Pakistan'da militan saldırıları ve cep telefonu hizmetlerinin askıya alınmasıyla gölgelenen genel seçimde, oy verme işleminin sona ermesinin ardından oylar sayılmaya başladı. Yetkililer ülke genelinde en az dokuz kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Pakistan bir yandan ekonomik krizden kurtulmaya çalışırken diğer yandan da derin şekilde kutuplaşmış bir siyasi ortamda artan militan saldırılarıyla mücadele ediyor.
TV kanallarının oy verme işleminin yerel saatle 17.00'de sona ermesinden birkaç saat sonra ilk sonuçlara ilişkin tahminleri açıklaması tahmin ediliyor. Sayım gece boyunca devam ederken Cuma günü erken saatlerde net bir tablonun ortaya çıkması bekleniyor.
Pek çok analist oylamanın net bir galibi olmayabileceğine inanıyor.
Ülke genelinde sokaklarda ve oy kullanma merkezlerinde binlerce asker konuşlandırıldı. İran ve Afganistan ile olan sınırlar geçici olarak kapatılarak oy verme işleminin barışçı bir şekilde gerçekleşmesi için güvenlik arttırıldı.
Şiddet olaylarında yine can kaybı
Arttırılan güvenliğe rağmen, ikisi çocuk dokuz kişi bombalı patlamalar, el bombalı saldırılar ve açılan ateşlerde hayatını kaybetti.
İçişleri Bakanlığı, Çarşamba günü güneybatıdaki Belucistan eyaletinde seçmen adaylarının bürolarının yakınında meydana gelen iki patlamada en az 26 kişinin ölmesinin ardından güvenlik önlemlerinin alındığını açıkladı. IŞİD daha sonra bu saldırıların sorumluluğunu üstlendi.
Yetkililer Perşembe günü hayatını kaybedenler arasında kuzeybatıdaki Dera İsmail Han bölgesinin Kulaçi mahallesinde devriyeye açılan ateş ve patlamada ölen beş polisin de bulunduğunu söyledi. Belucistan'da sadece kadınların oy verdiği bir merkezin dışında meydana gelen patlamada iki çocuk öldü.
Pakistan'ın kuzeybatısında İslamcı isyancıların yuvası olan Kuzey Veziristan'dan aday olan Muhsin Davar, Pakistan Seçim Komisyonu'na gönderdiği bir mektupta, seçim bölgesindeki bazı oy verme merkezlerinin “yerel Taliban” tarafından ele geçirildiğini ve oy verme görevlileri ile yerel halkı tehdit ettiklerini söyledi.
Seçim komisyonu ya da güvenlik güçlerinden bu konuda hemen bir doğrulama gelmedi.
Güvenlik endişelerine ve sert kış soğuğuna rağmen seçmenler, oy verme işleminin başlamasından saatler önce seçim merkezlerinde sıraya girdi.
VOA Urdu Bölümü'ne konuşan Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili üyesi Brad Sherman, terör olaylarının, özellikle de İran kaynaklı terör olaylarının kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Sherman hangi adayın seçildiğinin ABD için önemli olmadığını, önemli olanın yeni hükümetin Çin'le bağlantılarını nasıl kuracağına bağlı olduğunu belirtti. Önceliklerinin demokrasi olduğunun altını çizen Sherman, yeni seçilecek liderin, Çin donanmasını kendi limanlarında demirlememesi konusunda ikna edilmesi gerektiğini savundu.
Mobil iletişim durduruldu
Mobil iletişim hizmetlerinin askıya alınması muhalefet partilerinin liderlerinin eleştirilerine yol açtı. Eski Başbakan Benazir Butto'nun 35 yaşındaki oğlu, Pakistan Halk Partisi'nden Bilavel Butto Zerdari, iletişim hizmetlerinin derhal normale döndürülmesi çağrısında bulundu.
Uluslararası Af Örgütü bu kararı "ifade özgürlüğü ve barışçı toplanma haklarına yönelik açık bir saldırı" olarak nitelendirdi.
Baş Seçim Komiseri Sikandar Sultan Raja, mobil ağlarla ilgili kararın Çarşamba günkü şiddet olaylarının ardından "kanun ve nizam kurumları" tarafından alındığını ve komisyonun konuya müdahale etmeyeceğini söyledi.
İletişim şebekelerinin ne zaman yeniden kullanılabileceğine dair bir açıklama yapılmadı.
Hapisteki eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (Pakistan Tahrik-i İnsaf - PTI), X'te yaptığı bir paylaşımda, "bu son derece önemli günde çevredeki herkesin internete erişebilmesi için", halkı kişisel Wifi hesaplarındaki şifreleri kaldırmaya çağırdı.
Seçim Komisyonu yetkilileri, internetin kesilmesi nedeniyle oy verme yerlerini bulamayan kişilerden çok sayıda şikayet aldıklarını söyledi.
Çok sayıda uzman tarafından seçimin önde gideni olarak görülen eski Başbakan Navaz Şerif, sonucun belirsiz olduğu yönündeki söylentileri reddetti ve "net bir çoğunluğa" ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Şerif, "Bir koalisyon hükümeti hakkında konuşmayın. Bir hükümet için net bir çoğunluk elde etmek çok önemli. Başkalarına bel bağlamamalı" dedi.
En büyük çekişmenin, partisi son ulusal seçimi kazanan İmran Han'ın desteklediği adaylarla, analistlerin ordu tarafından desteklendiğini söylediği Şerif'in Pakistan Müslüman Birliği arasında olması bekleniyor.
76 yıllık bağımsızlık döneminde nükleer silahlara sahip olan Pakistan'a doğrudan ya da dolaylı olarak egemen olan ordu, son birkaç yıldır siyasete müdahale etmediğini savunuyor.
Forum