İsrail-Türkiye ilişkilerinin gerilmesi nedeniyle Türkiye’nin Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerindeki arabuluculuk görevi sona erince, bu işi Fransa üstlendi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ortadoğu uzmanı deneyimli büyükelçi Jean Claude Cousseran’ı arabuluculuk görevini yürütmek üzere özel elçi olarak atadı.
Türkiye, Golan Tepeleri ve Lübnan eski Devlet Başkanı Refik Hariri’nin öldürülmesi olayları nedeniyle Ortadoğu’nun iki düşman ülkesi Suriye ve İsrail arasındaki dolaylı barış görüşmelerinde arabuluculuk yapıyordu.
Ancak İsrail’in Gazze’yi işgaliyle gerilen Türkiye İsrail ilişkileri, Mavi Marmara gemisinde 9 Türk’ün İsrail askerlerince öldürülmesi ile kesintiye uğradı. Gelişmeler Türkiye’nin arabuluculuk görevine de son noktayı koydu.
Fransa ise 2 yıldır Ortadoğu’da, Türkiye’nin üstlendiği arabuluculuk rolünü almak için kulis yapıyordu. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, arabulucu olmak istediklerini Paris’e gelen Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad ile İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’ya iletti. Esad son bir aya kadar Türkiye’nin arabulucuğunu isterken, İsrail tercihini Fransa’dan yana koydu.
Sarkozy, Ağustos ayı başında Ortadoğu uzmanı Büyükelçi Jean Claude Couserran’ı arabuluculuk görüşmelerini yürütmek üzere atadı. Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’e bağlı olarak çalışacak Couserran’ın atamasını Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü de doğruladı.
Esad: “Golan tepelerinde geri adım atmayız”
İran İslam devrimi sırasında Tahran’da bulunan, Bağdat, Beyrut, Şam ve Kahire gibi stratejik Ortadoğu başkentlerinde görev yapan tecrübeli bir diplomat olan Couserran’ın atanması Şam’da hızla yankı buldu.
Suriye Devlet Başkanı Başar Esad, bir kez daha İsrail ile dolaylı görüşmelere hazır olduklarını ancak 1967’de Golan Tepeleri’ni işgal eden İsrail’in buradan çıkması talepleri konusunda hiçbir pazarlığa oturmayacaklarını yeniledi.
Suriye - Fransa ilişkileri, 2005 yılında Ürdün Devlet Başkanı Refik Hariri’nin Suriye ajanları tarafından öldürüldüğü iddiaları üzerine soğumuştu. Sarkozy, Esad’ı Cumhuriyet kutlamalarına ve Akdeniz için Birlik toplantılarına davet ederek aradaki buzları eritmeye çalıştı. İsrail devletine yakınlığıyla bilinen Fransa Cumhurbaşkanı, Fransız kamuoyuna rağmen Esad ile görüşerek Şam yönetimini yumuşatmayı başardı.