Erişilebilirlik

Sığınmacılara haklarını öğretmek için Diyarbakır’da toplantı


Toplantıya katılan sığınmacılar en fazla statülerinin ne olacağını ilişkin sorular sordu.
Toplantıya katılan sığınmacılar en fazla statülerinin ne olacağını ilişkin sorular sordu.

İnsan Hakları Haftası’nda Diyarbakır Barosu, Türkiye’de bulunan sığınmacılara haklarını anlattı. Toplantıya katılan ve tamamı Suriyeli olan sığınmacıların, en çok statülerine ilişkin haklarıyla ilgili soruları vardı.

Av. Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda Baro Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Ahmet Mulla Muhammed, katılanlara haklarını anlattı. Kendisi de 10 yıl önce Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Mulla Muhammed hukuk eğitimi alarak avukat oldu. Mulla Muhammed, şimdi kendisi gibi ülkelerinden kaçmak zorunda kalanların haklarını savunuyor.

Toplantıda insan hakları, hukukun üstünlüğü, mülteci haklarının yanısıra, sığınmacıların statüleri de anlatıldı. 2005’te kurulan ve afetlerden etkilenmiş toplulukların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimlerini sağlamayı amaçlayan Hayata Destek Derneği de çalışmaya katkı sundu.

Dernek üyeleri, toplantıya katılan sığınmacılara haklarını anlatan broşürler dağıttı. Broşürde özellikle sığınmacıların adli yardıma nasıl erişebilecekleri anlatıldı.

Toplantındaki sunumların ardından katıların sorunları tartışıldı. Katılanlar, en fazla sığınmacıların statülerinin ne olacağını sordu.

Toplantının ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Mulla Muhammed, sığınmacıların Türkiye’de karşılaşabilecekleri sorunları ve çözüm yollarını anlattıklarını söyledi. Muhammed, sığınmacıların en fazla göç idaresiyle sorun yaşadığını anlattı.

Sığınmacıların haklarını öğrenmeleri için broşürler dağıtıldı.
Sığınmacıların haklarını öğrenmeleri için broşürler dağıtıldı.

“Tüm mülteciler suç işliyor algısı yanlış”

Mulla Muhammed, sığınmacıların en sık karşılaştığı diğer sorunları ise, “Deprem zamanında barınabilecekleri yerlerle ilgili başvurular geldi bize. Göç İdaresi ve emniyetin mültecilere yönelik bazen operasyonları oluyor. O zamanlarda da daha çok sınırdışı ve idari gözetimle ilgili bize sorular geliyor. Türkiye’de yaşayan mülteciler, Türk mahkemeleri ve kanunlarından sorumludurlar. Geldikleri ülkelerdeki kanunlarla farklılıklar ve ortaya çıkan uyuşmazlıklarla ilgili daha çok soru geliyor. Meydana gelen uyuşmazlıklar ve sorunlar da sözkonusu olabilir” şeklinde açıkladı.

Adli konularda sığınmacılara ayrımcılık yapıldığını savunan Mulla Muhammed, “Yıllardır yabancılara karşı yabancı düşmanlığı ve mülteci düşmanlığı söz konusu. Mültecileri göndermek, bir seçim vaadi haline getirildi. Türkiye'de ekonominin kötüleşmesinde de mülteciler hedef gösteriliyor. Sanki tüm mülteciler suç işliyor gibi algı elbette yanlış. Öyle bir şey söz konusu değil” dedi.

“Türkiye vatandaşı olmadan önce yasaları öğrenmem lazım”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan katılımcılar, değişik sorunları olduğunu dile getirdi. Suriye’nin Ayn El Arab kasabasından gelen Ali Osman, çalışma izni için hukuk mücadelesi verdiğini söyledi.

Çalışmak için başka kente gitmek istediğini belirten Osman, “Başka yere çalışmaya gidemiyoruz. Diyarbakır’da kalmamız lazım, burada da iş yok. Başka ile gitmemiz lazım, izin vermiyorlar. Ben mahkemeye verdim. Duruşmanın görülmesini bekliyorum. En büyük sorunumuz budur” diye konuştu.

Diyarbakır Barosu kentteki sığınmacılara haklarını anlattı.
Diyarbakır Barosu kentteki sığınmacılara haklarını anlattı.

Büşra Halil ise Türkiye vatandaşı olmak istiyor. Önce yasaları öğrenmek istediğini ifade eden Halil, “Ben haklarımı öğrenmeye geldim. Adliyeye işim düşerse ne yapmam gerekiyor, onları öğrenmeye geldim. Yarın bir gün Türkiye vatandaşı olursam yasalarını bilmem gerekiyor” dedi.

Türkiye’de kaç sığınmacı bulunuyor?

Göç İdaresi’nin verilerine göre 7 Aralık 2023 itibariyle 1 milyon 111 bin 108 sığınmacı “ikamet izni” ile Türkiye’de bulunuyor.

2022 yılı sonu itibariyle 33 bin 246 kişi uluslararası koruma kararı ile Türkiye’de bulunurken 7 Aralık 2023 itibariyle 3 milyon 232 bin 706 Suriyeli’ye de geçici koruma statüsü verildi.

Forum

XS
SM
MD
LG