Erişilebilirlik

"Tek Hedef Cumhuriyet'e Kayyum Atamak"


Cumhuriyet'in Önünde Bekleyiş Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Polis gazete binası önünde güvenlik önlemlerini artırdı. Bina önünde çok sayıda gazeteci ve vatandaş toplandı

“Cumhuriyet Vakfı’nın 11 üyesinden altısı tutuklandı. Vakıf karar alamaz hale getirildi. Her şey net, tek hedefleri Cumhuriyet’e kayyum atamak.” Cumartesi günü sabaha karşı Hikmet Çetinkaya ile birlikte adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Aydın Engin, Cumhuriyet soruşturmasını böyle yorumluyor.

Engin, 75 yaşında. 1959’dan beri gazeteci. Bir yandan odasına gelenlerin sorularını yanıtlamaya diğer yandan da Pazar günkü yazısını yetiştirmeye çalışıyor. “Hayatım boyunca böyle sorgu görmedim. Neden Boydaklardan reklam aldığımızı soruyorlar. Aynı reklamı Yeni Şafak da Star gazetesi de aldı. Gidip onlara da sorsunlar. Neden şu manşeti attınız diye soruyorlar? Bir gazetecinin attığı manşeti sorgulayan bir soruşturma olabilir mi? Yaptığımız şey gazetecilik” diyor.

Dokuz mesai arkadaşının tutuklanması onu üzse de “Ama onlar aslanlar gibi gittiler. Dimdik, hiç eğilmeden. Çünkü her biri, hepimiz kendimizden eminiz. Üzülsem de onlarla gurur duyuyorum” diyor.

Hikmet Çetinkaya: Yıllarca Gülen’i savunanlar şimdi bizi suçluyor

Aynı anda yan odada CHP milletvekilleri Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu ile İstanbul Barosu Eski Başkanı Turgut Kazan ve Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, Cumhuriyet Vakfı üyesi Hikmet Çetinkaya’yı ziyaret ediyorlar.

Çetinkaya, bugün hükümetin yanında bulunan birçok ismin cemaat gazetelerinde yer aldığını, onlardan maaş aldıklarını, televizyon programlarında kendisi Gülen’i eleştirirken onların savunduklarını anlatıyor.

Çetinkaya, “Yıllarca Gülen’i savunanlar bizi suçluyor. Bir de ağızlarına bir dolamışlar cemaat kuruluşlarından para aldılar. Savcı da bana onu soruyor. İpek Üniversitesi’nden neden reklam almışız? Aynı reklamı hükümete yakın medya da almış, onu konu etmiyorlar. Biz o reklamdan 3000 lira almışız acaba diğerleri ne aldılar?” diye soruyor.

Gürsel Tekin, Ağustos ayının son günlerinde FETÖ soruşturmasında tutuklanan Orkide Yağları’nın sahibi Ahmet Küçükbay’ın 15 Temmuz sonrası hükümet yanlısı gazetelere birçok defa reklam verdiğinin altını çiziyor.

Bu arada gazete yöneticileri Cumhuriyet’in Kaynak Holding’den sadece yedi reklam aldığı halde örneğin Sabah gazetesinin aynı dönemde bunun on katı kadar reklam aldıklarına dikkat çekiyor.

Cumhuriyet yazarlarına CIA ajanı sorusu

Gazete avukatlarından Abbas Yalçın en son Çarşamba gecesi uyumuş. Perşembe sabahından beri yaklaşık 60 saattir soruşturmayla ilgilenen Yalçın, bir süre daha uyanık kalmak için çay ocağından bir bardak çay alıyor.

Soruşturmanın tuhaflığını anlatırken, “Sorulardan biri, gazeteye CIA ajanları gelip gidiyor mu? Ciddi ciddi bu soruyu sordular. Oray Eğin, ‘gazetenin çizgisi FETÖ’ye kaydı’ yazmış. Soru olarak bunu soruyorlar” diyor.

Gazeteye en büyük destek kuşkusuz Cumhuriyet Halk Partililerden geliyor. Pazartesi gününden beri sürekli gazetenin çevresinde bulunan CHP üyeleri bugün de üzerinde “Benim Cumhuriyet’im” yazılı rozetler dağıtıyor.

İlk günden beri gazete binasında olan CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, “Bu aslında demokrasi nöbeti, buradan ayrılamam” diyor.

Bu arada Şişli’de HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer HDP’lilerin tutuklanmasına tepki gösteren yaklaşık 1000 HDP’li daha sonra Cumhuriyet gazetesine gitmek istedi. Ancak polis, HDP’lilere müdahale ederek grubun Cumhuriyet’e gitmesine izin vermedi.

Meslek örgütleri: Gazetecilik suç değildir

Gazeteyle dayanışmak için başlatılan “haber nöbeti” de devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın İş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber Sen ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü temsilcileri bugün gazete binası önünde bir araya gelerek Cumhuriyet gazetesinden 9 ismin tutuklanmasına tepki gösterdiler.

Türkiye’de gazeteciliğin tasfiye edilmek istendiğini söyleyen Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da Özgür Gündem gazetesine nöbetçi yayın yönetmeni olarak destek verdiği için 20 Haziran 2016’da dört gün boyunca Silivri Cezaevi’nde tutuklu kalmıştı.

Önderoğlu, “Bugün tutuklanan gazeteciler Metris Hapishanesi önünde benim için de nöbet tutmuşlardı. Onlar yaşamları boyunca gazetecilik yapmış gazeteciler. Onları elbette savunacağız. Ayrıca Türkiye’de gerçek gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz. Yolsuzluk, baskı var oldukça biz de bunları gündeme getireceğiz” dedi.

“Türkiye’nin basın, düşünce ve ifade özgürlüğü açısından karanlık bir gününü yaşıyoruz” diyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de gazeteciliğin suç olmadığını vurguladı.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay henüz yurtdışından dönmüş değil. Atalay’ın önümüzdeki hafta İstanbul’a gelmesi bekleniyor.

Kimler tutuklandı?

31 Ekim’de başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticisi 13 kişi gözaltına alındı.

Bu isimlerden Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yayın danışmanı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve yazar Güray Öz, cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Kitap Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Önder Çelik ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve yazar Hakan Kara tutuklandı.

Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Günseli Özaltay ve Bülent Yener ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG