Erişilebilirlik

'NATO IŞİD'le Mücadeleyi Destekliyor'


'NATO IŞİD'le Mücadeleyi Destekliyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Amerika ziyareti sırasında Ukrayna krizi, Afganistan’daki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi sürecinin yavaşlatılması, IŞİD ve benzeri örgütlerin oluşturduğu tehdit ve NATO-Amerika ilişkileri konusundaki görüşlerini açıkladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Amerika ziyareti sırasında Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Stoltenberg, Ukrayna krizi, Afganistan’daki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi sürecinin yavaşlatılması, IŞİD ve benzeri örgütlerin oluşturduğu tehdit ve NATO-Amerika ilişkileri konusundaki görüşlerini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Batı’nın kendisini sabote ettiği ve Rusya’daki istikrarı bozmaya çalıştığı yolundaki suçlamalarını reddetti: “Putin’in suçlamaları, Rusya’nın birçok çerçevede yürüttüğü propagandanın yeni bir örneği. Bu tip progapandaya propagandayla değil, gerçeklerle yanıt vermeliyiz. Gerçek şudur: NATO, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırgan tutumuna karşılık veriyor. Bu karşılığı, uluslararası yükümlülüklerimiz çerçevesinde, savunma ağırlıklı olarak ve orantılı biçimde vermeye özen gösteriyoruz.”

Stoltenberg, tüm tarafların Minsk Anlaşması’nın koşullarına uyması çağrısını tekrarladı: “Ateşkes ve Minsk Anlaşması, Ukrayna’daki krize bulunacak barışçı çözümün en sağlam temelini oluşturuyor. Ateşkesi memnunlukla karşılıyorum. Ancak bu ateşkes çok hassas, ihlaller devam ediyor. Tarafları ateşkese saygı duymaya ve tüm şartlarına uymaya çağırıyorum.”

Stoltenberg, gerginliklerin giderilmesi için Moskova’nın izleyeceği son derece açık bir yol olduğunu belirtti: “Rusya elbette Minsk Anlaşması’nın koşullarına uymak zorunda. Anlaşma, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki tüm askerlerini geri çekmesini ve ayrılıkçıları desteklemeye son vermesini öngörüyor.Atılacak bu adımlar, Ukrayna’nın doğusundaki gerginliğin azalmasına, Minsk Anlaşması’nın ve ateşkesin uygulanmasına çok büyük katkıda bulunur.”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Amerika’nın Afganistan’daki askerlerini geri çekme sürecini yavaşlatma kararından övgüyle söz etti: “Amerika ve Başkan Obama’nın gösterdiği esnekliği memnunlukla karşılıyorum. Bu tutum, bize bir kez daha Amerika ve NATO’nun Afganistan’ı desteklediğini göstermiş oldu. Amerika’nın askerlerini geri çekme sürecini yavaşlatması elbette ki tüm NATO müttefiklerini etkileyecek çünkü Afganistan’a hep birlikte girdik, yine hep birlikte çıkacağız. Ancak bugünkü görevimiz sona erdiğinde de uzun vadeli ortaklığımızla Afganistan’ı desteklemeye ve Afgan ulusal güvenlik güçlerine mali yardım yapmaya devam edeceğiz.”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin IŞİD’in Afganistan’da varlık gösterme çabaları konusunda dile getirdiği kaygılara da değindi: “IŞİD’in Afganistan’da da varolma çabalarına ilişkin bazı duyumlar aldım. Bu da yine bize NATO’nun önemini hatırlatıyor. Amerika, Afganistan’a yardım etmeye devam ediyor, biz de yardımlarımızı sürdüreceğiz. Bu durum aynı zamanda IŞİD’in küresel çapta oluşturduğu tehdidin de önemini vurguluyor.”

Stoltenberg, NATO’nun IŞİD’le mücadelede farklı açılardan çaba gösterdiğine dikkati çekti: “Yabancı militanlar hakkında bilgi alışverişi üzerinde çalışıyoruz. Ortadoğu’daki ortaklarımızın daha güçlü olmaları, savunma kapasitelerini arttırmaları için çaba gösteriyoruz. Çünkü Ortadoğu ülkelerinin daha istikrarlı hale gelmesi, bizim de daha güvende olacağımız anlamına geliyor.”

NATO Genel Sekreteri, Beyaz Saray’a davet edilmemesi konusunuysa önemsemediğini söyledi: “Önemli olan, NATO ve Amerika arasındaki işbirliğinin mükemmel olmasını sağlamak. Amerika, NATO’nun en büyük üyesi. NATO’ya en fazla kaynak akıtan ülke, Amerika. Afganistan’da düzenlenen kapsamlı operasyonlarda ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumuna yanıt olarak Avrupa’nın doğusundaki askeri varlığın arttırılmasında Amerika’nın katkısının ne kadar önemli olduğunu hepimiz gördük. Amerika, NATO’ya ne kadar önemli taahhütlerde bulunduğunu bir kez daha kanıtladı.”

Stoltenberg, Rusya’nın ‘ani’ askeri tatbikatlar yapma eğilimini de eleştirdi: “Rusya’nın bu ‘ani’ tatbikatları bizi kaygılandırıyor ve uzun yıllardır özellikle askeri tatkibatlar konusunda şeffaflık sağlama çabalarımızı boşa çıkarıyor. Bizim için bu gibi durumlardan, yanlış anlaşılmalardan, kontroldan çıkan kazalardan kaçınmak çok önemli. Rusya’nın askeri tatbikatları, istikrar sağlama çabalarını baltalıyor.”

Amerika-NATO ilişkilerinin güçlü olduğunu tekrarlayan NATO Genel Sekreteri, işbirliğinde herhangi bir sorun çıkmayacağını vurguladı.

XS
SM
MD
LG