Steve Jobs Apple şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden istifa ettiğinde, görevini hakkıyla yapamadığından bahsetti. Jobs, geçmişte, pankreas kanseri tedavisi gördü. Bu hastalık, Amerika’daki kansere bağlı ölümlerde ilk dört sırada yer alıyor. Uzmanlar, pankreas kanserinin, teşhisinin zor olması sebebiyle, tedavisinin de çok zor olduğunu kaydediyor. Kanserin belirtileri, ancak hastalık çok ilerledikten sonra ortaya çıkıyor.
2004 yılında, Steve Jobs, kanser nedeniyle, pankreasından ameliyat olmuştu. Job’ın kanseri Nörö-endokrin tümorü adıyla bilinen az rastlanır bir örnek.
Teşhisi zor
Bu türdeki kanserlerin, tüm pankreas kanserlerinin sadece yüzde 5’ini oluşturuyor. Hastalık, kan şekeri hormonlarını üreten hücreleri etkiliyor. Daha sık görülen ve daha ölümcül olan türü ise, sindirim enzimlerini üreten hücreleri etkiliyor.
Yaklaşık 15 santim uzunluğundaki pankreas, midenin arkasında, karaciğerin altında. İlk aşamalarında hastalık hiçbir belirti göstermediğinden teşhisi çok zor. George Washington Üniversitesi Tıp Merkezi’nden onkolog Khalid El-Şami, hastalık hakkında şunları söylüyor: “Göğüs kanserini ortaya çıkaran mamogram gibi bu hastalığı ortaya çıkaracak bir test yok.”
Khalid El Şami, pankreas kanserinin yayılmasının yaygın olduğunu söylüyor. “Nöröendokrin tümörleri pankreastan karaciğere geçebiliyor. Tümörler, karaciğerden temizlenince hastanın yaşama şansı artıyor. Elbette karaciğer nakli, tümörün temizlenmesi için izlenen radikal bir yol.”
Neden bilinmiyor
Ancak El Şami, organ naklinin mucizevi bir yöntem olmadığını da söylüyor : “Kanserli tümörleri çıkarırken, bağışıklık sistemini zayıflatıyorsunuz, bu durumda hem var olan kanser geri gelebilir hem de yeni kanser türleri vücutta oluşabilir.”
Organ nakli, bağışıklık sistemini zayıflattığından yeni sorunları da beraberinde getirebiliyor.
Cleveland Kliniği’nden Matthew Walsh olası sorunları şöyle açıklıyor: “Pankreas kanseri geri geliyor, yayılıyor, gücünüz azalıyor. Kanserin tüm belirtilerini taşıyor ve diğer ciddi kanser türleri gibi insanları öldürebiliyor.”
Doktor El Şami ise bazı pankreas kanseri türlerinin genetik olduğunu hatırlatıyor. İçki ve sigara da bu hastalığa neden olabiliyor. Ancak yine de tam olarak bu hastalığa neyin yol açtığı bilinmiyor.