Türkiye, 7 Haziran seçimiyle birlikte Meclis'teki sandalye dağılımıyla 'koalisyon' oluşumu senaryoları ana gündem maddesi iken nasıl bir uzlaşma olacağına ilişkin en gerçekçi sinyali verecek TBMM Başkanı seçimi süreci başlıyor.
TBMM bugün alfabetik sırayla yeni seçilen milletvekilleri anayasaya bağlı kalacakları üzerine namus ve şeref yemini ediyor.
En genç vekiller Divan’da
En yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın Geçici Meclis Başkanı olarak görev yapacağı resmi açılış töreni öncesinde, TBMM Geçici Başkanlık Divanı oluştu. Abdullah Öcalan'ın yeğeni kimliğiyle dikkat çeken HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan'ın da Katip Üye olduğu Divan'da en genç 6 vekil görev yapacak. Bu çerçevede, Divan'da Öcalan'ın yanı sıra HDP'den Tuğba Hezer ve Enise Güneyli ile AKP'den Fatma Gaye Güler, Abdurrahim Boynukalın ve Sena Nur Çelik olacak.
Teamüller gereği töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da locadan izleyecek. Türkçe telaffuz sıkıntısı yaşadığı kaydedilen HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca'nın yemin metnine çalıştığı ifade edildi.
Meclis'in 7 Haziran sonrasındaki ilk resmi mesai gününde kuşkusuz en önemli konu başlığı ise, TBMM Başkanı seçimi. 25.Dönem'de kimin başkanlık koltuğuna oturacağı ise, nasıl bir hükümet kurulacağı senaryolarından bağımsız değil. TBMM İç Tüzüğü uyarınca 5 gün içinde Başkanlık Divanı’na yazılı iletilecek adaylıklar için başvuru süresi, 27 Haziran Cumartesi saat 24.00'te sona erecek.
TBMM Başkanı, en fazla dört turda, gizli oyla seçilecek. Meclis'te 28 Haziran Pazar günkü ilk turda Başkan seçimi için en az 367 milletvekili oyu aranacak. Eğer başkan seçilemezse, hangi günlerde seçim sürecine devam edileceğine 4 siyasi parti temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu kararlaştıracak. Seçim süreci en geç 2 Temmuz Perşembe günü sona erecek. İkinci turda, yine en az 367 oy aranırken; üçüncü turda salt çoğunluk, yani 276 oy yeterli olacak. Eğer seçim son tura kalırsa; en fazla oy alan iki aday yarışacak ve en çok oyu alan Başkan seçilmiş olacak.
Asıl merak edilen ise, hangi partinin, hangi parti adayına destek vereceği konusu. AKP 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 milletvekili sayısıyla tek başına TBMM Başkanı'nı belirleme şansına sahip değil. Dolayısıyla, kurulacak olası koalisyon hükümeti çerçevesinde de hangi partiler arasında dayanışma olacağı bilinmiyor.
HDP kartını masaya açtı
TBMM kulislerinde, Başkan adaylığı için pek çok isim konuşulurken HDP cephesi fısıltı gazetesine konu olmadan kendi adayını ilan etti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün TBMM Başkanı olarak geçmişte AKP'nin kurucusu olan Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ı görmek istediklerini açıkladı. Şimdi 72 yaşındaki deneyimli siyasetçi Fırat dışında diğer partilerden kimlerin aday olacağı kulislerde tartışılıyor.
Baykal gönül almayı mı denedi?
CHP'de ise Deniz Baykal'ın aday olmak istediği biliniyor ve bu nedenle de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile seçim sonrasında gerçekleştirdiği ikili görüşme kaynaklı partideki olumsuz izlenimi unutturma gayretinde. Baykal, bu sabah TBMM Geçici Başkanlığı görevini Eski Başkan Cemil Çiçek'ten devralmadan önce CHP Lideri Kemal Kılçdaroğlu ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu-Baykal görüşmesi, 1 saat 20 dakika sürdü. Bu görüşmede, Baykal'ın TBMM Başkanlığı adaylığının gündemde olduğu iddia edilmekle birlikte taraflar soruları yanıtlamakta isteksizdi.
MHP'de kadın aday hayal oldu
MHP cephesinde ise, Devlet Bahçeli'nin, Meral Akşener ismine sert tepkisi nedeniyle kulislerde erkek adaylar konuşuluyor. 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde CHP ile MHP'nin çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, TBMM Başkanlığı adaylığı ilk günden beri dillerde. Ancak Bahçeli'nin, 22.Dönemde AKP'de görev yapmış MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu aday gösterme eğiliminde olduğu kaydediliyor. Bu çerçevede, AKP-MHP Koalisyonu senaryosu açısından Başesgioğlu'nun, AKP'den de oy alabileceği iddia ediliyor.
Davutoğlu, tura çıkacak
Bu arada TBMM Başkanlığı seçimiyle eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Ancak Erdoğan'ın, 45 günlük yasal sürede hükümet oluşmaması halinde Türkiye'yi yeniden genel seçimlere götürmeyi planladığı iddiası da sıcaklığını koruyor.
40 vekil odasız kaldı
TBMM'de yeni çalışma binasında 40 milletvekili için oda ayarlaması yapılamadı. Bakanlar Kurulu ve TBMM komisyon başkanlıkları makam odaları nedeniyle böyle bir açık oluştuğu belirtildi. Hükümet'in kurulması ve TBMM'nin işleyişiyle birlikte oda dağılım sorununun ortadan kalkacağı belirtildi. TBMM Genel Kurulu'nda ise 550 milletvekili olmasına karşın 524 milletvekili sırası bulunuyor. Bu nedenle ilk günler arka sıralarda 4 siyasi partiden vekiller açısından karışık bir oturma düzeni olacağı da kaydedildi.