Akdeniz’de yaşanan mülteci sorunuyla ilgili iddialar NATO’yu eleştiri oklarının hedefi haline getirdi. Avrupa basınında yer alan ve NATO’nun mültecilere yardım etmediği yönündeki haberler ise İttifak tarafından resmen yalanlandı.
Libya’da Kaddafi rejimi ve isyancılar arasında devam eden silahlı mücadelenin en dramatik boyutlarından birini de mülteci akını oluşturuyor. Mülteci akını gündeme geldikçe de gözler bir Avrupa Birliği’ne bir NATO’ya çevriliyor. Avrupa Birliği’nin şu aşamada bu soruna ilaç olacak bir çözüm bulduğunu söylemek mümkün değil. NATO ise son günlerde ciddi itham altında. Bu durumun kaynağında Avrupa basınının yaptığı haberler ve NATO gemilerinin Libya’dan Avrupa’ya kaçmaya çalışan mültecilere yardım etmediği yönündeki iddialar yer alıyor.
İddialara göre İtalyan makamlarının ve NATO savaş gemilerinin yardım etmediği bir tekne, 16 gün boyunca Akdeniz’de savruldu ve 61 kişi hayatını kaybetti. Bu iddialar NATO tarafından kategorik bir biçimde yalanlandı. NATO’nun Libya’ya yönelik operasyonun ana sorumlularından Tuğgeneral Claudio Gabellini, NATO gemilerinin olaya müdahil olduğuna yönelik bir kanıt bulunmadığını ve İttifak gemilerinin doğrudan müdahil olması durumunda uluslararası deniz hukuku çerçevesinde hareket edildiğini söyledi.
Gabellini olayda adı geçen tekneden yardım çağrısı yapıldığı yönünde herhangi bir kanıtın da ellerinde olmadığının altını çizdi. İttifak gemilerinin devreye girdiği olaylarda NATO kaptanlarının ne yapılacağını çok iyi bildiklerini ifade edem İtalyan general, NATO’nun doğrudan müdahil olduğu durumlarla ilgili olarak şu ana kadar herhangi bir şikayet gelmediğini söyledi.
Gabellini’ye destek veren bir açıklama da NATO Sözcüsü Carmen Romero’dan geldi. NATO’nun Libya misyonundaki temel görevinin sivilleri ve sivil alanları korumak olduğunu hatırlatan Romero, uluslararası deniz hukukuna uygun davrandıklarını ve farklı misyonlardaki NATO gemilerinin zor durumdaki sivil gemilerin yardım taleplerine mutlaka karşılık verdiğini söyledi.
Romero, uluslararası deniz hukukuna göre bunun bir görev olduğunu ve NATO kaptanlarının aksini yapacağını iddia etmenin adaletsizlik ve saygısızlık olacağını ifade etti.
İddialarla ilgili soruşturma yapıldığını belirten Romero, herhangi bir kanıta ulaşılmadığını, iddialara konu olan Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle’ün olayın olduğu alana 100 deniz mili uzakta olduğunun ve herhangi bir yardım çağrısı almadığının belirlendiğini söyledi.