MHP’deki muhalif adaylar Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın, bugün ortak açıklama ile yarın Ankara’da tüzük değişikliğiyle ilgili olağanüstü kurultay çağrısını yineledi, ancak Ankara Valiliği dün gece itibariyle bunu yasa dışı ilan etti.
Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP), 1 Kasım Genel Seçimleri’nden bugüne kadar Devlet Bahçeli aleyhine genel başkanlık yarışı adeta yargı savaşına dönüştü. TBMM’deki 4 siyasi partiden birisi ve sayısal aritmetik açısından anayasa değişikliğinde iktidardaki AKP’nin kritik eşiği aşmasında önemli konumdaki MHP’de genel başkanlık yarışı, bugün itibariyle dikkat çekici bir noktaya taşındı. Şimdi gözler yarın Ankara’daki bir otelde saat 10.00’da gerçekleştirilmek üzere muhaliflerce çağrısı yapılan olağanüstü tüzük kurultayında olacak.
AKP hükümeti, dün akşam Adalet Bakanlığı kanalıyla doğrudan MHP’deki iç gelişmeye de müdahil oldu ve Ankara 25. İcra Müdürlüğü’ne bilgi notu göndererek, yargı kararını uygulamama talimatı verdi. Bunun ardından Ankara Valiliği de, kendilerine tebliğ edilen kararlar çerçevesinde muhaliflerce kurultay yapılmasına engel olacaklarını duyurdu. Ankara Valiliği’nden dün gece 22.52’de yapılan açıklamada; “Valiliğimize tebliğ edilenmahkeme kararlarından MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır. Mahkeme kararı doğrultusunda Valiliğimizce işlem tesis edileceğinden herhangi birmağduriyetin oluşmaması bakımından vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur” denildi. Böylece Valilik ve dolayısıyla Ankara İl Emniyet Müdürlüğü eliyle kurultaya açıkça engel olunacağı ortaya çıktı.
Muhalifler: ‘Adrese gideceğiz’
MHP’de yarıştaki genel başkan adayları Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ, bugün sabah ortak yazılı bir açıklama yaptı. Muhaliflerce yapılan açıklamada, Ankara Valiliği’nin engelleme kararına karşın kurultayı gerçekleştirecekleri ilan edildi.
Açıklamada, yerel mahkemelerce kurultay çağrısı ile ilgili “ihtiyati tedbir kararı” alındığı ancak Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi’nce dün “tüm baskılara rağmen” bunun iptaline hükmedildiği anlatıldı. Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi’nin kararını uygulaması için Ankara 25. İcra Müdürlüğü’ne gerekli evrakın dün teslim edildiği vurgulandı. İşlemlere başlandığı sırada ise Ankara 25. İcra Müdürlüğü’ne, Adalet Bakanlığı’ndan telefon müdahalesi geldiği ve buna avukatlarca şahitlik yapıldığı ifade edildi. Bu telefon üzerine Ankara 25. İcra Müdürlüğü’nün, Adalet Bakanlığı’ndan yazılı görüş talebinde bulunduğu belirterek, o görüşte ise müdürlüğe yargı kararını yok sayma talimatı verildiği dile getirildi. Açıklamada, özetle “Adalet Bakanlığı yazılı cevap vererek, İcra Müdürlüğü’nün, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi’nin kararını yok sayması talimatını vermiştir. MHP Olağanüstü Tüzük Kurultayı için yeterli imza ve mahkeme kararları mevcut iken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bizzat müdahil olması ile beraber hukuk dışına çıkılmış ve Ankara Valiliği başta olmak üzere çeşitli mercilere siyasi baskı yapılarak kurultayın yapılmasının kolluk kuvvetleri marifetiyle engellenmesi talimatı verilmiştir” denildi. Buna rağmen hem muhalif isimler sosyal medya aracılığıyla hem de yazılı açıklama ile yarın MHP’lileri kurultaya davet etti. Açıklamada, “Bütün bu anayasa ve yasaların çiğnenmesi ve fiili baskı ve engellemelere rağmen biz aşağıda isim ve imzası bulunan MP Genel başkan adayları 15 Mayıs 2016’da saat 10.00’da kurultayımızın yapılacağı adreste olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz!” ifadesi dikkat çekti.
MHP Genel Merkezi: ‘Valilik ve Emniyet gereğini yapacaktır’
Bu arada MHP Genel Merkezi adına Avukat Yücel Bulut ise, dün akşamki açıklamasında, Ankara Valiliği ve Emniyeti’nce güvenlik önlemleri alınacağını belirterek, özetle şunları dile getirdi:
“Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nden yürürlükte bulunan ‘ihtiyati tedbir’kararlarınınmahkeme yazı işleri müdürlüğü aracılığıyla uygulanması talep edilmiş ve valiliklere ihtiyati tedbir kararlarının ulaştırılması talep edilmiştir. Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından bugün öğleden sonra talebimizin kabulüne karar verilerek, ihtiyati tedbir kararının devam ettiği ve de gereğinin yapılması amacıyla Ankara Valiliği’ne gerekli ihtarın faks yoluyla yapılarak kararın uygulanması istenilmiştir. 15 Mayıs 2016 tarihinde düzenleneceği ilan edilen MHP Büyük Kurultayı’na ilişkin işlemlerin 12 Mayıs 2016 tarihinde ‘ihtiyati tedbir” yoluyla ‘durdurulmasına’ karar verilmiş olup, bu kararlar da gereği yapılmak üzere bizzat mahkemesi tarafından Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 393/2’nci maddesi uyarınca doğrudan Ankara Valiliği’ne gönderilmiştir. Söz konusu ihtiyati tedbir karağı gereğince de 15 Mayıs 2016’ta yapılacağı ilan edilen kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir.”
Yargıtay karar açıklamayınca
Yarınki kurultay çağrısı kapsamında son tabloda; MHP ile ilgili temel sıkıntı Yargıtay’ın kararını açıklamaması kaynaklı görünüyor.
Anımsanacağı üzere; MHP ile ilgili kurultay toplanıp toplanmayacağına ilişkin dosya Siyasi Partiler Kanunu uyarınca da Yargıtay’ın gündemindeydi. Ancak geçtiğimiz hafta içerisinde Yargıtay 18’nci Hukuk Dairesi, karar almak yerine dosyayı görüşmeyi ertelemeye gitmişti. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 11 Mayıs’taki yazılı duyurusunda, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP'de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararının temyiz incelemesini mayısayı içerisinde tamamlayacağını bildirmişti. Duyuruda, “Davacı tarafın dosyanın öne alınması talebi incelenmiştir. Dosya mayıs ayı içerisinde müzakere edilerek, gerekli karar verilecektir. Bunun dışında yazılı ve görsel veya sosyal medyada çıkan haberler doğru bilgiyi yansıtmamaktadır. Karar çıktığında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir” denilmişti.
Yargıtay, eğer kurultay kararını onarsa muhaliflerce yarın gerçekleştirilecek kurultay sonuçları resmiyet kazanabilecek. Ancak Emniyet’in müdahale edeceğini açıkladığı bir ortamda yarın nasıl bir kurultay düzenlenebileceği ise merak konusu.