Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırı ve derginin ifade özgürlüğünü kullanarak İslam’ı eleştirmesi Rusya’da farklı tepkilere neden oluyor. Rus hükümeti ve halkı saldırıyı kınasa da, bazıları ifade özgürlüğünün sınırlarını sorgularken, diğerleri de olayın komplo teorisi olduğu görüşünde. Saldırıyı yapanları terörist ilan eden Rusya’daki Müslüman liderler, saldırganların gerçek Müslümanlar olmadıklarını, Hz. Muhammed’in karikatürünün tahrik edici olduğunu savunuyor.
Rusya’daki Müslüman liderler, Paris’teki saldırıyı düzenleyenlerin İslam’ı hiçe sayan teröristler olduğunu söylüyor.
Rusya Müftüler Konseyi’nden Rushan Abbyasov, markete düzenlenen saldırıda Yahudileri korumaya çalışan Müslüman market çalışanını ve dergiye düzenlenen saldırıda öldürülen Müslüman polisin gerçek Müslümanlar olduğunu söylüyor: “İşte gerçek İslam bu, Müslüman hayat kurtarır, öldürmez. Evet, Peygamberimiz’e hakaret edildi ancak Kuran bizden bu tür olaylara daha iyi tepki vermemizi bekliyor.”
Abbyasov’a göre Hz. Muhammed’in karikatürünü çizmek ve onunla alay etmek provakasyona neden olabileceği için adam öldürmek kadar günah: “En büyük günah adam öldürmek, ancak İslami açıdan bakıldığında provakasyon çok daha büyük bir günah çünkü provakasyon nedeniyle sadece bir değil, onlarca, yüzlerce hatta binlerce kişi ölebilir.”
Saldırılardan sonra Ruslar Moskova’daki Fransız Büyükelçiliği önünde mumlar yakarak hayatını kaybedenleri andı.
Avrupa’da olduğu gibi Rusya’da da halk, dini inançlarla alay etmenin hassasiyetini tartışıyor.
Ludmila Kurilovich, “Bence birşey yapmadan önce olası sonuçları hakkında iki kez düşünülmeli. Bence hiç kimse birbirinin inançlarına hakaret etmemeli,” şeklinde konuşuyor.
Ancak bilgisayar mühendisi Marat’a göre dini hassasiyetler ve saldırı korkusu medyayı engellememeli: “Biraz hakaret olabilir, bu sayede teröristler bize neyi yayınlayıp neyi yayınlamamamız gerektiğini dikte ettiremez.”
Olayla ilgili komplo teorileri de dış güçleri suçluyor.
Popüler bir tabloit gazetesi ve hükümet yanlısı bir kanal, hiçbir kaynak göstermeden saldırıyı Amerika’nın planladığı iddiasında bulundu.
Saldırıyı kınayan Rus yetkililer, bunun Avrupa’yı asıl tehdit edenin Rusya değil, terörizm olduğunu gösterdiğini savunuyor.
Rusya’nın Müslüman liderleri Avrupa’daki sağcılarda görülen göçmenlik ve İslam karşıtı eğilimin olumsuz sonuçlar doğuracağından korkuyor.
Müslüman liderlere göre yanlış anlaşılmaların giderilmesi için diyalog şart.