Erişilebilirlik

Milletvekili Listeleri Nasıl Şekillenecek?


ANKARA - Millet İttifakı’nda Saadet, DEVA ve Gelecek Partileri arasında üçlü ittifak modeliyle 81 ilde tek listeyle seçime girilmesi çalışmasında “hangi parti logosu” kullanacağıyla ilgili pürüz yaşanırken, Malatya’daki iftar buluşmasıyla liderler düzeyinde çözüm sağlanabileceği vurgulanıyor.

Türkiye’de seçim takviminde bugün itibariyle sandık gününe 52 gün kalmışken Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte AKP-MHP’nin mevzuat değişikliğiyle hayata geçirdiği “ittifaklar” meselesi gündemdeki ana başlıklardan biri.

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda şimdilik AKP-MHP-BBP ve son olarak Yeniden Refah Partisi'nin dahil olması ve HÜDAPAR'ın da ortak liste üzerinden fiilen katılımıyla beşli oluşum şeklindeki Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ve altılı masa işbirliğiyle şekillenen Millet İttifakı’nın adayı ise Kemal Kılıçdaroğlu olarak kesinleşti. Ancak ittifaklar cephesinde genel seçim yani parlamento seçimi açısından henüz soru işaretleri sürüyor.

Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) siyasi partilerce ittifak protokolü sunulması için son gün olması itibariyle iktidardaki Cumhur İttifakı ile muhalefetteki HDP’nin öncülük ettiği Emek ve Özgürlük İtitfakı’nca bugün mesai bitimine kadar ittifak protokolü teslimi yapıldı.

İttifaklarca ve tüm siyasi partilerce milletvekili aday listelerini YSK’ya teslim etmeleri içinse son gün 9 Nisan olarak ilan edilmiş durumda.


Cumhur İttifakı’nın ittifak protokolü nasıl sunuldu?

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, hafta başında aksi yönde açıklama yapmış olmasına rağmen karar değiştirerek Cumhur İttifakı’na katılmaya onay verdi. Böylece Cumhur İttifakı AKP, MHP ve BBP’nin yanısıra Yeniden Refah Partisi’nin de katılımıyla dörtlü yapıya dönüştü.

Cumhur İttifakı'nın protokolü, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimi uyarınca siyasi partilere tanınan sürenin dolmasından hemen önce YSK'ya sunuldu.

Cumhur İttifakı’nın dörtlü yapısının yanısıra Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) ise AKP listesinden vekil adaylıklarıyla Cumhur İttifakı’nın gayri resmi ortağı haline geldi.

HÜDAPAR'lı isimler AKP üyesi olarak milletvekili listesinde yer alacak ve eğer AKP listesinden seçilirlerse istifa ederek HÜDAPAR'a dönebilecek.

HÜDAPAR'ın AKP’nin listesinden seçime girme kararı, AKP'nin 24 Haziran 2018’deki seçimde BBP’li 18 kişiyi kendi listesinden aday göstermesine benziyor. Geçen sefer sadece BBP Genel Başkanı Mustafa Destici seçilebilecek şekilde AKP listesinden aday gösterilirken, 81 ilde ayrı listeyle girecek olan BBP bünyesinden kimlere, nasıl AKP listesinde yer verileceği henüz netleşmedi.

Genel seçim açısından ise, Erdoğan’ın TBMM’de sandalye çoğunluğu hedefi nedeniyle kampanya sürecinde etkin rol almaları için bakanları da milletvekili adayı gösterme kararı aldığı görüşü kulislerde dillerde.

Erdoğan’a, AKP kurmaylarınca 24 Haziran 2018 aksine bu seçimde Meclis’te 301’in altında sandalye sayısına düşülmemesi için MHP’ye ortak listeyle girilmesi seçeneği sunulduğu da aktarıldı. Erdoğan ile Bahçeli’nin 20 Mart günü ikili görüşmesinde hem Cumhur İttifakı’nın genişlemesini hem de milletvekili listesi meselesini görüştüğü savunuldu.

Altı lider “ittifak içinde ittifak” meselesini çözecek mi?

Millet İttifakı’nda ise bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, Malatya’da depremzedelerle iftar buluşması var.

Depremzedelerle dertleşme şeklinde iftar buluşması yapılmasının ardından liderlerce gündemdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunulması da bekleniyor.

Liderler düzeyindeki görüşmede, Temel Karamollaoğlu’nun “ittifak içinde ittifak” formülü olarak Saadet, DEVA ve Gelecek partilerince ortak milletvekili aday listesi yapılması çalışmasının yüzde 99 oranında tamamlandığı açıklamasına rağmen pürüzlerin ele alınıp alınmayacağı merak konusu.

Karamollaoğlu, “Üç parti olarak seçime müşterek girmemiz oyumuzu yükseltecek” dedi. Ancak Babacan’ın daha önce açıkladığı üzere DEVA Partisi logosuyla en az 41 kentte milletvekili aday listesi göstererek, Genel seçime girilmesi kararı halen geçerli.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre; Saadet Partisi ile DEVA Partisi arasında “hangi parti logosuyla üçlü ittifak yapılacak” meselesinde henüz anlaşma sağlanamadı. Her iki parti de kendi logosuyla daha iyi sonuç elde edilebileceği yönünde görüşlere sahip.

En az 13 ilde ortak liste olmalı görüşü

Üçlü ittifak şekillenemediği için altı siyasi parti arasındaki milletvekili aday listeleriyle ilgili müzakere süreci askıda kaldı. Partiler arasında temaslar devam etmekle birlikte Seçim İttifakı Komisyonu’nun beşinci toplantısı henüz yapılamadı. Komisyon’un bugünkü liderler buluşması sonrasında gelecek hafta toplanabileceği belirtilirken, İzmir İktisat Kongresi’nde Meral Akşener’in yokluğuyla altılı masa görüşmesi olmadığı da işaret edildi.

CHP ve İYİ Parti’nin seçim mevzuatı uyarınca en az 41 ilde kendi logosuyla seçime gireceği kesin olmakla birlikte altı siyasi parti arasında ortak liste çalışması yapılacak ve en az 13 ilde ortak liste olmalı görüşü var. Söz konusu 13 il, bir veya iki vekil ile temsil edildiği için burada ancak hep birlikte olunursa vekil çıkarılabileceği belirtildi. Örneğin Bayburt’ta 24 Haziran’da Millet İttifakı’nın oyu yüzde 15 civarında olduğu için bu ilde ortak listeyle yarışmak gerektiği kaydedildi.

İlk toplantısını 26 Ocak’ta yaptıktan sonra kentlerdeki seçmen profili üzerinde çalışmalar yürüten Komisyon’un “üçlü ittifak” konusunda uzlaşılırsa çok hızlıca ortak liste meselesini netleştirebileceği ifade edildi. Ardından da altı liderin onayına sunulması öngörülüyor.

Seçim İttifakı Komisyonu’nda, CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İyi Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin ile Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün yer alıyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG