Macaristan 2015 yılında, 100 binden fazla göçmenin sınırlarından geçtiğini bildirdi. Bu rakam, bir yıl öncesine oranla ikiye katlanmış bulunuyor. Yetkililer, sadece geçtiğimiz Pazartesi günü 2.100 kişinin sınırı geçtiğini bildirdi. Bu sayı da bir günde sınırı geçen en fazla mülteciyi oluşturdu.
Macaristan, Sırbistan üzerinden gelip Avrupa Birliği ülkelerine gitmek isteyen mültecileri durdurmak için başlattığı duvar örme çalışmasını hızlandırdı.
Çoğu Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen binlerce mülteci, Akdeniz’i aşıp Yunanistan’a ulaştıktan sonra, Avrupa ülkelerine gitmek için aynı güzergahı takip ediyor. Makedonya polisi, ülke sınırlarından geçmeye çalışan mültecileri durdurmayı başarsa da, Cuma ve Cumartesi günleri yaşanan kargaşa sonrası mültecilere Sırbistan’a giriş izni verdi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 3 binden fazla kişinin önümüzdeki birkaç gün içinde Yunanistan’dan Makedonya’ya geçmesini beklediklerini açıkladı. Irak ve Suriye’deki koşulların düzelmediği sürece bu durumun değişmeyeceğini savunan yetkililer, Avrupalı yetkililerden mültecilere iyi davranılmasını istedi. Mültecilere gereken yardımın verilebilmesi için 7,5 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyleyen BM, bugüne kadar bu rakamın sadece yüzde 30’una ulaşmış bulunuyor.
BM Göçmenlerin İnsan Hakları Özel Müfettişi Fancois Crepeau, Avrupa’nın göçmenlere karşı sorumluluklarını yerine getiremediğini ve yeni bir göç politikasına ihtiyacı olduğunu söyledi:“AB ve üye devletlerin yaptıklarında başarılı olduklarını iddia etmeyelim” diyen Crepeau ayrıca, duvar örerek, biber gazı veya başka türlü şiddet kullanarak göçmenleri ve sığınmacıları ihtiyaç duydukları barınma, yiyecek, su ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıp, onları tehdit veya nefret söylemleriyle korkutmaya çalışmaları, Avrupa’ya gelmelerini engelleyemeyecektir dedi.
Crepeau, Avrupa’nın Suriye veya Eritre’den kaçan sığınmacıların düzenli olarak yerleştirileceği bir iskan programı izlemesinin şart olduğunun altını çizdi. Bu sayede ülkeler alacakları insanların yerleştirilmesi için hazırlık yapabilir ve insanları tehlikeli yollardan Avrupa’ya sokmak isteyen kaçakçıların önüne geçilebilir.
Uluslararası Göç Örgütü, 250 binden fazla göçmenin deniz üzerinden İtalya veya Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaştığını söyledi. Yaklaşık 2 bin 400 kişi de bu yolculuk sırasında yaşamını yitirdi.