Erişilebilirlik

Mısır’da Liberaller Hayal Kırıklığı mı Yaşıyor?


2011’de Hüsnü Mübarek’e karşı ayaklanmada birlik haline gelen Mısır bugünlerde Mursi’yi destekleyen İslamcılar ve orduyu destekleyenler arasında kutuplaşmış durumda. Arada kalan küçük bir grup demokrasiyi desteklemeye devam ediyor. Büyük ölçüde laik ve liberal görüşler taşıyan grubun önde gelen isimlerinden biri de bölgenin tanınan yazarlarından Ala El Esvani.

Mısır’da liberal olmak kolay değil. Ala El Esvani ülkenin en önde gelen romancısı ve 2011 devriminin en büyük destekçilerinden. Esnavi ülkenin demokratik değerlerden uzaklaşmasını umutsuzlukla izliyor: “Demokratik anlamda bir siyasi çatışma yok. Terörist gruplarla devlet arasında bir savaş sürüyor.”

Esvani Müslüman Kardeşler’in devrim sonrasında seçimlere katılma hakkını savunan ender entelektüellerden biri. Ancak aynı zamanda mutlakiyetçi bir vizyona sahip olduğunu düşündüğü Cumhurbaşkanı Mursi’nin devrilmesinden de mutluluk duymuş. Ancak Esvani ülkede demokrasinin yerleşmesini de uzak bir olasılık olarak görüyor.

Esnavi, “Mücadele bitmedi. Daha yeni başladı. Çünkü bu insanlar demokrasinin önünde bir engeldi. Hala devrim ve eski rejim arasında mücadele devam ediyor,” şeklinde konuşuyor.

Esvani’nin otoriter devlete karşı mücadelesi uzun zamandır devam ediyor. 2002 yılında çıkardığı daha sonra filmi de çekilen “Yakupyan Apartmanı” adlı kitap, ülkedeki yolsuzluğu ve polis şiddetini anlatan ilk eserlerden biri. Asvani Tahrir Meydanı’nda her gün görülen ender ünlü yüzlerden biriydi. Olayların birinci ayında Başbakan Ahmet Şefik’le televizyonda yaptığı açık sözlü tartışma ülkeyi sarsmış ve Ahmet Şefik ertesi gün istifa etmişti: “Ben eski rejimin ya da ordunun bize demokrasi hediye edeceğini sanmıyorum. Çalışmalı ve istediğimiz devrim gerçekleşinceye kadar baskı kurmaya devam etmeliyiz.”

Esvani’nin bakış açısı siyasi bölünmenin iki tarafını da kızdırmış. Yazar tehdit edilmiş ve evine silahlı saldırı düzenlenmiş. Bir süre önce de Paris’te bir toplantıda Mursi taraftarlarının saldırısına uğramış: “Bana saldıran insanların nasıl göründüğünü, bana nasıl baktıklarını görseydiniz… Bu kişiler benim din düşmanı olduğumu düşünüyorlardı. Bu çok ilham verici. Bununla ilgili birşeyler yazacağım.”

Yazar eleştirilere karşı en büyük silahı olan sözcükleri kullanıyor. Köşe yazıları Mısır’da yayınlanıyor ve son zamanlarda New York Times’daki yazıları ile uluslararası kamuoyuna da ulaşıyor.

Ancak burada önemli bir nokta var. Mısırlılar’ın üçte biri okuma yazma bilmiyor. Esvani okur-yazar olmamanın liberal düşüncenin en büyük düşmanı olduğunu söylüyor ve bunu ne ordunun ne de İslamcılar’ın ortadan kaldırmaya çalıştığını kaydediyor.
XS
SM
MD
LG