Erişilebilirlik

Mısır'da Halkla Ordu Yol Ayrımına mı Geldi?


Mısır'da Halkla Ordu Yol Ayrımına mı Geldi?
Mısır'da Halkla Ordu Yol Ayrımına mı Geldi?

Mısır'da seçimlerin ilk turu olaysız tamamlandı ve Müslüman Kardeşler'in partisinin önde gittiği bildiriliyor. Birkaç aşamada yapılacak ve üç ay sürecek olan seçimler ülkeye siyasi istikrar ve huzur getirecek mi? Mısır'da orduyla halk bir yol ayrımına mı geldi? Demokrasi nasıl yerleştirilebilir? Bu konuda uzmanlar farklı görüşlere sahip.Amerika'nin Sesi Kahire muhabiri Elizabeth Arrott siyaset bilimci Hasan Nafi'yle konuştu.

Parlamentonun alt kanadını seçmek için yapılan aşamalı oy verme süreci Kahire, İskenderiye, Lüksor gibi kentlerde ve beş bölgede başladı. Bu bölgelerde ikinci tur seçimler 5 Aralık’ta yapılacak. Askeri Konsey üyesi General İsmail Atman katılma oranın yüzde 70’i geçebileceğini söyledi.

Mısır’ı şu anda yöneten generallerin oluşturduğu seçim sistemi, meclisin, askeri konseyin atadığı hükümeti görevden almasını engelliyor.

Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi ordunun Mısır toplumunda imtiyazlı yeri olduğunu savundu ve yeni anayasa yürürlüğe girse bile silahlı kuvvetlerin konumunun aynı kalacağını öne sürdü. Ülkenin bir dönüm noktasında bulunduğunu belirten Tantavi, başarılı geçecek seçimlerin ya Mısır’ı güvenliğe çıkaracağı ya da siyasi karmaşa hemen sona ermediği takdirde silahlı kuvvetlerin izin vermeyeceği son derece vahim sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Hasan Nafi, seçimlere iktidar partisinden politikacıların da katılmasına izin verilmesi yüzünden yeni parlamentonun etkili olamayacağını düşünüyor ve şöyle konuşuyor:

"Seçimlere katılacaklar, bazıları seçilecek ve nüfuzları devam edecek. Bence once eski iktidarın etkilerini silmek gerekirdi, seçimler eski politikacıların kökü kazındıktan sonra yapılsaydı daha iyi sonuç verirdi. Yeni seçim yasasının ne olduğunu kimse anlamış değil. Seçim çok uzun sürecek. Mart sonuna kadar seçmenler oy vermeye devam edecek. Bence bu da sakıncalı."

1950’li yıllardan beri yasaklı olan İslamcı Müslüman Kardeşler’in seçimlerden birinci parti olarak çıkması bekleniyor. Ancak yerli ve yabancı gözlemciler grubun Özgürlük ve Adalet Partisi’nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamayacağı görüşünde birleşiyor. Siyasi konularda uzman olan Hasan Nafi de buna katılıyor ve şöyle konuşuyor:

"Öyle bir parlamento göreceğiz ki çeşitli İslamcı gruplardan ve eski iktidarın temsilcilerinden oluşacak. İki grubun da hükümeti kuracak çoğunluğu elde etmesi mümkün görünmüyor. Umuyorum ki devrimde büyük rol oynayan gençler ön plana çıkarlar ve seçmenler de onlara oy verir. Parlamentoda birçok yeni yüz göreceğimizi tahmin ediyorum, böyle birşey eski parlamentoda sözkonusu bile olamazdı."

Askeri Konsey’in devrimin sözcüsü değil de eski hükümetin uzantısı gibi davrandığı eleştirisinde bulunan siyasi uzman Hasan Nafi, seçimin anayasa hazırlanmadan yapılmasının yanlış olduğunu savunuyor.Hasan Nafi görüşlerini şöyle dile getiriyor:

"Bu öyle bir seçim ki, anayasa olmadan yapılıyor. Parlamento Askeri Konsey’in kontrolunda ve anayasa dahil siyasi sistem oluşturulmadan seçilecek parlamentonun rolünü tanımlamamız mümkün değil. Bence once bir anayasa komisyonu kurulmalı, yeni anayasa hazırlanması, seçimler ondan sonra yapılmalıydı."

Mısır’daki 27 bölge, üç ayrı turda oy kullanıyor. Bu sürecin Ocak ayının başında tamamlanmasıyla parlamentonun üst kanadını seçme süreci başlayacak. Bu sürecin Mart ayında tamamlanmasından sonra seçilen meclis, yeni anayasayı hazırlayacak.

XS
SM
MD
LG