Suriye güvenlik kuvvetleri Şam ile Dara ve Humus’da demokrasi eylemcilerinin üzerine ateş açtı. Yerli ve yabancı insan hakları örgütlerine göre, ölümlerin çoğu Dara’da, Cuma namazından sonra yapılan gösteriler sırasında meydana geldi.
Cinayetler devam ederken rejim karşı çeşitli gruplar arasında ittifaka gitme konusunda önemli adımlar atıldığı öğrenildi.
Başkan Barack Obama dün ilk kez Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'tan görevinden ayrılmasını istedi. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada 11 yıldır iktidarda bulunan Esat'ın derhal istifa etmesi gerektiği vurgulanıyordu.
Obama’nın açıklamasından hemen sonra İngiltere, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği de Suriye devlet başkanını çekilmeye çağırdı. Ancak Türkiye ile Rusya, Esat’a istifa çağrısı için zamanın erken olduğu görüşünde.
Daha önce birçok kez Esat rejiminin meşruiyetini yitirdiğini belirten Obama yönetiminin Esat’a istifa çağrısında bulunmaması eleştirilere sebep oluyordu.
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Amerika’nın Şam hükümetine karşı yeni yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Amerika ile birlikte AB de Suriye’ye petrol ambargosu uygulamayı düşünüyor.
Öte yandan Birleşmiş Milletler gelecek hafta gelişmeleri değerlendirmek üzere Suriye’ye özel bir heyet göndermeye karar verdi. Heyetin bir görevi de rejimin halka karşı insanlık suçu işleyip işlemediğini belirlemek.
BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, Güvenlik Konseyi‘nden durumu Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk etmesini istemişti.
Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Cafari, Amerika ile Güvenlik Konseyi’nin başka bazı üyelerini ülkesine karşı diplomatik savaş açmakla suçladı.
Uzmanlara göre, Suriye’de asker ve polisler tarafından öldürülen sivillerin sayısı 2 bini geçmiş durumda.