2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen İranlı kadın hakları savunucusu Nergis Muhammedi, hapis yattığı cezaevinde sağlık hizmeti almalarının engellenmesini ve İranlı kadınlara uygulanan başörtüsü takma zorunluluğunu protesto etmek amacıyla, diğer tutuklularla birlikte açlık grevine başladı.
51 yaşındaki Nergis Muhammedi'nin Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasından bir ay sonra açlık grevine başlama kararı, İran rejimi üzerinde Muhammedi'nin tutukluluğuyla ilgili baskıyı arttırıyor.
Nobel ödüllü ismin serbest bırakılması için başlatılan kampanyadan yapılan açıklamada, Muhammedi'nin tutuklu bulunduğu Evin Cezaevi'nden mesaj gönderdiği, mesajında, “birkaç saat önce açlık grevine başladığını ailesine bildirdiği” kaydedildi. Mesajda ayrıca Muhammedi'nin kalp ve akciğer tedavisi için ihtisas hastanesine transfer edilmesi için haftalardır avukatıyla birlikte çaba gösterdiği belirtildi.
Muhammedi'nin sağlık durumu hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi, ancak ekokardiyogram çekildiği bildirildi.
Açıklamada, “Nergis bugün İslam Cumhuriyeti'nin hasta tutuklulara sağlık hizmeti sunulmasını geciktirme ve ihmal politikasının tutukluların sağlığının bozulması ya da ölümüyle sonuçlanmasını ve İranlı kadınlara uygulanan 'ölüm' ya da 'zorunlu başörtüsü' uygulamasını protesto etmek için açlık grevine başladı” denildi; İslam Cumhuriyeti'nin “Sevgili Nergis'imizin başına gelecek her şeyin sorumlusu olduğu” da ifade edildi.
İranlı yetkililer ve devlet kontrolündeki televizyon kanalı, Muhammedi'nin açlık grevine başladığını gündemlerine almadı. İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu da konuya ilişkin açıklama talebini yanıtsız bıraktı.
Bir başka tutuklu hak savunucusu avukat Nesrin Sutude ise ihtiyacı olan sağlık hizmetini hala alabilmiş değil. Sutude, Tahran metrosunda başörtüsü takmadığı gerekçesiyle yetkililerle yaşadığı arbede sonucu komaya giren ve hayatını kaybeden 16 yaşındaki Armita Geravand'ın cenaze törenine katıldığı sırada tutuklanmıştı.
Dünya genelinde ifade özgürlüğünü savunan PEN America, geçen hafta yaptığı açıklamada, 60 yaşındaki insan hakları avukatı Nesrin Sutude'nin tutuklanması sırasında yaşananları, “50 polis ve güvenlik personeli barışçı gruba saldırdı. Bazılarını dövdü, diğerlerini tutuklarken mezar taşlarının arasında sürükledi” şeklinde aktardı.
PEN America, Sutude'nin tutuklandığı sırada başörtülü olmadığını, kafasına aldığı darbelerin uzun süreli baş ağrılarına yol açtığını bildirdi.
Forum