Erişilebilirlik

Mısır’ın Suriye Politikası Sorgulanıyor


Mısır’ın Suriye Politikası Sorgulanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
Linki indirmek için

Mısırlı bir yetkili, “Mısırlılar Suriye’de savaşmakta özgürdür” derken çoğunluğu Sünni olan Mısır’daki İslami görüşlü politikacıların hepsi çözümün cihat olacağı görüşünde değil

Mısır, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı devirmeye çalışanlarla aynı saflarda yer alıyor. Ancak Mısır’ın bu duruşu nasıl bir eylemle hayata geçireceği belirsizliğini koruyor.

Suriye’deki iç savaşta bireysel savaşçılardan bölgesel ve uluslararası güçlere kadar giderek daha çok dış faktör muhalefet tarafında yer alıyor. Mısır da daha sert bir tutum aldı ancak ortaya çıkan mesaj karışıktı. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Suriye hükümetiyle zaten zayıf olan bağlarını kopardı. Mursi, Beşar Esat’ın yanında yer alan Lübnan kaynaklı Hizbullah milislerinin Suriye’ye müdahalesini kınadı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, “Hizbullah Suriye’yi terketmeli. Bu konuda çok ciddiyim. Hizbullah’a Suriye’de yer yok” diyor.

Suriye’deki Şii militan gruba verilen açık destek, çatışmanın giderek daha çok mezhep ayrılıklarına dayandığını ortaya koydu.

Kahire’nin önce gelen din adamları geçen hafta toplanarak kendilerini “reddediciler” olarak tanımlayan grubun varlığını kınadı. Mısır’daki etkili din adamlarından Şeyh Yusuf Karadavi, Suriye’de cihat ilan eden Sünniler’i uyardı.

Mısırlı bir yetkiliyse “Mısırlılar Suriye’de savaşmakta özgürdür” dedi. Ancak çoğunluğu Sünni olan Mısır’daki İslami görüşlü politikacıların hepsi çözümün cihat olacağı görüşünde değil.

Muhammet Sudan, Müslüman Kardeşler’in Adalet ve Özgürlük Partisi’nden: “Müslümanlık ruhunu korumak istediklerini söylüyorlar. Ancak diğer tarafın da müslüman olduğunu unutmamaları gerekir. Yani müslümanlar birbirini öldürüyor.”

Cumhurbaşkanı Mursi’nin uyarısı sert oldu: “Suriye halkı, bölgesel ve uluslararsı devletler tarafından desteklenen planlı bir etnik temizlik ve imha kampanyasıyla karşı karşıya. Suriyeliler kimsenin umurunda değil.”

Bu sert uyarı, Moskova’daki Suriye hükümeti destekçileri ve İran’daki Şiiler’i de hedef alıyordu.

Bu da Mursi’nin Birleşmiş Milletler destekli uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısıyla ilgili soru işaretleri doğurdu. Mısır lideri, silah ya da askeri personel yardımına hiç girmedi, sadece görüşme çağrısı yaptı: “Çözüm yolu, Beşar Esat’ı savaşı tırmandırmak yerine güvenli bir çıkış yoluyla Suriye halkını kurtarmasına izin vermesi için İran’ı zorlamaktan geçiyor. Yoksa iki taraftan da daha çok kayıp vereceğiz.”

Suriye’yle ilgili uzlaşma çağrıları, üçüncü yılına giren savaş kadar eski. Şu ana kadar çözüm çabaları sonuçsuz kalırken, mezhepçi söylem ve saldırılar artmaya devam ediyor.
XS
SM
MD
LG