Erişilebilirlik

Savaş Türkiye’ye mi Yayılıyor?


İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bayraklar ve Atatürk resmiyle kaplanan saldırı bölgesi
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bayraklar ve Atatürk resmiyle kaplanan saldırı bölgesi

Son aylarda birkaçı İstanbul’u hedef alan terör saldırıları Türkiye’yi sarsıyor. Ülkenin güçlü ekonomisi ve canlı turizm sektörü geçmişte kalmış görünüyor. Bu yıl Türkiye’ye giriş yapan turist sayısında üçte birlik düşüş var.

Son saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Ancak Başbakan Binali Yıldırım, saldırının düzenleniş biçiminin IŞİD’e işaret ettiğini söyledi.

Saldırı 22 Mart’ta Brüksel Havalimanı’na yapılan saldırıyı andırıyor. IŞİD’in üstlendiği bu saldırıda 32 kişi yaşamını yitirmişti.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü, 5 Haziran- 5 Temmuz arasındaki Ramazan ayında IŞİD’in Türkiye’ye yönelik saldırılarını arttıracağını tahmin etmişti. Örgütün, bölgedeki stratejisinde değişikliğe gittiği düşünülüyor.

Kurumun yayınladığı bir bildiride, IŞİD’in bölgedeki çevre ülkeleri hedef alarak Suriye’de üzerindeki baskıyı hafifletmeye ve diğer ülkelere yayılmaya çalışacağı belirtildi. Bildiride bu amaçla yabancı turistlerin ve devlet güvenlik güçlerinin yanı sıra Ürdün ve Suriye’deki Amerikan askeri güçlerinin hedef alınacağına dikkat çekiliyor.

Başbakan Binali Yıldırım, saldırıda ölenlerin önemli bir kısmının yabancı ülke vatandaşı olduğunu söyledi.

Hükümet birçok saldırıda PKK’yı suçlasa da bu saldırıların IŞİD tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor.

IŞİD’e üye çok sayıda Türk vatandaşı da bulunuyor.

Bazı uzmanlar, IŞİD’in Irak’taki kayıplarının İstanbul’daki saldırıyı tetiklemiş olabileceğini düşünüyor.

Irak ordusu bir aylık operasyon sonucunda Felluce’deki son IŞİD mevzilerini de ele geçirdi.

Ankara, Suriye’de savaşan Kürtler’in PKK’nın bir devamı olduğunu belirtiyor. Ankara’nın PYD’ye olan düşmanlığı Türkiye ve Amerika arasında önemli bir görüş ayrılığına neden oldu. Türkiye, PYD’nin askeri kanadı olan YPG’yi bombalarken, ülke içinde PKK ile mücadeleye de devam ediyor.

Suriye’de 5 yıldır süren savaşa taraf olan silahlı gruplar 804 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırının iki yanını da kullanıyor.

Ankara defalarca yabancı savaşçıların Suriye’ye geçişine izin vermekle suçlandı.

Ülkede yaşayan 2,5 milyon civarındaki Suriyeli yerel kaynakları zorluyor ve halk arasında tepkiye yol açıyor.

Saldırılar, Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri normalleştireceğini açıklamasından sonra geldi. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 2010 yılındaki Mavi Marmara olayından sonra bozulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda bu hafta içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yolladığı mektupta düşürülen Rus savaş uçağı nedeniyle özür diledi.

Bazı uzmanlar Türkiye’nin, İsrail ve Rusya ile yakınlaşmasının IŞİD’i kızdırmış olabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG