Erişilebilirlik

‘Siyasi İsyanların Reçetesi Belli’


‘Siyasi İsyanların Reçetesi Belli’
‘Siyasi İsyanların Reçetesi Belli’

Dünya Bankası yayınladığı bir raporda gıda fiyatlarındaki artışa dikkati çekti.

Rapora açıklık getiren Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, son bir yıl içinde gıda fiyatlarındaki %36’lık artışın, 44 milyon kişiyi yoksulluk sınırının altına ittiğini söyledi.

Robert Zoellick, “Ortadoğu, Kuzey Afrika’daki olaylar, büyüme oranı yüksekken, makro ekonomik dengelerde sorunlar olduğunu gösterdi,” dedi.

Zoellick, fiyatlar %10 daha artarsa 10 milyon kişinin aşırı yoksulla düşeceği uyarısında da bulundu.

Dünya Bankası Başkanı Zoellick, “Rakamlar, yoksullar üzerinde giderek ağırlaşan yükü ortaya koyuyor. Nedeni de belli, gıda fiyatlarındaki dalgalanma ve pahalılaşan yakıt fiyatları. Bu ikisi birleşince sosyal huzursuzlukların reçetesi yazılmış oluyor,” dedi.

Dünya Bankası başkanının bu uyarıları, kuruluşun IMF ile birlikte Washington’da düzenlediği bahar toplantılarında ele alınıyor, çözüm yolları aranıyor.

Çünkü hem Uluslararası Para Fonu (IMF) hem de Dünya Bankası uluslararası finans sisteminin yeni krizlere açık olduğunu düşünüyor.

“Dünya ekonomisi zor zamanları geride bıraktı ama hala düzlüğe çıkamadı.” Bu saptamayı yapan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünya liderlerinden bu gerçeği bilerek hareket etmelerini istiyor.

“Ekonomik canlanma, güçlenerek devam ediyor” diyen Strauss-Kahn ama bunun dört dörtlük olmadığına dikkati çekiyor.

Küresel ekonomiyi tehdit eden unsur, zenginlerin çok yavaş, gelişen ülkelerin ise çok hızlı büyümesi.

Dominique Strauss-Kahn, gelişmekte olan ülkeler aşırı hızlı büyüyor, yoksul ülkelerde ise gıda ve enerji fiyatları yeni tehditleri gündeme getirecek kadar yüksek” diyor.

IMF, küresel ekonomide %4,5’lik büyüme bekliyor ama istihdamda ciddi bir artış beklentisi yok. IMF Başkanı, Mısır ve Tunus örneğini vererek “ekonomik göstergeler bu ülkelerde olumlu sinyaller vermesine rağmen yeni istihdam alanları açılamadı,” diyor.

XS
SM
MD
LG