11 Eylül günü Florida eyaletinde Kuran’ın kopyalarını yakmayı planlayan rahip eyleminden vazgeçtiğini söyledi.
Rahip Terry Jones, New York’ta 11 Eylül terör saldırılarının yapıldığı alana cami inşa etmeyi planlayan imamla bir uzlaşmaya vardıklarını, caminin bu alana yapılmaması karşılığında kendinsin Kuran yakma eyleminden vazgeçtiğini açıkladı.
Jones, Cumartesi günü New York’a gideceğini ve imam Faysal Abdül Rauf’la görüşeceğini söyledi. Ancak New York'taki cami planını yapan yetkililer böyle bir uzlaşmaya varılmadığını söyledi.
Yaklaşık 50 kişilik bir cemaati olan rahip Terry Jones, bu eylemle radikal İslam’ı protesto etmeyi amaçladığını söylüyordu. Amerikalı yetkililer Jones’un eyleminin İslam dünyasında büyük tepki göreceği için kaygılıydı.
Başkan Barack Obama, Kuran yakma planına karşı çıkarak bunun el Kaide’ye yarayacağını söyledi. Obama, Kuran yakmanın, El Kaide’ye yeni militanları kendi saflarına katmak için fırsat sunacağını vurguladı.
Obama, Amerikan ABC Televizyonuna verdiği demeçte Florida’da rahibin Afganistan gibi ülkelerde görev yapan Amerikan askerlerinin hayatını tehlikeye attığını da belirtti. Bu tür eylemleri ‘yıkıcı’ olarak tanımlayan Obama, bununla birlikte, Amerikan anayasasının, her türlü ifade özgürlüğünü güvence altına aldığını hatırlattı.
Dünyanın en büyük Müslüman ülkesi Endonezya da Kuran’ın yakılmaması için Başkan Barack Obama’nın kişisel müdahalede bulunmasını istedi. Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono bu konudaki isteğini bir mektupla Başkan Barack Obama’ya iletti.
Dünyanın dört bir yanında dini ve siyasi liderler Florida’da radikal bir Hristiyan grubun, 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Kur’an yakma planını kınadı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, hoşgörü ve özgürlüğün son derece önemli değerler olduğunu, ancak kökten dinci bir rahibin Kur’an’ı yakmak istemesinin saygısızlık olduğunu söyledi. Merkel, planı ‚mide bulandırıcı ve yanlış’ buluyorum şeklinde konuştu.
Fransa ve İngiltere de Kuran yakma eylemine karşı çıktı.