Erişilebilirlik

Suriye'deki Savaş 10. Yılında: Çözüm Hala Uzak


İdlib'te hala çatışmalar sürüyor. (Arşiv)
İdlib'te hala çatışmalar sürüyor. (Arşiv)

Suriye’de, Arap Baharı’ndan etkilenen muhaliflerin, 15 Mart 2011 tarihinde düzenlediği protesto gösterilerine hükümet güçlerinin silahlı müdahalesiyle ülkenin tamına yayılan olaylar kanlı bir iç savaşa dönüştü.

Suriye’deki iç savaş, onuncu yılına girmesine rağmen ülkede savaşı sonlandıracak bir siyasi çözüm henüz sağlanamadı.

Arşiv
Arşiv

Ülkede aralarında IŞİD, El Nusra gibi radikal terör örgütlerinin devreye girmesiyle yoğunlaşan iç savaşa, ABD, Türkiye, Rusya, İran, İsrail’in de aralarında bulunduğu pek çok ülke müdahil oldu.

Güvenlik Konseyi’nin beş yıl önce aldığı karar henüz hayata geçmedi

2015 yılında alınan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına göre ülkede ateşkes sağlanıp kurulacak anayasa komisyonuyla birlikte iç savaş siyasi uzlaşmayla sonlandırılacaktı. Ancak onuncu yılına giren savaş yoğunluklu olarak başta İdlib olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde sürüyor.

İdlib'de çatışmalar sürüyor
İdlib'de çatışmalar sürüyor

Birleşmiş Milletler, onuncu yılına giren Suriye’deki savaşı sonlandırma çabalarını sürdüreceklerini açıkladı.

BM’ye bağlı çeşitli dairelerden yapılan açıklamalarda onuncu yılına giren Suriye'deki savaştan etkilenen sivillere desteğin sürdürüleceği ve taahhütlerin yerine getirileceği vurgulandı.

Guterres: “On yıldır süren çatışmalar sefalet ve yıkım getirdi”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Suriye’de savaşın onuncu yılına girmesiyle ilgili Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Suriye’de yaşanan krize askeri değil siyasi bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Idlib'de kurulan geçici sığınma kampı
Idlib'de kurulan geçici sığınma kampı

Guterres “Suriye'deki çatışmalar onuncu yılına giriyor. Süren çatışmalar, yıkım ve sefaletten başka hiçbir şey getirmedi. Siviller en büyük bedeli ödüyor. Askeri yöntem bir çözüm değil. Şimdi diplomasiye bir şans verme zamanı geldi” dedi.

“İnsanların geleceğe yönelik umutları giderek azalıyor”

BM’ye bağlı dairelere göre, Suriye genelinde yarısı çocuk 11 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç. Onuncu yılına giren savaşta Suriye'de altı milyondan fazla insan yaşadıkları yerleri terk etti. Yaklaşık beş milyon Suriyeli, çoğunluğu Türkiye olmak üzere komşu ülkelerde mülteci olarak yaşıyor.

Türkiye en fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke
Türkiye en fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke

BM İnsani Yardım Koordinatörü Mark Lowcock, Suriye’deki sivillerin durumundan oldukça ümitsiz olduğunu belirterek,”Ülkenin kuzeybatısında kadınlar ve çocuklar açık alanlarda bombardıman altında uyumak zorunda kalıyorlar. Ülkenin başka yerlerinde ise ekonomik kriz karşısında insanların geleceğe yönelik umutları giderek azalıyor” dedi.

BM’ye bağlı dairelere göre savaşın onuncu yılına girildiğinde, Suriye’nin İdlib bölgesinde süren şiddetli çatışmalar yüzünden arada kalan siviller için endişeler giderek daha da artıyor.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında İdlib’deki terörist gruplara yönelik hükümet güçlerinin saldırıları sonrası yaklaşık bir milyon kişinin Türkiye sınırına yakın olan güvenli alanlara yerleştikleri belirtiliyor.

“470 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Suriye’nin kuzeybatısında savaş öncesi sayıları 550 olan sağlık tesisinin onuncu yıla girerken sadece yarısının ayakta kalıp hizmet verebildiğini, diğer yarısının da hizmet veremeyecek düzeyde tahrip olduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü, 2016-2019 yılları arasında Suriye’nin kuzeybatı bölgesinde sağlık tesislerine 494 saldırı düzenlendiği, bu saldırılarda 470 sağlık çalışanın yaşamını yitirdiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG