Erişilebilirlik

Suikast mı, İki Ateş Arasında mı Kaldı?


Tahir Elçi
Tahir Elçi

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalarda Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ve polis memuru Ahmet Çiftaslan’ın hayatını kaybetmesi Türkiye’de tepkiyle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir’de yaptığı bir konuşma sırasında saldırıya değinerek, “Az önce Diyarbakır’da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Ayrıca polislerden ve gazetecilerden yaralananlar var. Sayın Elçi’ye ve şehit polisimize Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Bu olay Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Buradan durmak yok, yılmak yok. Aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz” diye konuştu.

Olayın ardından bir açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu da, iki ihtimal üzerinde durdu: “Tahir Elçi’ye suikast planı olabilir. Hedef açıktır, hedef Türkiye’dir. İkinci ihtimal ise teröristlerin saldırısı sonrası yüz metre mesafede oradakileri korumak için polislerimizin ateş açması ve arada kalması.”

Faili meçhul cinayetlere izin verilmeyeceğinin altını çizen Davutoğlu “İdari soruşturma süratle yapılacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır. Diyarbakır’daki vatandaşlarıma çağrım, olayın aydınlatılmasını beklemelidir. Olayı takip ediyoruz, saldırganların kimlikleri araştırılıyor” diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Elçi’nin hain bir saldırıyla katledildiğini belirterek, baro yönetimi olarak Diyarbakır’da bizzat süreci takip edeceklerini olacaklarını açıkladı. Ailesine, meslektaşlarına ve millete başsağlığı dilediklerini kaydeden Feyzioğlu, “Bu menfur saldırının sadece Başkanımız Tahir Elçi’ye yönelik olmadığı, ülke barışına, birliğine, dirliğine ve kardeşliğimize yapılan bir saldırı olduğu açıktır. Bu kurşun sadece kardeşimize değil, tüm Türkiye’ye sıkılmıştır, hepimize sıkılmıştır. Bize düşen tüm dünyaya birliğimizi, kardeşliğimizi hiç kimsenin bozamayacağını, hiçbir alçak saldırının bu amaca ulaşamayacağını göstermektir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Elçi’nin ölümüyle ilgili Twitter mesajında, “‘Çatışma istemiyoruz’ diye haykırmanın karşılığı ölüm olmamalıydı. Tahir Elçi’yi ve polisimizi katleden güçler hesap vermelidir” dedi.

HDP Merkez Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, basın açıklaması yaptığı sırada bir suikast yoluyla katledilmesini şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz. Tahir Elçi, Özel Harekat Timlerinin, Sur ilçesinde halka yönelik saldırıyı yapanların tahrip ettikleri 1500 yılında yapılmış olan 4 Ayaklı Minare’nin bir insanlık mirası olduğunu anlatırken katledildi. Diyarbakır ve Türkiye halkları bir akil insanı, bir hukuk insanını, adalet ve barış için, eşitlik ve özgürlük için yılmadan mücadele eden çok değerli bir insanı yitirdi. Tahir Elçi’ye Allah’tan rahmet, ailesine, tüm yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı diliyoruz” denildi. AKP iktidarınca ve medyası aracılığıyla Tahir Elçi’nin hedef ilan edildiğinin kaydedildiği açıklamada, AKP ve Cumhurbaşkanlığı’na yönelik şu eleştiriler yer aldı:

“Saray’ın ve iktidarın oyuncağı haline gelmiş olan kimi yargı mensupları Elçi’yi gözaltına alıp tutuklamaya çalıştılar ve bundan hukuk adına zerre kadar utanç duymadılar. Elçi’nin fikirleri ve mücadelesi ile baş edemeyen insanlık düşmanları onu öldürerek susturmayı seçtiler. Saray ve AKP hükümetlerinin savaş politikaları, kullandıkları devlet şiddeti, saldırgan dilleri ve üslupları, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen keyfi, hukuk ve insanlık dışı sokağa çıkma yasakları, sivillere yönelik saldırı ve katliamlar, Suriye'deki iç savaşta El Kaide türevi IŞİD ve benzeri örgütlerin destekçisi olma politikaları bu suikastın nedenlerindendir. Bu alçakça saldırının sorumluları ve bunların bağlantıları acilen ortaya çıkartılmalıdır.”

TBMM’de Elçi gerilimi yaşanıyor

Bugün 64.Hükümet’in programına ilişkin oylama yapılması amacıyla TBMM Genel Kurulu, saat 14.00’te açıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Bugün Diyarbakır'da meydana gelen müessif saldırı olayında hayatlarını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Sayın Tahir Elçi ve şehit polisimize Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum Ülkemizin istikrarını hedef alan bu saldırıları lanetliyor, bu ve benzeri saldırılara millet olarak boyun eğmeyeceğimizin altını bir kez daha çizmek istiyorum” sözleriyle Kurul’u açtı.

HDP Grubu ise, TBMM Genel Kurulu’na ellerinde Tahir Elçi’nin fotoğraflarıyla geldi. Ardından Başkan Kahraman’ın gündem dışı konuşma taleplerine yanıt vermemesi üzerine gerilimli dakikalar başladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Elçi’nin ölümü ve yaşanan gelişmeleri değerlendirmek gerektiğini belirterek, İç Tüzük gereğince usül tartışması açılışmasını talep etti.

O arada söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken, CHP’li Özel’in talebine katıldığını belirterek, “Bugün, biliyorsunuz, Diyarbakır'da yapılan alçakça bir saldırı neticesinde Diyarbakır Baro Başkanı Sayın Tahir Elçi katledilmiştir. Kendisi uzun bir süredir hedefleştirilmişti. Bütün saldırıların âdeta bir hedefi hâline getirilmişti, bir linç kampanyasına maruz bırakılmıştı. Uzun süredir Kürt illerde sahaya sürülen bir savaş konseptinin bugün Baro Başkanını katledecek bir düzeye ulaşmasıyla ilgili -tabii ki bu mevcut oturumda- gündem dışı olarak söyleyeceğimiz sözler vardı. Sizin gündem dışı çok önemli konularla ilgili milletvekillerine söz vermeme tutumunuzun bu açıdan biz de doğru olmadığı kanaatindeyiz” diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise, TBMM Genel Kurulu’nun bugün özel gündem ile hükümet programını oylamak üzere toplandığını kaydederek, gündem dışına çıkılmamasını istedi. Tahir Elçi’nin öldürülmesini şiddetle kınadığını kaydeden Bostancı, “Tahir Elçi bölgede, Türkiye'de barışı sembolize eden bir insan olarak yükselmişti. Onun fikirlerine, beyanlarına baktığınızda hep barış üzerine, toplumun birliği üzerine mesajları olduğunu görürsünüz. Bütün fikirlerine katılmak elbette mümkün değil, Türkiye'de hiç kimsenin bütün fikirlerine katılmayabilirsiniz ama Tahir Elçi bir hukuk insanı olarak, bir barış insanı olarak yükselen birisiydi. Öldürülmesinin arkasında ne olduğunu mutlak suretle bütün çıplaklığıyla ortaya çıkarmak gerektiğini düşüyorum” dedi. Elçi’nin hendekler açılmasına karşı olduğunu belirttiği anlarda HDP Grubu’ndan “Katilsiniz” sesleri yükselmesi üzerine Bostancı, peşin hükümlü hareket etmek ile ülkeye hizmet edilemeyeceğini söyledi.

CHP’li Özel ve HDP’li Balüken, usül tartışması çerçevesinde Elçi’ye yönelik suikasti öncelikle konuşmak üzere önerge üzerinde görüşme açılmasını sağladı.

CHP’li Özel de, “Bugün Diyarbakır'da bir silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Sayın Tahir Elçi'ye ve aynı saldırının devamında hayatını kaybeden polis memuruna Allah'tan rahmet diliyoruz. Sayın Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiğini öğrendiğimiz anda Türkiye'deki gündemi takip eden, az çok gündeme hâkim olan herkes gibi biz de âdeta ‘Kırmızı Pazartesi’ kitabındaki gibi bir cinayetin işleneceğini herkesin bilip kimsenin birbirine söylemediği hissiyatı içindeyiz. Çünkü Elçi'nin bir kısım medya ve İnternet üzerindeki sosyal iletişim ağlarında nasıl hedef gösterildiğini ve kendisi hakkında nasıl aleyhte yayınlar yapılmak suretiyle kendisinin açıktan hedef hâle getirildiğini hepimiz biliyoruz. Bu konuda Meclis tarafından çok önemsediğimiz şekilde araştırma komisyonlarının kurulması ve bu konuya Meclis’in çok ciddi şekilde üzerine gitmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

MHP’li Vural da kınadı

Bu arada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, Kurul’a da söz aldı ve “Biz de Diyarbakır'da Akkoyunlu Sultanı Kasım Bey tarafından -hicri 906- 1500 senesinde yapılmış olan Dört Ayaklı Minare'ye yapılan saldırı ve tahribatı dile getirmek için yaptığı basın toplantısı sırasında uğradığı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'ye ve polisimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu saldırının gerçekten ülkemiz üzerinde oynanan derin oyun ve tuzakların bulunduğu bir dönem içerisinde yapıldığını dikkate alarak ülkemizin birlik ve bütünlüğünü koruyacak ve bunun arkasındaki amaçları ve emelleri ortaya çıkaracak şekilde açıklığa kavuşturulması bizim de talebimizdir” açıklaması yaptı.

TBMM Genel Kurulu’nda, Diyarbakır Suikasti yanı sıra Can Dündar ile Erdem Gül’ün tutuklanmasıyla ilgili muhalefetten eleştiriler ve AKP sıralarıyla karşılıklı gerilimli tartışmalar devam ediyor.

ABD Ankara Büyükelçiliği: ‘Şokunu yaşıyoruz’

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada Tahir Elçi’nin ölümünün “şok” yarattığı bildirildi. Elçiliğin Twitter hesabındaki açıklamada, “Cesur bir insan hakları savunucusu olan Tahir Elçi’nin trajik ölümünün şokunu yaşıyoruz. Elçi’nin ve hayatını kaybeden polis memurunun ailelerine ve tüm Türkiye’ye başsağlığı diliyoruz. Korkunç bir kayıp” ifadesine yer verildi.

Büyükelçi John Bass de kendi Twitter hesabında, "Herkes için barış ve onur dolu bir gelecek arzulayanların savunucusu Elçi'nin katledilmesinin şoku ve derin üzüntüsü içerisindeyim" dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG