Erişilebilirlik

'Teknolojinin Kalbi Artık New York’ta da Atıyor'


'Teknolojinin Kalbi Artık New York’ta da Atıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:14 0:00
Amerika, yaşadığı son ekonomik zorluklarına rağmen teknoloji geliştirmede ve bu alandaki yatırımlarda hala dünya lideri olan bir ülke. Ancak 2008 yılında yaşanan mali kriz, Amerikan teknoloji sektöründe de bazı önemli değişikliklere yol açmış durumda, örneğin artık teknoloji denilince akla tek gelen yer California eyaletinin kuzeyindeki Silikon Vadisi değil. Ofis kiralarının daha düşük, maaşların daha az olması nedeniyle günümüzde artık California’nın güneyinde Santa Monica ve Venedic Beach gibi plajlarıyla ünlü yerler teknolojinin yeni merkezi haline geldi. Mali kriz sonrasında New York da artık sadece finans dünyasının kalbinin attığı yer olmaktan çıktı, teknolojinin can damarlarından biri haline gelmeye başladı. Merkezi New York’taki Turk TechNet adlı sivil toplum örgütünün kurucularından Fatih Özlütürk, bu değişimin nedenlerini şöyle açıklıyor: “New York bugün Silikon Vadisi’nden sonra Amerika’da en çok ‘venture capital’- yani risk sermayesinin yatırım yaptığı yer. Aynı şekilde, New York, yeni başlatılan küçük teknoloji şirketlerinin sayısı bakımından da Silikon Vadisi’nden sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu biraz da 2007-2008 yılındaki mali krize dayanıyor. O dönemde New York kentinin vergi kaynaklarının %15’i finans kesimindendi, şimdi ise ancak %7’si bu alandan geliyor. Kriz sonrasında finans sektöründe çok sayıda kişi işini kaybetti, bunlardan bir kısmı başka eyaletlere gitti bir kısmı da alan değiştirip teknoloji sektörüne geçti. Ayrıca New York Belediyesi de teşviklerle teknoloji sektörünün bu kente yönelmesinde etkili oldu. ”

Son zamanlarda dikkate değer bir diğer önemli trend de Amerikalı teknoloji yatırımcılarının artık sadece ülke içinde değil tüm dünyada geliştirilen ürünleri, icat edilen yenilikleri takip etmesi ve bu innovasyonlara yatırım yapması. Fatih Özlütürk, New York’un da artık teknolojinin önemli can damarlarından biri olması nedeniyle, Türk start-up’ların, Türk teknoloji gurularının bundan yararlanacağı görüşünde. Özlütürk, “New York, Türkiye’ye Silikon Vadisi’nin bulunduğu California’dan coğrafi olarak daha yakın, hem de saat farkı daha az, bu da temelde Türk start-up’ların işini kolaylaştıran bir durum,” diyor ama temelde elektronik haberleşmenin her türlü coğrafi uzaklığı yakınlaştırdığına da dikkati çekiyor.

New York merkezli Turk TechNet adlı kuruluşun kurucu ortaklarından olan Fatih Özlütürk, Türk teknoloji firmalarının Amerika’daki risk sermayesinden yeterince pay alamamasını biraz da bazı bilgi ve deneyim eksikliklerinden kaynaklandığını da söylüyor. Türk teknoloji firmaları ile girişimcilerimi Amerikalı yatırımcılarla buluşturma görevini üstlenen Turk TechNet’in kurucularından Özlütürk, bu eksikliklerin başında Türk şirketlerinin yatırım yapmayı planlayan Amerikalı yatırımcılara sunum yapma, onların sorularını tam olarak yanıtlamada görüldüğünün altını çiziyor.

Özlütürk’le yaptığımız söyleşinin yukarıdaki link’ten izleyebilirsiniz.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG