Türkiye’de son günlerde kadın örgütleri başta olmak üzere sivil toplum protestolarına ve siyasi-hukuki tartışmalara yol açan Türk Ceza Kanunu’nda cinsel istismar suçuyla ilgili maddede değişiklik yapılması konusundaki AKP önergesi geri çekildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde, "Bu konu artık kapanmıştır" açıklaması yaptı. AKP Grubu’nun yasa maddesi teklifi olan önerge metnini, TBMM Adalet Komisyonu’na geri çektiklerini bildiren Bozdağ, “Komisyonda evlilikte yaşa takılanların mağduriyetini gideren düzenleme tasarı metninden çıkarılacak. Tasarının kalan kısmı yasalaşacak. Yaş engeli nedeniyle evlenmedikleri için mağdur olan aileler, dertlerini daha iyi anlatarak siyasi ve toplumsal desteği artırmalıdır. Düzenleme metni tasarıdan çıkarılacak,” dedi.
Sözkonusu önergeyle bakanlığa ulaştırılmış mağduriyetleri gidermeyi amaçladıklarını kaydeden Bozdağ, AKP olarak tecavüzcülere imkan vermek gibi bir amaçları olamayacağının da altını çizdi. Toplumdan gelen eleştirilere kulak verdiklerini söyleyen Bozdağ, “Partiler arasında bir konsensüs sağlanırsa yeniden gündeme gelebilir” diyerek ancak şimdilik söz konusu bölümü çıkaracaklarını ifade etti.
Şirin Tekeli: “Akıl almaz bir geriye dönüş yaşıyoruz”
Türkiye’de kadın hareketinin öncü isimlerden Şirin Tekeli, akademik kariyeri 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle kesintiye uğradıktan sonra kadın örgütlerinde mücadelesine devam etti. Bugün 72 yaşındaki Tekeli, 1980’li yıllardan bugüne kadınlarca elde edilmiş yasal kazanımlardaki katkısıyla tanınıyor.
Ülkedeki olağanüstü hal (OHAL) uygulamalarını anımsatan Tekeli, “Son zamanlarda AKP hükümeti hayli işler yapıyor ama bu yanlışlardan en başta geleni buydu. Kendi kadın milletvekillerini bile hiçe sayarak ve milyonlarca kadını hiçe sayarak böyle bir taslağı getirebilmek, kusura bakmayınız bu terimi kullanacağım, ama züldür. Dolayısıyla kadın hareketi, başka sivil toplum örgütleri, hukukçular, barolar, herkes harekete geçti. Olağanüstü tepki gösterildi. Hükümet bunu geri çekmek mecburiyetinde kaldı. Geri çekmek mecburiyetindeydi,” dedi.
En başında böylesi bir önerge getirilmesini “yanlış” olarak niteleyen Tekeli,eğer önerge yasalaşsaydı kadın hakları açısından çok önemli bir kayıp olacağını dile getirdi. Tekeli, “Türkiye’de kadın haklarını tartışmaya 1980’den sonra feminist kadın hareketi ile başlamış ve sonra yayılmıştır. Medeni Kanun ve arkasından Ceza Kanunu, her ikisi de kadın mücadelesiyle de değiştirilmiştir. Her iki değişikliği yapan meclis yapıları da bayağı sağdadır. Ama o dönem öncesinde 10-15 yıl kadın hareketi öyle bir mücadele verdi ki o yasaları değiştirmek zorunda kaldılar. AKP’nin çoğunlukta olduğu 2004’teki Meclis, ceza kanununu iptal etmek zorunda kaldı. Şimdi yıllar sonra akıl almaz bir geriye dönüş yaşıyoruz. Sadece kadın hakları alanında değil. Basın özgürlüğü alanında. İnsan hakları alanında. Azınlık haklarıyla ilgili olarak her alanda müthiş bir gerileme yaşıyoruz,” diye konuştu.
“Böyle bir mağduriyet yok”
Kadınlar olarak özellikle en çok bunu durdurmaları gerektiğini belirten Tekeli, “Ama geri döndürülemez olan kanunlar. 2004’te iptal edilmiş ceza kanununa geri dönülemez. Türkiye’de kadınlar bunu kabul etmez. Türkiye’deki demokratlar erkekler de bunu kabul etmez,” görüşünü aktardı.
Önerge gerekçesini de değerlendiren Tekeli, geleneksel ifadelerle “14 yaşında evlendirilenler” denilerek iddia edildiği gibi genç kızları koruma amacı olmadığını vurguladı. Tam tersine “Böyle bir mağduriyet yok. 70-80 yaşlarında tecavüz eden adamları korumak, onları hapisten kurtarmak” amacı güdüldüğünü savunan Tekeli, “Türkiye Cumhuriyeti’nde böyle bir şey olabilir mi? 72 yaşındayım, benim yaşadığım Türkiye Cumhuriyeti’nde böyle bir şey olamaz. Kadınlar ve kadınlara destek olan kesimler inanılmaz büyük tepki koyuyor,” dedi.
Tekeli, ayrıca Adalet Bakanı Bozdağ’ın bugün ifade ettiği şekilde böylesi bir yasa üzerinde konsensüs sağlanamayacağını da sözlerine ekledi.
TCK’daki değişiklik önergesi neydi?
AKP’li milletvekillerince Adalet Bakanlığı’nın torba yasa tasarısına eklenmek üzere ve Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasını talep eden önerge metni şöyle:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na,
Görüşülmekte olan Kanun Tasarısının Geçici 1. maddesine aşağıdaki fıkranın eklenmesini ve teklif ederiz:
(2) Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçundan, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Zaman aşımı süresi içinde evliliğin, failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkındaki hüküm açıklanır veya cezanın infazına devam olunur. Bu fıkra uyarınca fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine karar verilmesi durumunda, suçtan azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazının ortadan kaldırılmasına karar verilir.”