Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) parti yönetimine rağmen 19 Haziran Pazar günü olağanüstü kurultay çağrısı ilan edildi.
MHP’de Devlet Bahçeli liderliğindeki mevcut yönetim ile muhalifler arasındaki kurultay düzenlenmesine ilişkin tartışmada son noktayı Yargıtay koymuştu. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin, 24 Mayıs Salı günü MHP’de delegelerce toplanan imzalar uyarınca tüzük değişikliği gündemiyle olağanüstü kurultay toplanması kesinleşmişti. Yargıtay’ın gerekçeli kararını geçtiğimiz cuma günü açıklamasıyla birlikte gözler Çağrı Heyeti’ndeydi.
Çağrı Heyeti, bugün yaptığı yazılı açıklama ile 19 Haziran günü Ankara’da olağanüstü kurultay yapılacağını duyurdu. Ancak MHP Genel Merkezi’nin tavrı, daha önce duyurulan 10 Temmuz tarihinde ısrar edileceği yönünde.
Çağrı Heyeti’nden “tek yetkiliyiz” mesajı
Çağrı Heyeti'nin açıklamasında, Yargıtay’ın kararı işaret edilerek şunlar dile getirildi:
“Kamuoyunun da malumu olduğu üzere, Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi’nin icrası ve toplantıya çağrılması amacıyla Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Çağrı Heyetimiz görevlendirilmiş, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından söz konusu karar oybirliği ile onanarak kesinleşmiştir. Gelinen süreçte kongrenin toplantıya çağrılması ve icrası ile ilgili olarak Çağrı Heyetimiz tek yetkili ve görevli organ sıfatıyla Olağanüstü Büyük Kongre’nin 19 Haziran 2016 tarihinde saat 10.00’da Ankara Büyük Anadolu Hotels Esenboğa Thermal ve Kongre ve Kültür Merkezi Tesislerinde yapılması hususunda karar almıştır. Bundan sonraki stres içerisinde Çağrı Heyetimiz tarafından bu görev yerine getirilirken kongrenin toplantıya çağrılması ve icrası hususunda Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezimiz ile tüm iletişim kanallarımız açık olacaktır. Alınan kararın ve yapılacak Olağanüstü Büyük Kongre toplantısının Türk Milletine ve Milliyetçi Hareket Partisi camiasına hayırlı olmasını diler, kamuoyuna saygıyla bildiririz.”
Çağrı Heyeti üyesi Ayhan Erel de, tüzük kurultayında oluşturulacak divan tarafından ancak seçimli kurultay için tarih belirlenebileceği görüşünü ifade etti.
Çağrı Heyeti’nin açıklamasına MHP yönetiminin tepkisi gecikmedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Çağrı Heyeti’nin açıkladığı 19 Haziran tarihini tanımıyoruz. Bizim kurultay tarihimiz 10 Temmuz’dur. Kurultayımız 10 Temmuz’da yapılacaktır" açıklamasında bulundu.
Avukat Ergün: Tüzük değişikliği ve seçim gündemi birlikte olmaz
Muhalif isimlerden Sinan Oğan’ın avukatı Kürşad Ergün, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, hukuki boyutlarıyla süreci anlattı. İlk aşamada MHP’nin parti tüzüğüne uygun şekilde üst kurul delegelerinden yeterli sayıda imza toplanarak olağanüstü kurultay çağrısı yapıldığını anımsatan Ergün, ancak genel merkez tarafından bu çağrıya uyulmayacağı yönündeki açıklama üzerine hukuki yola başvurduklarını söyledi. Yargıtay’ın verdiği nihai karar ile son aşamaya gelindiğini kaydeden Ergün, bu aşamadan sonra öncesinde olduğu üzere Gemerek ya da Tosya gibi yerel mahkemelerce alınacak kararlar ile engelleme yaratılamayacağını söyledi. “Yargıtay’ın kararıyla tüm yerel mahkeme karar süreçleri sona ermiştir” diyen Ergün, bugün ise Yargıtay’ın kararı uyarınca Çağrı Heyeti’nin 19 Haziran tarihini belirlediğini ifade etti.
Parti genel merkezinden Çağrı Heyeti’nin kararını tanımayacaklarını yönündeki açıklamayı da değerlendiren Ergün, “Yargı kararları tüm kurum ve kuruluşları, özel ve tüzel kişileri bağlar. Ortada kesinleşmiş bir karar vardır. Resmileşmiş bir Çağrı Heyeti vardır. Bu açıdan bakıldığında, Çağrı Heyeti’nin almış olduğu kararlara saygı duymak ve riayet etmek mecburiyetindedir” dedi.
Çağrı Heyeti’nin öncelikle tüzük değişikliği için kurultay kararı aldığını kaydeden Ergün, MHP Parti Tüzüğü’nün 63’üncü maddesine atıfta bulunarak, tüzükte değişiklik yapılmadığı takdirde olağanüstü kurultayda seçim yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Ayrıca hukuken seçimli kongre toplantıları için 15 gün önceden gündem ilan edilmesi gerektiğini de belirten Ergün, genel merkez tarafından 10 Temmuz’da hem tüzük değişikliği hem de seçim yapılacağı yönündeki tavrın hukuki olmadığını söyledi.
Ergün, en sağlıklı yöntemi Çağrı Heyeti’nin belirlediği tarihte tüzük değişikliğine gidilmesi ve ardından eğer genel merkez tavrında değişiklik olmazsa 10 Temmuz’da da seçimli kongre yapılması olarak gördüğünü de açıkladı.
Ergün, 15 Mayıs Pazar günü yapılacak olağanüstü kurultay düzenlemesine, Ankara Valiliği’nin talimatıyla polis müdahalesi yapılmasını da yorumladı. Bugün artık Yargıtay’ın kesinleşmiş kararı olduğu için valilik ya da bakanlıktan bir engel çıkartılamayacağını söyleyen Ergün, polis tarafından sadece salon çevresinde güvenlik önlemleri alınabileceğini ancak engelleme yapılamayacağını dile getirdi.