Suriye, üyeliğini askıya almaya karar veren Arap Birliği’ni “tehlikeli bir adım” atmakla suçladı.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Suriye’nin Arap Birliği üyeliğini askıya almaya yönelik Cumartesi günü alınan karara oybirliğiyle varılmadığını, oylamanın bu nedenle geçersiz olduğunu önesürdü.
Suudi Arabistan ve Katar’ın önderliğindeki 18 ülke Suriye’nin üyeliğinin askıya alınmasına ‘evet’ derken Suriye, Lübnan ve Yemen ‘hayır’ oyu kullandı. Irak ise oylamaya katılmadı.
Suriye’nin üyeliği, hükümetin, şiddet eylemlerinin sona erdirilmesini amaçlayan Arap Birliği barış anlaşmasını ihlal etmeye devam etmesi durumunda Çarşamba gününden itibaren askıya alınacak. Arap Birliği’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları durumu ele almak üzere Çarşamba günü Fas’ın başkenti Rabat’ta toplanıyor. Toplantıya Dışişleri bakanı Ahmut Davutoğlu da katılacak
Şam Hükümeti’nin Arap Birliği’nin planını uygulamak için adım attığını ileri süren El Muallim, Rusya ve Çin’in Batı’nın Suriye’ye yönelik yaptırım uygulama planına karşı çıkmaya devam edeceği tahmininde bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova’nın Beşar Esat’a verdiği desteği yineledi, ülkesinin Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınmasına karşı olduğunu belirtti. Çin ise Suriye’nin Arap Birliği’nin barış anlaşmasını bir an önce uygulamaya koyması gerektiğini bildirdi.
Avrupa Birliği dışişleri bakanları Brüksel’deki toplantıda Suriye’ye karşı yaptırımları genişletirken göstericilere karşı şiddete başvurduğu önesürülen 18 hükümet görevlisini daha kara listeye aldı. AB ayrıca Suriye’nin Avrupa Yatırım bankasının fonlarından yararlanmasını durdurma kararı aldı.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hükümetin Suriye’deki diplomatik misyonuna yönelik saldırılara karşı kararlı bir tutum içinde olacağını söyledi. Davutoğlu, Türkiye’nin, Esat hükümetine karşı haklı bir mücadele içinde olan Suriye halkının yanında duracağını da sözlerine ekledi.