Türkiye’deki darbe girişiminin etkileri Pakistan ve Kamboçya’ya da ulaştı. Türk hükümeti Pakistan’dan, Fethullah Gülen’le bağlantılı okulların kapatılmasını istedi. Kamboçya’daki okullar da mercek altında.
Pakistan’da 10 binden fazla çocuk Pak-Türk Vakfı’nın yönetimindeki 20 okulda eğitim görüyor. Vakıf, sivil ve hayırsever bir kurum olduğunu ve Fethullah Gülen’le hiçbir bağları bulunmadığını savunuyor.
Okul çağındaki 25 milyon çocuğun eğitim alamadığı Pakistan’da, bu okulların standardın üzerinde eğitim verdiği söyleniyor; ancak Türk hükümeti bu merkezlerin Gülen hareketinin bir parçası olduğunda ısrar ediyor.
Vakfın yönetim kurulu üyelerinden biri, kişisel olarak Gülen’den etkilendiğini kabul ediyor ama Gülen’in öğretilerinin müfredatın bir parçası olmadığını belirtiyor.
Vakfın öğrencileri de, haberler çıkıncaya kadar Gülen’in ismini bile duymadıklarını, kim olduğunu internetten öğrendiklerini söylüyor.
Aileler ise okulların kapanacağı ya da yönetimlerinin değişeceği yolundaki haberlerden kaygılı. Pakistan hükümeti, öğrencilerin çıkarlarının öncelikli olduğunu ve okulların açık kalması için farklı düzenlemeler bulmaya çalışacağını açıkladı.
Kamboçya da etkilendi
Kamboçya’daki uluslararası okullardan biri de gözetim altında.
Kurumun ismi Zaman Uluslararası Okulu. Anaokulu, ilkokulu, lisesi ve üniversitesi olan kurumun yüzlerce öğrencisi var. Başkent Phnom Penh’deki okulun terörizmle anılması Kamboçyalılar’a sürpriz olmuş.
Türkiye’nin Kamboçya Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, düzenlediği basın toplantısında, okulun Türk devletine karşı darbe yapmaya çalışan acımasız uluslararası bir şebekenin parçası olduğunu söyledi. Büyükelçi, Kamboçya hükümetinden de, anaokulu dahil tüm eğitim kurumunun kapatılmasını istedi.
1997’de açılan Zaman Uluslararası Okulu’nun 2 binden fazla öğrencisi var. Öğretmenleri onlarca farklı ülkeden geliyor. Okul, Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsatlı, Uluslararası Okullar Konseyi’nin de üyesi.
Zaman Uluslararası Okulu bir açıklama yayınladı. Açıklamada okulun kurucusunun, Gülen’in öğretilerini takip ettiği ancak okulun mülkiyeti ve yönetimiyle Gülen’in hiçbir bağlantısı olmadığı belirtildi, suçlamaların temelsiz olduğu savunuldu. Açıklamada, Türk büyükelçisinden, elinde kanıt varsa bunu kamuyla paylaşması istendi.
Nijerya’dan Endonezya’ya 50 ülkedeki Türk büyükelçileri, hükümetlerden, Gülen’le bağlantılı olduğu iddia edilen okulların kapatılmasını talep etti. Bu talep sadece Nijerya’da 17 okulu kapsıyor. Endonezya’da bu sayı 9 ve ülkenin Kültür ve Eğitim Bakanı, okulların kapatılmayacağını açıkladı.
Kamboçya hükümeti ise sessizliğini koruyor, nasıl bir tutum izleyecekleri henüz açıklık kazanmadı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Eğitim Bakanlığı Sözcüsü Ros Salin, konunun çift yönlü, diplomatik bir mesele olduğunu, bakanlığın şu aşamada konuya müdahil olmadığını söyledi.
Türk hükümeti Somali’den de Gülen okullarını kapatmasını istedi. Somalili yetkililer bu isteğe uyacaklarını açıkladı. Türkiye, Orta Asya cumhuriyetlerine de aynı başvuruda bulundu.