandırıyor


Suriye'den başıboş top mermilerinin zaman zaman sınırın öte tarafındaki Kilis'e inmesi ve ölümlere yol açması neredeyse gündelik durum haline geldi.
Suriye'den başıboş top mermilerinin zaman zaman sınırın öte tarafındaki Kilis'e inmesi ve ölümlere yol açması neredeyse gündelik durum haline geldi.

Türkiye terör saldırıları, Suriye'deki iç savaş ve ekonomik belirsizliklerin sarsıntısını yaşarken, yurtdışında yaşayan Türkler’i memleketlerinde geçirecekleri yaz tatili düşündürmeye başladı.

Washington'daki Amerikan Üniversitesi'nde çatışma çözümü üzerine çalışan Doğa Eralp, daha karar vermiş değil. “Ülkedeki siyasi gelişmeler, isteğimin dışında. Duruma göre karar vereceğim ama bu yaz Türkiye'ye gitmekten vazgeçen en az iki Türk tanıyorum” diye konuşuyor.

Florida'da yaşayan Türkiye Ermenisi Nadya Uygun, Türk vatandaşlarına yönelik çeşitli baskılar nedeniyle, ülkeye gitmeye gönülsüz. Uygun, “Türkiye'de artan ırkçılık, Ermeni köklerim ve güvenlik endişelerim dahil birçok nedenle artık oraya gitmiyorum. Ben açık sözlü bir Ermeniyim, o yüzden Türkiye'de başım derde girebiliyor. Ama eskiden yılda bir, hatta iki defa ziyaret ederdim” diyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 5 milyondan fazla Türk, yurtdışında yaşıyor.

Eve gitmek zor

2016'da eğilim değişebilir ama Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy'a göre geçmiş yıllarda memleketini ziyaret eden Türkler’in sayısında devamlı bir artış vardı. Ulusoy ülkesini ziyaret eden Türkler’in 2004'te 3 milyar 800 milyon dolar harcadığını, bu miktarın 2015'te 5 milyar 800 milyon dolara çıktığına dikkat çekiyor.

Yurtdışında yaşayan çoğu Türk için aile bağları, yaz tatillerini Türkiye'de geçirmelerinin en büyük nedeni. Georgetown Üniversitesi'den Sinan Ciddi, “Eğer orada bir ailem olmasaydı, Türkiye'ye hiç gitmezdim. Ailem için her gün endişeleniyorum” diyor.

Washington'da restoran işleten Halis Çadırcı ise, tatile gidenlerin Suriye sınırındaki kentlere seyahat etme konusunda temkinli olacağını düşünüyor.

İki ay Türkiye'de kalmayı planlayan Çadırcı, “Savaşın ya da şiddetin yoğun hissedilmediği İstanbul'da kalacağım. Ama IŞİD eylemlerinin yüksek olduğu Kilis, Antep ya da Maraş'ı ziyaret etmem gerekiyor olsaydı, bir daha düşünürdüm” diyor.

Lezdar Kaplan da, İsveç'in başkenti Stockholm'de postanede çalışıyor. Türkiye'yi vatandaş olarak ziyaret etmekle turist olarak gezmek arasında fark olduğu görüşünde. Kaplan Diyarbakır'da büyümüş. Yakın zamanda bölgeye giden Kaplan, “Orası benim anavatanım. Ama elbette oraya turist olarak gidiyor olsaydım, ben de korkardım” diyor.

IŞİD terörü sadece Suriye sınırında değil aslında, büyük şehirlerde de büyük tehdit. Örgüt İstanbul ve Ankara'daki bombalı saldırıları üstlenmişti. Romanya'nın Bükreş kentinde mali danışmanlık yapan Kemal Özmen de cihatçı şiddetin yaygın olduğu yerlerden uzak durmanın zor olabileceğini savunuyor.

Türkiye tatilini bu yıl pas geçen Özmen, “IŞİD eylemleri açıkçası ülkedeki herkes için tehdit. En büyük endişem de ailemin güvenliğiyle ilgili. O yüzden çocuklarımın güvende olabileceği bir tatil yerini tercih ederim” ifadelerini kullanıyor.

Turizmde büyük kayıp

IŞİD ve PKK bağlantılı TAK’ın üstlendiği peş peşe bombalı saldırılar sonrası Türkiye'de turizm dibe vurdu. Bloomberg'in verilerine göre Nisan ayında turist sayısı, 1 milyon 750 bine düştü yani yüzde 25 düşüş yaşandı.

Türkiye aynı zamanda çoğu Suriye'deki iç savaştan kaçmış 3 milyondan fazla mülteciyi barındırıyor. Rusya ile de devam eden diplomatik anlaşmazlıklar, ticarete de darbe vurdu.

Diğer yandansa, hükümetin ifade özgürlüğünü engellemek dahil sert siyasi politikaları da ülkede kargaşa yaratıyor. ABD, İngiltere, İsrail ve Rusya dahil birçok ülke, vatandaşlarını Türkiye'nin güneydoğusuna gitmemeleri konusunda uyarıyor. ABD Dışişleri bakanlığı Suriye sınırındaki ülkelere seyahat uyarısı yapan bu ülkelerin başında geliyor.

XS
SM
MD
LG