Fransa kamuoyunda büyük tartışma yaratmasına rağmen hem Ulusal Meclis hem de Senato’dan geçen inkar yasası için, Senato’dan 77 senatör, Parlamento’dan da 65 milletvekili Anayasa Mahkemesi’ne gitti. Yasanın reddi için Senato’da muhalefet senatörleri RDSE grubundan Jacques Mezard ve Merkez sağ gruptan Nathalie Goulet, Parlamento’da da UMP’li vekiller Jacques Myard, Michel Diefenbacher ve François Cornut-Gentille imza toplanması için etkin olarak çalıştı.
Anayasa Mahkemesi’ne ilk olarak Parlamento adına 65 imzayı toplayan Myard ve Diefenbacher gitti. Ardından Senato adına 77 imzayı toplamayı başaran Mezard Mahkeme’ye başvurdu. Başvuru dilekçesinde senatörler ve milletvekilleri, « yasanın ‘suçun tanımı’ bakımından sorunlu bir dilde hazırlandığını, Fransız Anayasası’nın ifade özgürlüğünü düzenleyen 34’üncü maddesine aykırı olduğunu ve tüm imza atan ülkeleri bağlayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesine aykırı olduğu » gerekçesiyle Anayasa’ya aykırılık içerdiğini metne yazdı.
Parlamento’da 65, Senato’dan 77 imza
Parlamento’dan yapılan başvuruda çoğunluğu Sarkozy’nin baskısına rağmen yasayı anayasaya aykırı bulan iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) partisi aldı. Başvuru metnine UMP’den 52, Sosyalist Parti’den 11, bağımsızlardan da 2 milletvekili imza attı.
Senato’da ise beklenenin tersine çoğunluk, Grup yönetiminin baskısına rağmen Senato’da çoğunluğu taşıyan ana muhalefet Sosyalist Parti oldu. Senato metnine de, PS’den 22, UMP’den 18, Cumhuriyetçi Merkez Grup’tan 12, Mezard’ın başkanlığını yaptığı Avrupa Radikal Sosyal Demokrat Grup RDSE’den 15, Çevrecilerden 8, Komünist Grup’tan da 2 Senatör imzaladı.
« Demokrasinin başarısı »
Parlamento’dan imzaları toplayan UMP Yvelines milletvekili Jacques Myard, Lot-et-Garonne milletvekili Michel Diefenbacher ve Haute-Marne François Cornut-Gentille ortak bir açıklama yaparak, «Bu bir sağ sol tartışması değil, çünkü bu yasa hem sağ hem de sol milletvekilleri tarafından desteklendi. Bu bir Meclis-Hükümet tartışması değildir, çünkü yasa hükümetten değil bir milletvekilinden gelmiştir. Meclis’te hükümet ne karşı ne de taraf olmuştur ve kararı Meclis’in sağduyusuna bıraktığını dile getirmiştir. Bu girişim, Ermenilerin acısını da umursamamak anlamına gelmiyor. Amacımız, tarihçilerin özgürce çalışabilmesine meydan vermektir. Hukuk tartışmasının ötesinde, bu politik bir tartışmadır ve 3 yıl önce Meclis Başkanı’nın bu konudaki raporu oy birliğiyle onaylanmıştır. Biz de bu yolu izledik. Baştan, bu girişimin ne karikatürize edilmesini, ne de polemik aracı yapılmasını şiddetle reddediyoruz » dedi.
Senato’daki çalışmanın başını çeken Jacques Mezard da, « Sonuçtan çok mutluyum. 77 Senatör burasının bağımsız bir yapı olduğunu ve senatörlerin anayasaya bağlılığını bir kez daha sergilediler. Ben baştan Fransa’yı umutsuzluğa sürüklemeyin’ çağrısında bulunmuştum. Ve çağrım kabul gördü. Mutluyum » dedi. Nathalie Goulet de, « Çok sevinçliyim. Bu yasa yanlıştı ve yanlış hem Senato’dan hem parlamento’dan döndü. Fransa’da parlamenterlerin cesur olduğunu gösterdik » dedi.
3’lü Anayasa Mahkemesi süreci ...
Anayasaya göre, Anayasa Mahkemesi’nin, ‘aykırılık iddiası’ ile getirilen bir yasa hakkında 30 gün içinde kararını vermesi zorunlu. Mahkeme, yasayı incelerken, yalnızca milletvekili ve senatörlerin gerekçesiyle sınırlı kalmayacak, gerekli gördüğü takdirde başka aykırılık gerekçesiyle de yasayı inceleyebilecek. Eğer Yüksek Mahkeme milletvekili ve senatörler tarafından yapılan başvuruyu kabul ederse yasa düşecek. Bu karar, red gerekçelerine bağlı olmak kaydıyla, bundan böyle bir tarih yasası getirebilmek için Anayasa değişikliği gerektirecek. Ancak yasa Anayasa’ya uygun bulunursa, hızla Elysee Sarayı tarafından onaylanacak. Bu süre boyunca, Cumhurbaşkanı’nın 15 gün içinde onaylama yetkisi donacak ve Cumhurbaşkanı Sarkozy Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekleyecek.
Üçüncü bir ihtimal de Anayasa Mahkemesi’nin “yasanın detayında değişiklik” yapılabileceğini söylemesi. Yasanın yazılışında ya da tekniğinde bir hata olduğunun tespit edilmesi durumunda da yeniden yazılması için Parlamento’ya gönderebilecek. Ancak bu durumda önceki yasa değil, yeniden hazırlanmış bir yasa getirilecek ve süreç en başından yeniden başlayacak.
Debre yasaya karşıydı
Başkanlığı’nı eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin yürüttüğü Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyesi bulunuyor. Debre, 2006’da soykırım yasası Parlamento’da görüşülürken sosyalist muhalefet tarafından getirilen yasaya karşı çıkmış, içtüzük boşluğunu kullanarak yasayı oylatmamaya kalkınca yuhalanmıştı. görüşülürken Meclsi Başkanlığı yapıyordu. Eski Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanları’nın oluşturduğu Konsey’de Jacques Chirac, Valerie Giscard d’Estaing gibi eski cumhurbaşkanları ile Meclis ve Senato başkanı ya da onların belirlediği bir isim görev yapıyor.
Sarkozy: “Ben desteklemedim”
Geçtiğimiz Ekim ayında Erivan’a ziyareti sırasında yasayı yeniden gündeme getireceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, milletvekilleri ile Elysee Sarayı’ndaki toplantısında “Bu girişim benim işimi zorlaştıracak” dedi. Sarkozy ayrıca, bu yasanın reddedilmesinin, Yahudi soykırımını inkar edenleri cezalandıran yasanın iptalini de gündeme getireceğinden endişe ettiğini dile getirdi. Gazetecilere yeni yıl dileklerini sunarken konuya ilişkin soruları da yanıtlayan Sarkozy, anayasal süreç hakkında yorumda bulunmayacağını belirterek, “Her durumda, bu girişim benim desteğimle gerçekleşmedi” diye konuştu.