Erişilebilirlik

Öğrenci Servis Şoförleri Kontak Kapattı


Diyarbakır’da servis şoförleri, akaryakıt zamları nedeniyle gelirlerinin azalmasına tepki gösterdi.
Diyarbakır’da servis şoförleri, akaryakıt zamları nedeniyle gelirlerinin azalmasına tepki gösterdi.

Artan yakıt fiyatları nedeniyle kazançları azalan Diyarbakır’daki bir grup servis şoförü, duruma tepki göstermek amacıyla kontak kapattı.

Taşıma ihalesi yapılan dönemde 6 lira olan mazotun litre fiyatının 16 liraya çıktığına dikkat çeken şoförler destek bekliyor.

Diyarbakır’ın Sur İlçesine bağlı Karaçalı Mahallesindeki liseye öğrenci taşıyan servislerin şoförleri bu kez bir eylem için okulun önünde toplandı. 70 köyden yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye hizmet veren servislerin sürücüleri, artan yakıt fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor. Şoförler akaryakıt fiyatlarının artmasına rağmen, taşıma ücretlerine zam yapılmamasına tepki göstermek amacıyla kontak kapattı.

Sadece sınavı olan öğrencileri okula getiren servis şoförleri, tepkilerini, araçlarının kontak anahtarlarını yere bırakarak gösterdi. Daha sonra VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan şoförler, taşıma ihalesinin yapıldığı 2021 yılının Eylül ayında motorinin litresinin 6 lira civarında olduğuna, ancak şimdi 16 lirayı aştığına dikkat çekti.

“Velilerden borç alarak yakıt alıyoruz”

Servis şoförlerinden Ali Öğmen, destek alamamaları halinde tamamen kontak kapatacaklarını söyledi. Birçok ürün ve hizmetin fiyatının artmasına rağmen taşıma ücretlerinin fiyatının artmadığını vurgulayan Öğmen, “Eylül ayında ihale yapıldığı zaman mazot 6 liraydı, bugün 16 lira. Bizim büyük zararımız oluyor. Şu anda yapacağımız hiçbir şey yoktur, çalışamıyoruz. Ya kontağı kapatacağız ya da devlet bize bir çare bulsun. Böyle gitmez. Her şeyin başı mazottur, gıdadır. Her şeye zam bize bir şey yok. Bizim ihtiyacımızı karşılayın diyoruz” dedi.

Yıllardır servis şoförlüğü yapan Turgut Karakaş, sürücülerin özellikle bu yıl büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Özellikle uzak köylere giden araçların daha fazla zarar ettiğini savunan Karakaş, “Bu sene özellikle şoförler çok mağdur oldu. Mazot 6 liradan 16 liraya çıktı. Çoğu şoförü kurtarmıyor. Yolu yakın olanları belki kurtarır ama 60 kilometre yol giden var. Günlük 100 liradan fazla mazot masrafı gidiyor, aldığı 200 lira para. Sınavlar olduğu için geldik yoksa gelmeyecektik” diye konuştu.

Mehmet Aktürk, Milli Eğitim Bakanlığından destek isterken, Çelebi Darı, velilerden borç alarak öğrencileri okula getirdiklerini söyledi. Darı, “Kendi öğrencilerimiz eğitimden geri kalmasın diye buraya kadar getirdik. Şu anda mazot 16 lira. Kendi cebimizden, eşimizden, akrabalarımızdan para toplayarak mazot alıp öğrencileri okula getiriyoruz. Artık pes ediyorum ondan sonra gereken neyse onlar yapsın. Onlar gelsin öğrencileri taşısın, bizim elimizde başka bir şey gelmiyor” şeklinde konuştu.

Şoförlerden Recep Ateş ise taleplerini şöyle dile getirdi: “Mazot zamlanmış, çalıştıramıyoruz. Milli Eğitim gelsin anahtarlarımızı verelim, onlar çalışsınlar. Hiçbir şey ödemeden çalıştırsınlar. Biz öğrencilerimiz yerde kalmasın diye çalışıyoruz. “

Akaryakıt satışları düştü

Servis araçlarının çoğunun akaryakıt aldığı Karaçalı’daki petrol istasyonunun işletmecisi Hamit Çelebi ise satışlarının son zamanlarda düştüğünü söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Çelebi, alım gücünün düşmesinin akaryakıt satışlarını da etkilediğini vurgulayarak, “Biz daha önce günlük 2 bin 500-3 bin litre civarı LPG satıyorduk. Şimdi o kadar alım gücü düştü ki, 24 saatte bin litre anca satıyoruz. Eskiden günde 2 bin litre mazot satıyorduk şimdi 500-600 litre civarında satıyoruz. Benzin bin 500- bin 600 litre civarı satıyorduk şimdi 300-400 lira civarında satıyoruz. Alım gücü bir hayli düştü” dedi.

XS
SM
MD
LG