Erişilebilirlik

Netanyahu: “ABD ile silah sevkiyatı anlaşmazlığının yakında çözüleceğine inanıyorum”


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen hafta yaptığı açıklamalarla ABD'nin tepkisini çekmişti.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen hafta yaptığı açıklamalarla ABD'nin tepkisini çekmişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze'de Hamas militanlarıyla savaşan İsrail güçlerine silah sevkiyatının gidişatı konusunda ABD ile yaşanan anlaşmazlığın yakında çözüleceğine inandığını söyledi.

Netanyahu, "Yaklaşık dört ay önce, ABD'den İsrail'e gelen silah tedarikinde ciddi bir düşüş yaşandı. Her türlü açıklamayı aldık ama durum değişmedi. Son günlerde duyduklarım ışığında, bu sorunun yakın gelecekte çözüleceğini umuyor ve buna inanıyorum" dedi.

Üst düzey ABD'li yetkililer geçen hafta Netanyahu'nun açıklamaları karşısında şaşkınlıklarını dile getirmişlerdi.

Netanyahu, İsrailli yetkililerin silah teslimatının hızlandırılması için ABD'li muhataplarıyla "en üst düzeyde... her seviyede" lobi yaptıklarını söylemiş, "Aylardır bu durumda bir değişiklik olmayınca bunu kamuoyuna açıklamaya karar verdim" diyerek Washington'un tepkisini çekmişti.

ABD'li yetkililer Netanyahu'nun neyi kastettiğinden haberdar olmadıklarını söylemişti.

Netanyahu'nun silah sevkiyatıyla ilgili son yorumları İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın savaşla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Washington'a uçtuğu sırada geldi. ABD, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü ve dokuzuncu ayına giren savaşta İsrail'in ana silah tedarikçisi konumunda.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in çatışmaların altı hafta süreyle durdurulması ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını önerdiğini kaydetmişti. Hamas herhangi olası bir anlaşmanın savaşı sona erdirmesi gerektiğini söylerken İsrail bu talebi reddetti.

ABD’nin, İsrail'e desteğini sürdürmekle birlikte Netanyahu'nun savaşı yürütme biçiminden giderek daha fazla rahatsızlık duymaya başladığı dile getiriliyor.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de 1200 kişinin ölümüne ve yaklaşık 250 kişinin rehin alınmasına yol açan saldırısının ardından başlayan İsrail saldırılarında Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na göre çoğu sivil 37 binden fazla Filistinli’nin yanı sıra binlerce savaşçı da öldü.

Başbakan Netanyahu geçen hafta, Gazze'de Hamas militanlarıyla savaşan ve kuzey sınırında Lübnanlı Hizbullah savaşçılarıyla karşılıklı ateş açan İsrail'in "var olma savaşı" için Amerikan mühimmatına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Netanyahu bugün kabinesine yaptığı açıklamada ABD'nin hangi silahlarda kesintiye gittiğini düşündüğünü belirtmedi, sadece "Bazı kalemler düzensiz olarak geldi ama mühimmatın büyük kısmı geride kaldı" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarıyla ilgili endişeler nedeniyle Mayıs ayından bu yana bazı ağır bombaların teslimatını ertelemiş ancak Biden yönetimi geçen hafta Netanyahu'nun diğer sevkiyatların da etkilendiği yönündeki açıklamalarına tepki göstermişti. İkinci bir dört yıllık dönem için yeniden seçilmek amacıyla yarışan Biden, İsrail-Hamas çatışması konusunda siyasi baskılarla karşı karşıya.

Demokrat Parti’nin ilerici kanadını temsil edenler, Biden'a İsrail'e karşı daha sert bir tutum takınması çağrısında bulunurken, Biden da Netanyahu'yu Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik topyekün bir saldırıya karşı uyardı. Ancak Biden yönetimi, İsrail'in Refah'taki ilerleyişinin kırmızı çizgiyi aştığına dair herhangi bir imada bulunmaktan kaçındı.

Cumhuriyetçiler ise Biden'ın Ortadoğu'daki önemli bir müttefike verdiği desteği azalttığını söylüyor.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Gallant'ın ABD'li yetkililerle "İsrail'in bölgedeki niteliksel üstünlüğünü korumayı" görüşeceği belirtildi ancak silah konusuna değinilmedi.

Bu haberde Associated Press ve Agence France-Presse'den yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG