Erişilebilirlik

TSK’da İkinci Bir Düzenleme Gündemde


Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapısında olağanüstü hal kapsamında kararnameyle kuvvet komutanlıklarının Genelkurmay Başkanlığı yerine Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasından sonra yaşanan rahatsızlık sonucunda yeniden düzenleme yapılması planlanıyor.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Habertürk TV’de yaptığı açıklamada, “Önceki KHK'deki bazı teknik düzeltmeler olacak. Bu KHK hazır, yayınlanmasını bekliyoruz. Daha önce Milli Savunma Bakanlığı ile kuvvet komutanlığı ilişkisini düzenlemiştik. Genelkurmay ile ilişkiler vardı. Bazı netleştirmeler yapıyoruz. Genelkurmay asli işlerinde kuvvet komutanlıklarıyla emir-komuta zinciri içinde çalışacak. (Bunlar) Orada oluşan bazı tereddütleri giderecek düzenlemeler” dedi. “Türkiye’nin artık dış tehdit ve asimetrik tehdidi ön plana alan savunma konseptine ihtiyaç var” diyen Işık, TSK’nın buna uygun olarak yapılanmasını öngördüklerini dile getirdi.

“3 Askeri ateşe ve 133 general firarda”

Bakan Işık, ayrıca darbe girişimiyle birlikte firari durumdaki askeri personel hakkında da bilgi verdi. Işık, “133 general ve 3 askeri ateşe dahil olmak üzere toplam 162 asker firarda. 2 firari ateşe için İtalya'yla temaslar başladı” açıklamasını yaptı.

OHAL’in verdiği yetkiyle hükümetin çıkardığı 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvet Komutanlıkları Genelkurmay Başkanlığı yerine doğrudan Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı hale getirilmişti. Kararnameyle, 151’i general ve amiral olmak üzere toplam 3 bin 185 kişi TSK’dan ihraç edilmişti.

Söz konusu Kararname düzenlemeleriyle sadece muhalefet cephesinde değil askeri cephede de rahatsızlık oluştuğu bilgisi ortaya çıktı. Önceki gün TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a yapılan ziyaretler sırasında CHP’liler askeri rahatsızlığı gözlemlediklerini belirttiler. Bu ziyarette Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, “kuvvet komutanlıklarıyla ilgili kararı saygıyla karşıladıklarını ancak kendileri dışında alınmış bir karar olduğunu” ifade ettiği CHP’lilerce basınla paylaşıldı. Akar’ın, TSK’nın yapısıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini ve hükümete sunacaklarını da söylediği kaydedildi. Ardından Işık’ın kuvvet komutanlıklarıyla ilgili yeniden Genelkurmay’a bağlanması yönündeki açıklaması geldi.

Emekli Tuğgeneral Solmaztürk: “Entegre bir yapı olması gerekiyor”

Konuya ilişkin olarak Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, ilk anda kuvvet komutanlıklarını Genelkurmay’dan ayırma kararında TSK’nın görüşünün alınıp-alınmadığı yönünde tereddüt yaşandığını ve bugün artık yanlış yapıldığı yönünde açıkça bir kabul oluştuğunu vurguladı. Genelkurmay’ın görüşü alınmadan böylesi bir karar alınmasını eleştiren Solmaztürk, “Böylesi hayati bir konuda böylesi yanlış bir karar alınması ve Genelkurmay’ın görüşünün alınmaması siyasi sorumsuzluktur. Şimdi yeniden düzenleme yapılması planlanıyor. Eğer yine aynı zihniyet ile akşamdan sabaha ‘Biz yaptık oldu’ diye yapılırsa yine bir çözüm getirmeyecektir,” dedi.

Kuvvet komutanlıklarının, Genelkurmay’a bağlanmasıyla sorunun çözülemeyeceğini kaydeden Solmaztürk, çağdaş bir devlette olduğu gibi Genelkurmay Başkanlığı’nı, kuvvet komutanlıklarını ve Milli Savunma Bakanlığı’nı entegre hale getirmek gerektiğini söyledi.

Bakan Işık’ı da sert şekilde eleştiren Solmaztürk, Işık’ın askeri hiyerarşi, yapılanma gibi konularda bilgi sahibi olmadığını ve kendisine mutlaka detaylı bilgi verilmesi gerektiğini dile getirdi. “Tartışmalar profesyonel askerler için zül adeta” diyen Solmaztürk, “Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve Bakanlık mutlaka entegre olmalıdır. Tek bir kurum olması gereklidir. Kurum, Milli Savunma Bakanlığı olarak görünecektir ama içerisinde entegre olarak Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları bulunacaktır. Bunun alacağı nihai yapıda harbin nasıl yürütüleceğiyle ilgilidir,” diye konuştu.

“Türkiye’de savaşın nasıl yürütüleceğine karar verilmemişse, askeri ve Milli Savunma Bakanlığı yapısının nasıl oluşacağına da karar verilemeyeceğini” söyleyen Solmaztürk, profesyonel askerlerce ayrıntılı şekilde tartışılarak karar verilmesi gerektiğini de vurguladı. TSK’nın bu ihtiyacı çok önceden zaten tespit etmiş olduğunu da söyleyen Solmaztürk, “TSK’da zaten son 20 yılda bu konuda çalışmalar yapılmıştır. En az 5 ayrı detaylı çalışma bugün mevcuttur. Bunun dosyaları Genelkurmay Başkanlığı’ndadır,” dedi.

Kılıçdaroğlu, Akar ile görüştü

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Cuma günü saat 14.00’te başlayan yaklaşık 1 saatlik bir görüşme yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG