Erişilebilirlik

Sivil Toplum Örgütlerinden ‘'İnternet Sansürüne Son’ Çağrısı


Sivil Toplum Örgütlerinden ‘'İnternet Sansürüne Son’ Çağrısı
Sivil Toplum Örgütlerinden ‘'İnternet Sansürüne Son’ Çağrısı

35 sivil toplum örgütü ortak bir deklarasyon yayınlayarak Türkiye’deki Internet kullanıcılarının düşünce özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkının engellenmemesi çağrısında bulundu.

Türkiye’de Internet’e uygulanan sansür hem ulusal hem de uluslararası alanda tepki görüyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) bu hafta 5651 sayılı Internet yasasıyla binlerce siteyi erişime kapatan Türkiye’yi bu uygulamaya son vermeye çağırdı. AGİT’in uyarısında bu yasakların, ifade özgürlüğünü ciddi şekilde sınırladığı kaydedildi. Bugün de 35 sivil toplum örgütü ortak bir deklarasyon yayınlayarak Internet kullanıcılarının düşünce özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkının engellenmemesi çağrısında bulundu. Aralarında Cyber Rights.org, Arı Hareketi, Internet Teknolojileri Derneği gibi kuruluşların bulunduğu sivil toplum örgütleri 5651 sayılı yasanın da kaldırılmasını istedi.

Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'deki İnternet yasaklarının kaldırılması için hukuksal ve akademik alanda yaptığı çalışmalarıyla tanınıyor
Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'deki İnternet yasaklarının kaldırılması için hukuksal ve akademik alanda yaptığı çalışmalarıyla tanınıyor

“Hukuka aykırı, ölçüsüz ve keyfi idari işlemler demokratik hukuk devletinde kabul edilemez” görüşünü savunan sivil toplum örgütleri, 3 Haziran gününden bu yana Google servislerine uygulanan dolaylı sansürün de Anayasa’ya ve hukukun temel ilkelerine aykırı olduğu iddiasını gündeme getirdi.

İfade özgürlüğünü savunan 35 sivil toplum örgütü, ortak deklarasyonda mevcut uygulamalarla suç işleyenlerin değil, tüm Internet kullanıcılarının cezalandırıldığına da dikkati çekti. Sivil toplum örgütleri, ortak açıklamada, “Eğer filtre kullanımı gerekli görülüyorsa, bu kullanım bireyler tarafından kendi kişisel bilgisayarları üzerinde gerçekleştirilmelidir,” denildi.

Sivil toplum örgütleri hükümete, mevcut yasaklar yerine, çocukları zararlı İnternet içeriğinden korumak için geniş kamuoyu desteği ile yeni politikalar geliştirmesi çağrısında da bulundu

Deklarasyona imza atanlar arasında bulunan cyber-rights.org Direktörü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Yaman Akdeniz, radyomuza Türkiye’deki Internet sansürünü değerlendirdi.



Akdeniz, Melek Çağlar’ın sorularını yanıtladı.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG